Musikteori i olika former handlar det här sex artiklar rika avsnittet om. Att kunna musikteori, åtminstone på en grundnivå, är oerhört värdefullt om man vill bli duktig på att skriva musik. Men ta absolut chansen att lära dig mer om musikens språk, vare sig du är kompositör/låtskrivare eller inte!

Kort fakta om detta avsnitt:

Innehåll:

– Introduktion till olika ackord.
– Fakta om skalor.
– Tips om och guide till notläsning.
– Fakta om kvintcirkeln.
– Omfattande lista över musiktermer.
– Fakta om partitur.

För vilka?

– Främst för avancerade nybörjare inom musikteori (mindre förkunskaper rekommenderas). Observera att Komponera.se fokuserar på de områden inom musikteori som lätt går att koppla till komposition och låtskrivande.

Ackord – introduktion till musikteori

Ackord finns överallt. De används för att göra musiken levande och skapa rätt stämning. Musikackord kommer också otroligt väl till pass när du skapar egen musik, och när du skriver musikarrangemang/gör egna tolkningar. Ackord är betydligt mer än bara C, G, moll och dur, och ofta färgas ackord för att få till det där lilla extra (läs mer om färgade ackord i artikeln). I artikeln finns även ljudexempel som ger en uppfattning om hur vissa ackord klingar. Denna artikel passar särskilt bra för dig som skriver egna låtar eller vill börja med det.

  • Olika former av ackord (+ besök också extraavsnittet om ackordanalys eller en nyskriven artikel om att hitta ackord till låtar)
You might be interested:  Upptäck en Skattkista av Gratis Noter för Svenska Låtar

Skalor – en guide

Vi använder oss av skalor när vi kommer på melodier. Oftast tänker vi inte på det, men vi reagerar om vi till exempel råkar spela en ton som inte hör till skalan. Vi har vant oss vid skalorna, kan man säga. Det finns många olika skalor, och beroende på vilken man hör spelas dyker ofta en speciell sorts musik upp i huvudet. Ett säkert kort är att spela en arabisk skala, vilket får de flesta börjar tänka på flygande mattor, magiska lampor och öken. I artikeln kommer vi framför allt bekanta oss av de ständigt förekommande dur och mollskalorna.

  • Skalor – vad innebär det?

Notläsning – tips och guide

Musikens språk är det inte alla som kan, vilket gör det desto häftigare att kunna det. Att bli duktig på notläsning kräver en hel del arbete, som börjar med att man lär sig grunderna. Dessa grunder hittar du i denna artikel. Blir man duktig på att läsa noter har man kommit långt på den musikaliska vägen och det hjälper en enormt när man skriver musik. Vid notläsning är kunskapen om notintervall mycket användbar, varför avsnittet om skalor (ovan) också är till god hjälp.

  • Lär dig att läsa noter

Fakta om kvintcirkeln

Med klockan och olika ramsor till hjälp kan du lära dig mycket musikteori. Kvintcirkeln ger dig tonarternas relation, och detta är mycket användbart. Artikeln visar en bild på en kvintcirkel, samt förklarar hur den ska tydas.

  • Läs om kvintcirkeln

Musiktermer – lista med förklaringar

Komponera.se:s lista med musiktermer skiljer sig från många andra listor online i den bemärkelsen att den är välstrukturerad. Termerna är uppdelade efter ett flertal användningsområden, och dessutom finns riktigt många termer definierade!

  • Lista över musiktermer med förklaringar
You might be interested:  Renässansen – polyfoni och Palestrina

Partituret – en strålande guide till komposition

En vital del av musikteori, och dessutom en riktigt rolig sådan, är att studera partitur. Många underskattar partiturets förmåga att skapa musikalisk förståelse, och särskilt för kompositörer så är det en perfekt hjälpreda. Lär dig mer om partitur genom att klicka på länken nedan!

  • Partitur

Är man ute efter en grundlig och genomgående musikteoriutbildning på webben, som börjar från absoluta början, rekommenderas följande sida:

  • Musikteori.se
Musikteori.se har enligt mina bedömningar det mest användarvänliga upplägget för en bra onlineutbildning i musikteori. Är du ute efter mer specifika områden som “ackord” så fungerar dock Komponera:s artiklar också bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *