Komponera med notprogram

Notprogram (“notation software” på engelska) är mjukvara där den kreativa arbetsytan är ett digitalt notpapper. Otaliga etablerade kompositörer använder notprogram någonstans i sin kreativa process, men även för dig som nybörjare kan det vara en kul ingång till att skriva musik. I den här artikeln kan du läsa mer om notprogram och vilka olika varianter som finns.

Att göra egen musik med notprogram är fantastiskt förutsatt att du kan lite om noter (om att läsa noter kan du läsa på Komponera också). Hur fungerar då dessa notprogram egentligen? Idén är mycket enkel. Du väljer vilka instrument, vilken tonart, vilket tempo, vilken taktart osv. du önskar till din musik. När du gjort detta visas alla instrument upp med varsin notrad, och det det upp till dig att fylla dessa med noter. Även musik för gitarr och trummor skriver du på notraderna i flera av dessa program (de olika trumljuden har notvärden, kolla in din keyboard om du har en). En del program erbjuder dock tabulatur för stränginstrument med band.

Sen kan själva utförandet förefalla mer komplicerat än idén. Är det inte rätt omständligt att skriva ut allt i notform? Det tar sin tid, men i ett notprogram kan du skriva musik på ett rätt intuitivt sätt tack vare programmets Playback – alltså att du när som helst kan lyssna på det du skrivit. Det är en sorts modern lyx att kunna ha en orkester eller ett band i datorn, och använder man notprogram till att faktiskt komponera (och inte bara, som många gör, huvudsakligen skriva ut det som redan har komponerats vid exempelvis ett piano), så handlar det mycket om just den där lyssningen. Att genom att utgå från det lilla man skrivit lyssna sig fram till vad som ska till härnäst.


Utvalda länkar: Demolåtar.seAllmän fakta om notprogram


Notprogram finns i många varianter. Några av de främsta finns nämnda i en intressant artikel som du hittar här. I artikeln hittar du fördelarna med ett notprogram gentemot en Midi Sequencer, och utöver de står de två just nu största notprogrammen nämnda: Finale och Sibelius. Jag som skriver här på Komponera.se använde Finale till en början, men har nu övergått till Sibelius (dock mest av ekonomiska anledningar). Jag har skrivit en jämförande artikel om dessa två notprogram, vilket är bäst, Finale eller Sibelius?

Vad kan man använda för instrument då? Både Finale och Sibelius har dels en bank av grundläggande, elektroniska midi-instrument, dels en rad instrument som i grunden är ljud från riktiga instrument som har “samplats”. Vilken bank du väljer att använda är upp till dig. Den senare innebär kategoriskt bättre instrumentljud men skriver man populärmusik är min erfarenhet att de enklare, mer “synthiga” ljuden kan få det att låta mer svängigt.

I ett notprogram styr du allt. Här finns i regel inga färdiggjorda trumsekvenser eller basgångar. Det är upp till dig att använda förtecken, fjärdedelsnoter, fermat, fortissimo, pauser, crescendo, repriser och staccaton rätt för att få till din musik. Gillar du att skriva musik, och är du hyfsad på noter kommer du snabbt inse hur enkelt det är att använda notprogram.

Allt du skapar i ditt notprogram kan du också exportera som högkvalitativa ljudfiler. Notprogram kommer dock ständigt till korta eftersom de inte är klara ljudprogram utan just notprogram. Ljuden blir aldrig tillräckligt bra för att exempelvis göra sig i ett album. Då gäller det istället att bruka program som är orienterade mot att skapa en färdig ljudprodukt. Apples Logic är ett exempel på ett sådant program, som ofta kallas sequencerprogram.

Notprogram - Finale 2012 Sibelius 7De största och mest etablerade av notprogrammen är som ovan nämnt Sibelius och Finale. Båda är ganska dyra, men är du exempelvis student går de ofta att få till kraftigt reducerat pris. Idag finns möjlighet att såväl köpa loss som prenumera på programmet, uppdateringar inkluderade.

Sen finns det givetvis mindre program som ScoreCleaner, Notation Composer och Noteworthy, vilka samtliga är väl värda att kolla upp. Detsamma gäller gratisversionen Noteflight, som är ett utmärkt onlineverktyg som dessutom kan användas på flera olika plattformar.

Det finns också ett bra notprogram om du är gitarrist, som erbjuder dig att skriva in (och lyssna på) både noter och tabulatur. Kolla upp Guitar Pro!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Vill du bekanta dig mer med noter? Lär dig om var du kan hitta noter gratis på Komponera.se, eller läs lite om partitur! Du kan också, om du vill, börja från grunden med musikteori. Ta också chansen att bekanta dig med de olika musikprogram som finns tillgängliga!

Tillbaka till Olika sätt att komponera musik.

Artikel publicerad den 14 oktober 2008. Senast uppdaterad 17 juli 2017.

5 Comments

 1. Torbjörn Westermark

  Så tråkigt det är med icke fungerande hemsidor.
  Jag läste sidan om att komponera med notprogram. Här hänvisas till en jämförande artikel avseende Finale eller Sibelius. Klickar jag där då kommer jag till informationen “Error 404, Page not found”.

  Jag arbetar själv med hemsidor och har uppfattningen att det är jätteviktigt att hålla hemsidorna aktuella och fria från fel.

  Hälsningar
  Torbjörn

  Reply
  • admin

   Hej Torbjörn!

   Du har givetvis helt rätt, men små misstag sker här och var och därför är det jättebra att du kommenterar! Jämförelsesidan finns givetvis, men den lilla teckendjävulen hade smugit sig in i länken!

   Jag genomförde en manuell omdirigering av hela sidan förra sommaren, och tvingades skriva om en del länkar. Felet här är att ett bindestreck som skulle befunnit sig mellan orden “bra” och “notprogram” smitit iväg. Problemet är nu åtgärdat. Jag ber hemskt mycket om ursäkt för detta!

   MVH Oliver Lindman, Admin

   Reply
  • Henrik B

   Oj vilken tråkmåns du är, Torbjörn Westermark. Redan på första raden i din kommentar.

   Idag är det första gången jag besöker komponera.se, och jag tycker att det är ett väldigt trevligt, informativt och ambitiöst initiativ från Oliver Lindman.

   Jag jobbar själv med kommunikation på nätet, och hittar jag en trasig länk så rapporterar jag det gärna ibland. Men att som du kalla en webbplats med en trasig länk för “icke fungerande hemsida” är så onödigt negativt. Ta vara på gratistipsen här och var tacksam, annars håll dig borta och håll mun. Det är min åsikt.

   Ha det bra, Oliver!

   Henrik B

   Reply
   • admin

    Tack så mycket för dessa komplimanger, Henrik!

    Jag vill dock samtidigt ta Torbjörn lite i försvar eftersom jag själv på alla sätt kan relatera till den bitande irritationen som uppstår när man blir lurad på sin läsning på ett så fånigt sätt.

    Däremot skulle jag vilja passa på att uppmuntra alla sidans läsare till att använda sidans kontaktformulär för att rapportera fel istället. Klagomål (eller förslag om förbättringar heller för den delen) som berör sidan Komponera.se hör inte hemma i kommentarsfälten, där inget annat än artiklarnas innehåll bör diskuteras.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *