Musikkurser online – rekommendationer

Det här är en guide till musikkurser online, och en sida som uppdateras successivt med tips på bra kurser och hjälpguider som man kan dra nytta av för att lära sig musik.

Först och främst tänkte jag att det skulle handla om videoguider till att lära sig sådana saker som musikteori, historia och notläsning. Det finns otaliga guider om just detta på exempelvis Youtube, och de känns som de är rätt underskattade generellt sett. Får man in både ljud och rörelse till den visuellt presenterade informationen så triggas fler sinnen och det blir lättare (och roligare) att ta in informationen. Dessa videor är oftast helt gratis, och ypperliga alternativ för de som snabbt blir trötta på en text.

SpeedyMusicReading:s Youtubekanal – De bästa videokurserna är förstås på engelska, men om man inte lägger alltför stor vikt vid terminologin så inser man snabbt att musikens språk är globalt. Det finns ju en liten notläsningskurs här på sidan, men den saknar fördelen som en förklarande röst för med sig. SpeedyMusicReading:s musikkurser börjar från allra första början, och du får i dig en god portion musikteori på vägen. Ljudkvaliteten är inte den allra bästa, men talaren har en väldigt lugn och lättförståelig röst.

Musikkurser online, videoMusicTheoryGuy:s Youtubekanal – Med mindre fokus på notläsning och mer på musikteori i allmänhet erbjuder “MusicTheoryGuy” ett stort antal riktigt bra hjälpvideor som är fullgoda substitut för den som inte har lust med att leta musikkurser på universiteten. “MusicTheoryGuy” har en logisk och matematiskt approach som lär passa de flesta riktigt bra. Men tänk också på att universitetens musikkurser har sina fördelar i att de faktiskt tvingar en att plugga. Med dessa videor är du ensam, och måste förlita dig mer på din disciplin. Det bästa sättet är nog att sätta ihop ett litet schema och försöka tvinga dig till att faktiskt ta dig igenom en video per kväll! När det gäller att lära sig musikteori på nätet så har du få bättre alternativ, och vill du lära dig termerna på svenska samtidigt kan du ta lite hjälp av Komponera:s avsnitt!

Universitetens musikkurser online – Många musikuniversitet har Youtubekanaler där de lägger upp föreläsningar eller delar av föreläsningar för alla att ta del av. Berklee College of Music är ett sådant universitet (länken leder till videosidan). Universitetens videokurser handlar förstås mindre om att lära sig musikkoncept från grunden, utan kanske istället handlar om diskussioner kring låtskrivande, filmmusik eller improvisation. Ibland bjuds man på längre klipp, ibland är de mest smakprov.  Ett annat universitet med onlinevideor, främst i form av föreläsningar om musik och teknologi, är MIT i Boston.

Den huvudsakliga lärdomen från den här artikeln, som den ser ut just nu (den lär uppdateras), är att videosajter som Youtube erbjuder mer än bara underhållning. De är också kunskapsbanker med mängder av trevliga möjligheter att lära sig musik.

Artikel publicerad den 19 juli 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *