Midi keyboard

En midi keyboard är en mycket användbar apparat som kan klassificeras som ett sorts musikinstrument. I den här texten kan du lära dig mer om midi-keyboards!

De flesta midi-keyboardar är inte utrustade med någon sorts förstärkare, utan är tänkt att användas tillsammans med musikprogram (mjukvara). Det den gör är att den “översätter” det du spelar in till ett språk som din dator (specifikt den mjukvara du använder) förstår. En midi keyboard är ofta “plug and play”, vilket innebär att man bara kopplar den till datorn via en USB-sladd och spelar in musik tillsammans med exempelvis Cubase (Windows), Logic Pro (Mac) eller billigare mixprogram såsom Acoustica Mixcraft (Windows) eller GarageBand (Mac).

Vad kostar en bra midi keyboard? Det beror helt på vad man har för krav, men vad många inte känner till är att dessa klaviatur kan vara riktigt billiga. Det finns riktigt små varianter på runt 500 kr som kan användas med alla de stora programmen. Vad man då får har troligtvis ett ganska litet klaviatur, men fungerar bra och lämpar sig särskilt för nybörjare. Ett exempel på en sådan midi keyboard är Akai Professional LPK25 som fått goda recensioner. Det mest positiva med den är kanske att man kan ta med den överallt – den är bara ca 33 cm lång – men en del har svårt för att den bara är utrustad med två oktaver.

Fler varianter av midi keyboard:


Om du redan är trött på att läsa kan du kolla in alla MIDI-keyboards på webbshopen Thomann, som har ett stort utbud och fraktar billigt till Sverige.

Vill man gå upp till “midi keyboard, nivå 2” så kan det vara vettigt att börja ta sig en titt på M-Audios kvalitetsprodukter. En bra variant går med namnet M-Audio Keystation 49 MkII, och är troligen en av de mer populära produkterna. Dess pris ligger i regel på strax under 1000-lappen. Jag som skriver här på sidan använde den här keyboarden när jag började spela in musik och var mer än tillfreds. Tangenterna (fyra oktaver) är touch-sensitive – resultatet beror på hur man slår an dem. Därutöver kan man justera oktav – upp en oktav och ner en oktav – vilket förstås är användbart om man behöver extra höga eller extra låga toner. Den här midi-keyboarden helt och hållet “plug-and-play” med mac-datorer, och så gott som “plug-and-play” med Windows XP (på sin höjd kanske man behöver installera medföljande mjukvara). För andra sorts operativsystem kan det dock behövas ett kompletterande ljudkort, vilket kan komma att dubblera kostnaden, så kolla noga in systemkraven innan du köper den här!

MIDI keyboardNästa nivå skulle kunna betraktas som den nivå där du faktiskt har en keyboard av pianolängd framför dig – alltså 88 tangenter. En variant jag själv kan rekommendera är M-Audio Oxygen 88 som jag införskaffade dels för att ha en bra och mer kraftfull midi-keyboard, dels i större utsträckning simulera upplevelsen av att spela på ett riktigt piano. Det senare åstadkoms med en funktion som kallas “hammer action” som skapar lite motstånd i spelandet.

Därutöver finns förstås midi-keyboarder nivå 4, 5 och 6, men dessa behöver vi kanske inte ge oss in på här.

Om du vill veta mer om olika midi-keyboardar – tveka inte att kontakta sidan.

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Spela in musik – tips och guide.

Artikel publicerad den 12 juli 2011. Senast uppdaterad den 19 juli 2017.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *