Välkommen till ett avsnitt om musikprogram. Dessa program utgör bra sätt att komma igång med egen musik, eller bara utforska musikens värld. Det här avsnittet innehåller huvudsakligen tips om olika varianter av dessa program.

Kort fakta om detta avsnitt:

Innehåll:

– Tips om olika gratisprogram.
– Tips om notprogram.
– Tips om både enklare och mer avancerade mix/sequencerprogram.

För vilka?

– Främst för nybörjare inom musikskapande med musikprogram, men tips för mer erfarna tonsättare återfinns också.

Bra att veta – köptips

– Eftersom denna sida tipsar om utrustning förekommer en del köptips.

Gratis musikprogram – tips och guide

Vi har en tendens att vilja ha så mycket som möjligt gratis, eller åtminstone väldigt billigt. Riktigt bra musikprogram kan kosta ganska mycket pengar, men lyckligtvis finns det också gratisalternativ. Jag har kikat på några av dessa gratis musikprogram, så sätt på läsglasögonen och klicka på titel-länken! Det bör dock sägas att det är en fantastisk hobby att producera en egen låt på datorn, så dra dig inte för att investera lite! När du väl har ett program så har du det permanent (i de flesta fall i alla fall… det blir allt vanligare med prenumerationsvarianter).

De program som listas här kan dessutom ibland vara till en viss del gratis, men för att få ut mer av dem kan det kosta en liten slant. De faller dock med säkerhet in i kategorin billiga musikprogram.

  • Guide till gratis musikprogram
You might be interested:  10 Enkla Gitarrlatar för Nybörjare - Perfekt för att Komma Igång

Mixprogram, sequencerprogram och ljudverktyg

Heltäckande artikel dels om nybörjarvänliga GarageBand & Company, dels om lite mer avancerade program som Logic Pro! Lite trevliga musikprogram för Midi-inspelning, mix och liknande tas upp här. GarageBand är ett musikprogram som används mycket i skolor, även utan särskilt musikinriktning, varför du här kan hitta mycket användbart även om du känner att du har lite svårt för att “tänka musik” i ett digitaliserat format och vill börja på en enkel nivå. I många musikprogram finns färdiginspelade slingor om man vill mixa lite och sätta ihop lite läckra kombinationer och på så sätt frambringa ny musik. Att använda sig av dessa är ett riktigt bra sätt att komma igång med låtskrivande. “Mixprogram” är en något förenklad term för program där man arbetar med olika spår och olika ljudobjekt, för att mixa ihop olika komponenter till en slutprodukt. Kolla in alla dessa program genom att klicka på följande länk!

  • Mixprogram m.m.

Plugins och samples

Inom digital musikproduktion har man ständigt nytta av olika plugins och samples. Många av dessa går att få gratis, varför jag valt att ge en egen artikel åt just gratis samples och plugins. Dessa ord kan förefalla tekniska och krångliga i mångas öron, men de är kort och gott komplement till musikprogram, och i synnerhet sequencerprogram som Logic ProCubase och Ableton. Samples är helt enkelt ljudfiler, och kan vara av absolut vad som helst. Allt från naturliga ljud till både bearbetade och icke-bearbetade instrumentljud. Plugins används ofta för att möjliggöra effekter av olika slag. Läs vidare i artikeln!

  • Samples och plugins gratis
You might be interested:  Ackordanalys: Att förstå musikens byggstenar

Musikappar

Den här artikeln innehåller tips på bra musikappar som ofta kan vara till nytta för musikern och låtskrivaren. De appar som listas här är antingen gratis eller väldigt billiga. Givetvis kommer appar alltid att vara rätt begränsade när det gäller att producera något i musikväg – i synnerhet vid sidan av fullfjädrade musikprogram för datorn – men tämligen ofta är apparna de enda man har tillgång till. Och inspirationen går som bekant inte alltid att kontrollera!

  • Musikappar

Notprogram – jämförande artikel

En av de tidigaste inläggen på Komponera.se är denna jämförande artikel mellan notprogrammen Sibelius och Finale. På senare år har artikeln, med undantag för priserna, dock inte uppdaterats pga. otillräckliga jämförelseunderlag. Dessa äldre versioner av programmet kan förstås fortfarande existera, men det är viktigt att ha koll på att det inte är programmets senaste versioner som jämförs!

  • Sibelius eller Finale? – jämförande artikel

OBS! Ytterligare ett par artiklar om musikprogram återfinns i “Kom igång”-avsnittet. Dessa är att komponera med notprogram, och att komponera med sequencerprogram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *