Om Komponera.se

Detta är en kompletterande sida till förstasidan, som erbjuder en del bakgrundsinformation om Komponera samt ganska utförlig information om vad denna musiksajt erbjuder. Här kan du läsa om:

  1. Komponera.se:s historia
  2. Komponera.se:s syften
  3. Skribenten
  4. Källor
  5. Tema, upphovsrätt m.m. (viktigt!)
  6. Komponera.se som källa – för elever

Vill du kontakta mig som driver Komponera.se? Använd kontaktformuläret!

» 1. Historia

Komponera.se kom till världen i augusti 2008 nyttjande det i Sverige ännu unika konceptet med fokus på just låtskrivande och komposition. De första artiklarna som publicerades låg därför under “olika sätt att komponera“. Eftersom ämnet är relativt smalt uppdaterades sidan sedermera med flera artiklar med tips och bra hjälpverktyg när det gäller att göra egen musik, men med en mer indirekt koppling till komposition i sig. Bland annat växte avsnitt om musikteori och musikprogram fram under hösten och vintern. I juli 2010, efter ett år utan nypublicerade artiklar, fick sidan en nystart och har nu en snyggare och mer användarvänlig design. Sidor som Gitarrackord och Sibelius eller Finale? är exempel på läsarönskningar som blivit artiklar. Bloggen kom till i och med nystarten.

» 2. Syften

Än så länge är Komponera.se ett enmansföretag och i grund och botten är sidans syfte egentligen ganska själviskt. Jag som är skribent (se nedan) har en stark passion i att skapa musik och varje skriven artikel erbjuder mer kunskap i ämnet även för mig. Därtill är det roligt att publicera sina egna och andra unga kompositörers alster (i mån möjligheten finns). De som jag främst vill nå ut till ingår i en ganska specifik målgrupp där alla medlemmar är amatörer, musikälskare, och intresserade av att lära sig mer om metoder inom musiken. Med det vill jag absolut inte förbjuda professionella musiker och kompositörer att läsa sidans artiklar, men eftersom artiklarna huvudsakligen återspeglar hur jag har gått från nybörjare till lite mer erfaren kompositör är det just nybörjarna som lär få ut mest av dem. Det finns emellertid nu ett avsnitt som behandlar komposition på en något högre nivå än nybörjarnivån – besök det avsnittet!

Som nybörjare är det helt enkelt bra att ha konkreta metoder att komma igång med hjälp av. Det man får lära sig senare i utvecklingen är hur oerhört många sätt det finns att “närma sig” låtskrivande och komponerande, men till en början kan det vara mest bekvämt att använda några av de konventionella sångsnickrarmetoderna. Då kan det vara på sin plats att ta fram gitarren, hitta en rundgång av konventionella ackord, och hitta på en melodi till den!

» 3. Skribenten

Jag som driver Komponera.se heter Oliver Lindman. Jag har en kandidat i musik (komposition och musikvetenskap) från University of Sussex (2014), där jag också var anställd som amanuens för andra musikstudenter. Idag är jag en av två konstnärliga ledare för föreningen Samsa Musikteater i Malmö, som sedan starten 2016 verkar för att skapa och producera nya musikaler.

Jag har varit webbskribent sedan 2007, och har utöver Komponera.se också författat artiklarna på Filmscore.se, Världsmusik.se och Musikhistoria.se. Ni kontaktar mig enklast genom kontaktformuläret.

Mycket av det som skrivs på Komponera.se skrivs för en ganska liten målgrupp. Om du gillar sidan vore det därför jätteroligt om du ville hjälpa till att sprida kunskapen om den, och kanske skicka ett par ord till mig och säga vad du uppskattar (eller inte uppskattar) med den!

» 4. Källor

Kolla in Komponera.se:s fullständiga källförteckning. Dessa har använts främst för sidans mer faktabaserade avsnitt.

» 5. Upphovsrätt

Komponera.se rättar sig efter upphovsrättslagen.

» Bildmaterial är ett av följande: a) Komponera.se:s egna fotografier. b) Fotografier som Komponera.se fått särskilt tillstånd att publicera. c) Royalty-free clipart för vilka erkännanden (acknowledgements) ges här nedan. d) Royalty-free fotografier för vilka erkännanden (acknowledgements) ges här nedan.

» All uppladdad musik på Komponera.se:s konto på SoundCloud tillhör lagligen Komponera.

» Annan musik publiceras inte men streamas från tjänster som Grooveshark och Youtube.

» Sidans design är en bearbetning av ett gratis tema av The Aesthete theme av vatuma.com. Sidan skapades och bearbetas med hjälp av WordPress.

Acknowledgements (erkännanden):

Music Graphics Galore (bildmaterial)

» 6. Komponera.se som källa – för elever

Läs mer här om vilka avsnitt som passar elever.

2 Comments

  1. Albin Loán

    Hej Oliver,

    Såg ditt inlägg på sidan.

    Har läst igenom din sida någorlunda och det verkar intressant. 🙂

    Jag skriver själv egen musik och texter men ser det som roligt om man kan samarbeta. Vad säger du?

    Mvh
    Albin Loán

    Reply
  2. David

    Djävligt bra sida! Håller på att lära mig gitarr & grundläggande musikteori sedan nåt år tillbaka, väldigt kul med en så omfattande, väldesignad och dessutom svenskspråkig sida… mycket matnyttigt här… tack och bock!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *