Spela in musik

Välkommen till det här avsnittet om att spela in musik. Det innehåller huvudsakligen tips om olika former av utrustning. Innehållet i artiklarna flyter ihop en aning. Vissa ger en överblick över hur man kan komma igång med inspelning, medan andra artiklar är mer specifika. Målet är främst att belysa att det inte är så svårt, och inte så dyrt att spela in sin egenkomponerade musik!

Kort fakta om detta avsnitt:

Innehåll:

– Introduktion till att spela in musik.
– Utrustning och olika verktyg.
– Specialavsnitt om mikrofoner.

För vilka?

– Nybörjare inom inspelning (i huvudsak de med begränsad budget).

Bra att veta – köptips

– Medan andra avsnitt är tämligen befriade från dem, så innehåller detta – varande en avsnitt som tipsar om utrustning – en del köptips.Spela in musik – en introduktion


Att spela in egen musik är dyrt, tänker de flesta; man måste hyra studio och utsätta plånboken för en rejäl bantningskur. I den här artikeln presenteras ett ekonomiskt sätt att spela in musik, och framför allt röst. Vidare föreslås program där man kan mixa röst med andra ljud, exempelvis instrument. Artikeln går inte in på djupet när det gäller att spela in musik, och vänder sig främst till nybörjare.


MIDI-keyboard – en guide

Spela in musikDen här artikeln hör egentligen förstås till ovanstående, men midi-keyboarden är ett så bra hjälpmedel när man vill komponera så att den förtjänade en egen artikel här på sidan. Vilka olika sorts varianter finns det?


Mikrofoner i olika former

Detta avsnitt innehåller flera underartiklar, och har skapats för att klart och tydligt lista och beskriva de olika typer av mikrofoner som man kan ha användning av som kompositör och/eller musikentusiast. Här hittar vi bland annat USB-mikrofoner och dynamiska mikrofoner.


Digitala ljudinspelare – en guide

Här är ett litet extraavsnitt som behandlar digitala ljudinspelare – trevliga verktyg som redan står omnämnda i flera artiklar här på sidan. För varje låtskrivare så är den ett utmärkt verktyg. Hitta rätt ljudinspelare med hjälp av denna guide!

3 Comments

 1. Ola Florhed

  Hej! Ville bara tipsa om ett kul och enkelt sätt att spela in sina låtar för att sen lägga ut på youtube.

  Zoom har en lite videokamera med underbart stereoljudinspelning. Den heter Q3 eller Q3 HD. Rigga den framför dej när du spelar och sjunger. Sen kan du importera det hela i din macdator och dess inbyggda program som heter Garageband för att komprimera ljudet (minska dynamiken) samt lägga på reverb samt göra adderande pålägg. Sist kan du sen förflytta din bild och ljudfil till det likaså inbyggda I-movie för att lägga dit texter och kanske lägga på ett filter eller speada upp färgerna en aning. Lycka till. Jag är musiklärare/rockbandslärare och har drivit mera avancerad musikstudio i 30 år men detta är enkelt och billigt, lycka till!

  Reply
 2. Cornelia

  Jag och mina 2 kompisar skulle göra en musik uppgipt av våra musik lärare, Vi skulle göra en tolkning av Flickan och Kråkan. Men vi hittar ingen hemsida som kan hjälpa oss med det! Snälla har någon några förslag hur vi ska göra!

  Reply
 3. camilla gustafsson glas

  Hej!
  Jag ville bara tacka för en otroligt bra och informativ sida! 🙂 Jag googlade på gratis musikprogram och hamnade på din/er sida, vilken skatt! 🙂 Jag har skrivit visor och sjungit i många år men det är först nu som jag tagit steget ut och visar upp mina alster. Jag vill också lära mig att spela in själv då det ju kostar så mycket att jobba i studio. Jättetack för denna sida – den kommer hjälpa mig massor! 🙂
  Camilla

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *