Välkommen till Komponera.se:s onlineguide till gratis noter på nätet. Mycket går att hitta gratis online, men du har säkert upplevt att det där med att hitta noter, och i synnerhet specifika noter, verkar vara lite svårare. Det betyder dock inte att det inte går! Och med hjälp av den här artikeln kan du förhoppningsvis vägledas till att hitta rätt.

Någon sade till mig en gång att det är nästan lika svårt att hitta gratis noter som att hitta gratis mat – att hitta ackordanalyser för olika låtar är ingen konst, men just noterna är väl skyddade. Denne person hade dock inte helt rätt, har jag utan problem lyckats bekräfta. Låt oss se oss omkring lite grand!

Jag tänkte lista och beskriva de bästa alternativ som jag har hittat när det gäller noter på nätet. Jag nämner också ett par exempel på väldigt billiga noter (som också går att få online).

Gratis noter – olika sidor

Alternativ 1 – Sökfunktionen

Ibland kan det vara svårt att hitta noter bara sådär genom sökmotorer såsom Google, där du potentiellt kan få fram vilka resultat som helst. Men det går att skapa sökmotorer som är vinklade till att visa de resultat man vill se.

Prova därför Komponera.se:s söktjänst för gratis noter:

Alternativ 2 – IMSLP (Hett!)

Hetast av alla får nästan dock IMSLP ses! Här samlas kopiösa mängder noter vars upphovsrätt har gått ut. Vi talar alltså om klassiska noter i mängder – bara att ladda ner. Kostar inget alls – knappt ens någon tid. Tack Odin, för att du poängterade att jag inte inkluderat IMSLP i denna artikel! Här kan man bland annat hitta en oerhörd mängd gratis pianonoter. Om just pianonoter kan du för övrigt läsa mer på den här sidan.

Alternativ 3 – 8Notes

En av de bästa platserna online där gratis noter finns att finna är 8Notes. Utifrån allt från instrument till musikgenre kan du navigera genom ett hav av noter. I många fall handlar det bara om riff, det vill säga korta sekvenser som ger låten sin karaktär. Med hjälp av dessa kan man dock ta sig en bra bit. Men sedan finns det ett stort förråd med hela PDF-filer, flera av vilka är gratis.

För att ta ett exempel: många anser att Faurés Requiem är den bästa dödsmässan som någonsin skrivits, och bland de vackraste partierna har vi stycket Pie Jesu (inte att blanda ihop med Andrew Lloyd Webbers stycke med samma namn). Via ett enkelt klick från komponera.se, så har man full tillgång till styckets pianonoter och sångnoter, helt gratis. Man kan dessutom lyssna på musiken och följa med i noterna (läs mer om notläsning här).

Bland andra verk till vilka noter finns gratis märks Puccinis legendariska “Nessun Dorma”, “Swing low, sweet chariot”, “Greensleeves”, och “Toreador” från Carmen. Totalt finns det över 4000 noter gratis, om man bara räknar sångnoterna. Gratis noter för mängder av instrument, såsom klarinett, fiol och tvärflöjt, finns också till godo.

Gratis noter - logoSedan finns också alternativet att prenumerera på 8Notes, vilket kostar en fascinerande liten summa. Gör man det har man tillgång till praktiskt taget allt. Ett problem är naturligtvis att nu för tiden vill vi ha allting gratis och ryggar därför tillbaka så fort vi ser att någonting kostar, oftast utan att ens kasta en blick på priset. Kostar det så, nej! Det går som en nervreaktion, som en föreläsare jag har lyssnat på skulle ha uttryckt det. Faktum “betala” stimulerar denna nerv och svaret från hjärnan blir ett blixtsnabbt nej. Reaktionen kan således sammanfattas med ordet “Betalanej!” Gratis noter ska det vara! Men man bör alltid ha i åtanke vad noter kostar i affären!

Men om man bara någon gång skulle få för sig att tänka en extra gång så kanske man lägger märke till en sådan sak som att man kan få tillgång till tusentals och åter tusentals noter på världens bästa musikstycken varje år för priset av en hyfsad T-shirt. Vi pratar skämtsamt billiga kvalitets-noter i PDF-format!

Alternativ 4 – Musicnotes.com m.fl.

8Notes är inte den enda sidan som erbjuder gratis noter. En annan utmärkt sida går med namnet musicnotes.com. Där finns det en undersida med “free sheet music” vilket råkar vara det vi är ute efter. Processen behövlig för att få tillgång till dessa noter involverar installerandet av Musicnotes viewer och i vissa fall Guitar Guru (information hittar du på sidan). Efter det är det bara att välja och vraka i ett hav av gratis noter. Apropå de ovan nämnda pianonoterna så kan man ladda ner väldigt många sådana billigt och bra från Musicnotes.com (bara nästan gratis, alltså). Man laddar ner noterna i ett filformat som man både kan skriva ut och följa med “playback”. Om man verkligen inte hittar noter gratis så finns det en annan underbart billig sida – Sheet Music Plus. De har heller inte bara pianonoter utan det mesta andra också. Frakten till Sverige kan vara riktigt billig om man har gott om tid!

You might be interested:  Vänsterhänt Pianospel: Utmaningar och Fördelar

Det finns också en svensk motsvarighet till MusicNotes.com. På Notpoolen.com kan du också ladda ner noter direkt till din dator, och sedan skriva ut dem som du vill. Det sparar tid och pengar, och fungerar strålande bra förutsatt att noterna inte ska vara i julklapp eller present till någon (då kanske det känns lite finare med beställningsnoter). Oavsett vad så har Notpoolen fler så kallade direktnoter än noter för försäljning. Här finns noter till svenska klassiker som “Att angöra en brygga”, “Av längtan till dig”, Ted Gärdestads “För kärlekens skull”, Björn Skifs sommarplåga “Håll mitt hjärta” och odödliga “Så skimrande var aldrig havet”.

Eftersom det är väldigt populärt att leta noter på nätet så finns det också rikligt med notsidor, jag tipsar bara om de jag finner absolut bäst. Det finns också svenska sidor för er som tycker det är jobbigt med engelska (men notspråket är ju lika överallt, så jag misstänker att ingen har några större problem med det), men utbudet av gratis noter är större på den internationella marknaden.

Alternativ 5 – Notlagret

En av Sveriges största notsidor Notlagret är ett himmelrike om man vill få tag på noter! Där finns ett fascinerande stort utbud av allt från noter till svenska populära sånger till klassiska noter för cello och övningsnoter för alla som tar lektioner.

Vad är det som gör Notlagret till ett bra alternativ? Som ni märker har jag valt att gå emot rubriken “Gratis noter” genom att tipsa om en butik från vilken man först och främst inhandlar noter. Anledningen är enkel – jag är inte den som är den. Om man vill räkna med kvalitet och stort utbud så är det till en notbutik man ska söka sig till, och mycket billigare än att köpa online från Notlagret blir det inte. Samtidigt så finns gratisalternativen, så läs vidare om detta alternativ inte intresserade!

Hoppas detta har varit till hjälp, och jag rekommenderar starkt Komponera.se’s avsnitt om musikteori om ni vill lära er mer om noter.

61 Comments

 1. Anna Carlsen

  vill gärna hitta noter till romansen Cecilia Lind.Har inte lyckats än.Kan man få tips?

  Reply

 2. admin

  Hej Anna!

  Vad är du ute efter? Ackordanalys finns här.

  Arrangemang för piano finns bland annat i Pang på pianot som man kan låna på flera bibliotek, bl.a. på Stockholms stadsbibliotek. Annars kostar den ca 150 kr att köpa.

  Reply

 3. Elisabeth

  hej hej ! jag letar efter noter på madicken låten “pilutta”, går det att hitta nån stans ? det är till ett dop.
  mvh elisabeth

  Reply

 4. admin

  Hej Elisabeth!

  Ursäkta för sent svar. Hoppas inte dopet har varit än 😉

  Pang på pianot – Pippi och Emil finns numera att köpa ganska billigt här. Där finns följande A.L-sånger:

  Du käre lille snickerbo (Georg Riedel)

  Fattig bonddräng (Georg Riedel)

  Här kommer Pippi Långstrump (Jan Johansson)

  Hujedamej, sånt barn han var! (Georg Riedel)

  Idas sommarvisa (Georg Riedel)

  Kattvisan (Lille-Bror Söderlundh)

  Lille katt (Georg Riedel)

  Mors lilla lathund (Georg Riedel)

  Oppochnervisan (Georg Riedel)

  Pilutta-visan (Bengt Hallberg)

  Sjörövar-Fabbe (Georg Riedel)

  Sommarsången (Georg Riedel)

  Därutöver, om det bara är någon som ska sjunga den med ackompanjemang av t.ex. piano/gitarr räcker det ofta med ackordanalys. Då skriver du ut den här sidan.

  Hoppas det var till hjälp

  MVH Oliver Lindman, Komponera.se

  Reply

  • Bill Palmborg

   Hej

   Har läst denna blogg först idag.
   Letar efter Idas Sommarvisa SATB till vår kör.
   Vet nån var man kan hitta den?
   Klickade på länken “här” ovan och kom till Bokus men den fanns inte där.
   Och på notantikvariat Enhörningen Lidingö som har nästan all- där finns den inte,.

   Kan nån hjälpa mig?
   Mvh

   Bill

   Reply

 5. Madelen

  Letar efter pianonoter till låten Du är allt med S. Clamp någon som har det?

  Reply

 6. Komponeras populäraste artikel | Komponera.se
 7. Sean Yi

  Kan någon här hitta

  21 guns ( Green Day ) noter? vill så järna lära mig spela den <3

  Reply

 8. Maria

  Hej! Jag letar efter piano noter till Hallelujah! Men hittils har jag inte hittat och det är väldigt svårt för jag vet inte vart jag ska leta. Har ni några bra tips? 🙂

  Reply

  • Amanda

   Här finns den att köpa för 35 kr, en bra sida med många låtar. Jag har använt mig av denna sida då jag spelar cello. Det bästa är att man kan byta tonart så låten blir lättare att spela för sig själv.

   https://noterdirekt.com/search.php?search=halleluja&field=title

   //amanda

   Reply

 9. Mattias

  Jag letar efter noter till vinjettmelodin till Skärgårdsdoktorn. Stycket heter Mot Skärgården, av S Nilsson. Vart kan jag få tag i det?

  Reply

 10. Göran Stranner

  Hej! Jag letar efter noter med ackordsanalyser till Fåsåsvisan som bland annat Evert Sandin sjungit in

  Reply

 11. Madelene

  hej letar efter noter till låten lilla barn med sarek

  Reply

 12. fanny svensson

  Hej jag ska sjunga på en 50års fest och skulle vilja ha noterna till
  Det vackraste (Cecilia Vennersten)

  Reply

 13. Emma

  Hej,

  Jag vill hitta noter till The sound of music en ton högre än original key! Hur gör man? Fick ett tips om sheetmusic.com men jag hittar inte alls hur man byter tonart eller hittar noter på den sidan!

  Reply

 14. nathalie

  Hej jag letar noter till sista morgonen med niklas strömstedt! Någon som har? (:

  Reply

 15. Emelie

  Hej!

  Vet inte om du kan hjälpa mig men jag gör ett försök.
  Jag har länge försökt hitta noter till låten Free Bird med Lynyrd Skynyrd. Vet du vart jag kan hitta den?

  Tack på förhand!

  Reply

 16. caroline

  Hej, har ni piano noterna till Unchained Melody? Skulle varit så tacksam! Vill ha den låten på mitt bröllop, men musikern måste ha noterna.

  Reply

 17. Berit

  Hej!
  Letar efter noter till Låt det snöa, av Ulf Lundell – Kan inte hitta den någonstans..

  Reply

 18. BeccA

  Letar efter noterna till förlåt att jag aldrig sagt förlåt av daniel adams-ry (:

  Reply

 19. Sissi

  Letar efter Noterna till Daniel Adams-ray – Förlåt att jag aldrig sagt förlåt! Vill gärna ha svar! Ska spela på en konsär vettu! 😉

  Reply

 20. Evelina

  har du noter till Du är allt med Sonja Aldén, eller vet du vart man kan hitta det?:)

  Reply

 21. Odin

  Hallo

  Hitta gratis noter är inte längre någon svår match. En av de i särklass bästa källorna finns här (rekommenderas varmt):

  https://imslp.org

  Där finns noter på flera tiotusen verk att ladda ned.

  Odin

  Reply

 22. ln

  Hej! Skulle vilja veta en bar sida där man kan ladda ner poplåtar t.e.x Bruno mars-Just the way you are?!

  Reply

 23. Elin

  Hej. är det möjligt att få noter till pippis sommarsång.
  jag spelar harpa och kan inte använda mig av ackord.
  jag och min vän ska spela den på en markanad för att samla in pengar till rädda barnen.

  tack på förhand
  // Elin & Sanna

  Reply

 24. berit

  lätta noter för nybörjare på dragspel( piano)

  Reply

 25. alicia

  hej jag vill veta om nån vet vart man kan få norterna till you’ra not sorry med taylor swift vill så gärna kunna spela den

  Reply

 26. Matilda

  Hej, söker efter noter till: vad har du under blusen rut?

  Reply

 27. Wilma

  hej! Jag vill ha gratis piano noter till Chris Medina – What are words.

  Reply

 28. Jonna

  Söker efter piano-noter till Eagle Eye Cherry – Save tonight. 🙂

  Reply

 29. hanna

  Hej =)
  Jag skulle vilja ha piano noter till låten what are words med Chris Medina. Jag har letat jätte länge men kan inte hitta några och jag skulle verkligen behöva det för jag ska spela på ett bröllop! 🙂

  Reply

 30. Tobias

  Jag letar efter låten Rosens Sång.

  Freddie Wadling har spelat in den annars en zetterlund hit.
  Hasse Alfredson har skrivit texten, HC Lumbye musiken.
  Skulle behöva noter på den. Någon som kan hitta den?!

  maila mig om du gör det eller vet var man kan köpa den.

  /T

  Reply

 31. Patrick

  Hej, Jag letar efter noterna (dragspel / piano) till Piero Trombetta – Kriminal Tango. Skulle vilja ha dem i nerladdningsformat, kan även betala för dem. Någon som kan hjälpa, hittar ingenstans?!

  Reply

 32. Stina

  Leter efter noter till what are words, nån som vet vart man kan få tag i dom gratis?

  Reply

 33. Elisabeth

  Hejsan,
  Jag söker noter till psalm 432, “Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken”. Skulle gärna vilja hitta gratis om det finns möjlighet. Kan någon hjälpa mig?

  Reply

  • admin

   Hej Elisabeth!

   Psalmnoter har jag svårt att lokalisera online. Kanske är det en bra idé att fråga någon om möjligheten finns vid nästa högmässa? Eller ännu bättre – ta med en penna och skriva ner ackorden till sången! Texten kan du hitta online utan problem.

   Jag tror dock inte att det finns några särskilda pianonoter till denna psalm (som är mycket fin, för övrigt!) utan kantorer improviserar ackompanjemanget över de ackord som står skrivna.

   Reply

 34. Ellenor

  Jag skulle vilja ha noterna till Kents låt Sverige, en underbar låt! Skulle bli jätteglad om någon hittade dom och hörde av sig till mig!

  Reply

 35. Beatrice

  Hej skulle gärna vilja ha noterna till Hallelujah i G!

  Reply

 36. Alice

  Hej! skulle gärna villa ha noterna till du är allt!

  Reply

 37. admin

  Hej alla!

  Det är många som önskar noter till svenska låtar. Det är ofta en aning klurigt att få tag på rena noter till dessa, och särskilt gratis. Nöjer man sig med ackord så är detta alltid en bra sida (länken leder för övrigt till “Du är allt”, Alice!)

  Glöm inte att dra nytta av tipsen i artikeln så mycket som det går. Jag har tyvärr i nuläget inte själv möjligheten att assistera alla med specifika önskningar. Hjälp också gärna varandra!

  Reply

 38. Jimmy

  Halloj.
  i och med att noter är värre än heroglyfer för mig så undrar jag om någon vet om man kan hitta lite enklare “tonförteckningar” för fiol någonstans? sträng + finger.

  exempel.

  a e e a d a
  3 0 1 3 3 1 osv……

  Reply

 39. Ida

  Hej, söker pianonoter till “Grease” låtarna. Finns de någonstans på nätet, eller i någon bok?

  Reply

  • admin

   Hej Ida!

   Hur ser du på att betala en sisådär 30 kr för sådana noter? Kolla in den här sidan! Jag har provat Musicnotes nerladdningsfunktion flera gånger och är väldigt nöjd. Det enda du måste göra är att skriva ut själv.

   Reply

 40. Angelica

  Hej! Vi letar efter noterna till “Hej här är Pippi” från den tecknade versionen av Pippi. Någon idé på var jag kan hitta dessa?

  Reply

 41. Birgitta

  Letar efter noter till “En liten Elin” av Hasse Andersson
  tacksam för hjälp att hitta dessa då lilla Elin ska döpas om knappt två veckor.

  Reply

 42. Elin

  Hejsan 🙂

  Letar efter noter till Björn och Benny’s låt – “lycka”. Går även bra med bara ackord. Min syster gifter sig snart så jag är väldigt tacksam för svar snarast! 🙂

  Reply

 43. Tuva

  Jag letar efter noter till Euphoria (Loreen) och Paradise City (Guns N Roses), går det att hitta någonstans? 🙂

  Reply

 44. Mike

  Hej.
  Jag letar efter noter till låten svenska liljor till piano.

  Reply

 45. Tess

  Jag letar efter orgelnoter till änglamark. Ska gifta mig i Skottland och vill att orgelisten ska spela änglamark (och
  så skimrande var aldrig havet ev).

  Var hittar jag noterna och är det samma noter till piano som orgel?

  Reply

 46. Sandra

  Hej. Jag letar efter noterna till Theos sång av mojje. Behöver de snarast:-) hoppas någon kan hjälpa mig:-) tack på förhand!!

  Reply

 47. Elisabet

  Letar efter för enkelt pianokomp till för kärlekens skull

  Reply

 48. Malin Wistmarker

  Hej!
  Ska sjunga jag och min far ( Ugglas version) på min morfars begravning. Behöver noter för Piano och sång.
  Tack på förhand.

  Reply

 49. AnfishaL

  Hej!
  Jag letar efter piano noter till låten “Här står jag” av Sonja Alden. Jag behöver noterna till imorgon 14.00….
  Ska nämligen göra sångprov till en musik skola.
  Älskar den som hittar de åt mig, har letat på alla hemsidor som rekomenderas här och vanlig sökning på google.

  Reply

 50. Edvin

  Har du några noter till Hasse Anderssons låtar så som änglahund mm.?

  Reply

  • gunnar nilsson

   Har du pianonoter, gärna bara melodislingan till Änglahund
   Här finns en 8-åring som vill lära sej en början.

   Reply

 51. Tonny Nicklasson

  Hej. Har någon gitarrackord till Sången Liljor,?

  Reply

 52. Andanna

  Hej!
  Lite desperat….. har fått en förfråga om att sjunga på ett bröllop. Brudparet vill ha låten En kvinna och en man av Niklas Strömstedt. Hittar inte noterna till låten någonstans. Snälla hjälp mig! Finns de överhuvudtaget att hitta eller är det helt kört?

  //Andanna

  Reply

 53. Isabelle

  Hej:) undrar om det går att få tag på noter till lejonkungens: vi är en?
  Tacksam för svar.
  Vänligen Isabelle

  Reply

 54. Hanna

  Hej!
  Vet du vart jag kan få tag på noter till jag ger dig min morgon? Det är till en tatuering

  Reply

 55. John

  Hej, vi är på jakt efter noterna till The Festival Theme (melodifestival-låten) med The Attic.

  Någon som vet vad man skulle kunna hitta det?

  Tack på förhand!

  Reply

 56. Gert Persson

  Hej . Jag är ute efter dragspelsnoter till låten Oh Karl Gustav som Kerstin Dellert sjöng.
  Skall ha det till ett student “jippi”

  Reply

You might be interested:  Tankar kring “Förvandlingen – Musikalen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *