Kom igång!

Det finns många olika sätt att komponera. I det här avsnittet kommer jag gå igenom ett antal tillvägagångssätt som man kan ta till för att börja skriva musik!

Kort fakta om detta avsnitt:

Innehåll:

– Skriva musik med hjälp av instrument.
– Skriva musik med datorprogram.
– Allmänna tips om låtskrivande.
– Skriva sångtexter.
– Skriva musikarrangemang.

För vilka?

– Oerfarna kompositörer och låtskrivare.


Skriva musik med hjälp av pianot


Pianomusik är det något visst med. Den ungerska kompositören Frans Liszt skrev till exempel över 400 musikstycken bara för piano. Men pianot (eller lillebror keyboard) hör vi ofta i moderna sånger eller musikalverk. Och även där vi inte hör pianot kan vi i många fall ana att det har spelat en roll i själva produktionen. Att veta hur ett piano fungerar och kunna spela ett par ackord kan vara guld värt för dig som vill göra egen musik. Läs vidare!


Skriva musik med hjälp av gitarren

Med enbart gitarren i handen har artister utfört under. Gitarrsträngarna kan ge liv åt musiken i ditt huvud. Den första artikeln diskuterar gitarrens egenskaper i förhållande till pianot när det gäller att bygga musik, samt tar upp ett ljudexempel där gitarren har något av en huvudroll. I avsnittet om gitarrackord ges exempel på särskilt bra kombinationer av ackord i en sång.


Skriva musik med notprogram

Notprogram är i grunden digitala notpapper där du kan skriva in flera instrumentstämmor samtidigt och lyssna på det du åstadkommit. Flera av dessa erbjuder också live-inspelade ljud från riktiga instrument som du kan använda när du komponerar! Visst, med notprogram kommer du inte att kunna skapa ljud på helprofessionell nivå – vill man åstadkomma detta måste man välja mer ljudorienterade program. Detta till trots är det fantastiskt roligt att göra egen musik med notprogram, särskilt om man har skapligt bra koll på noter. Ta en titt!


Skriva musik med sequencerprogram

Sequencerprogram är ett sorts datorprogram som erbjuder möjligheten att spela in, spela upp och bearbeta musik. Idag finns otaliga av dessa som program där du kan spela in, ändra tonhöjder, och mer därtill enligt en standard som kallas Midi (mer om det i texten). Kort och gott är sequencern ett verktyg som hanterar ljudinformation från elektroniska instrument. Sequencerprogram är kraftiga verktyg som kan användas för att skapa musik på en professionell nivå vad ljudkvalitet beträffar. Artikeln fokuserar på sequencerprogrammet som kompositionsverktyg.


Skriva melodier – tips och tricks

Att skriva egna melodier är inte så svårt, men det finns vissa tips man kan ta till sig innan man sätter ihop en melodi. I artikeln kan du läsa om aspekter som sångbarhet, register och klimax.


Skriva låttexter – tips och tricks

Att skriva sångtexter är inte det enklaste. Man ska få in mycket på inte särskilt mycket plats, förmedla ett budskap eller åtminstone “säga något”, få betoningarna att stämma, samt göra det tydligt nog utan att det blir banalt. Men i vanlig ordning finns det några bra tips att ta del av!


Datormusik i fem steg

Det här är en liten enkel tipsartikel som handlar om att skapa musik med datorn. Info om utrustning och musikprogram hittar du i andra avsnitt här på sidan. Här finns istället ett förslag till metod för dig som vill komma igång med digitalt musikskapande.

Gillade du detta avsnitt? Har du förslag på förbättringar? Kontakta gärna sidan och dela med dig av dina åsikter!

2 Comments

  1. bernt eriksson

    för nga nördar som lever ifantasin några år föga för realistiska själar med fantasi som är glädje och verklighet och sanning. Bernt

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *