Allmänna tips om och kring musik

Gratis noter, fakta om kompositörer, en introduktion till musikanalys, och så vidare. Detta avsnitt erbjuder kort och gott tips om sådant som inte riktigt passar i de andra avsnitten, men som likväl är högst relevanta för dig som kompositör eller låtskrivare. Musiktips, helt enkelt.

Kort fakta om detta avsnitt:

Innehåll:

– Tips om hur man kan hitta noter gratis.
– Komponera.se:s intervjuer.
– Lite om olika kompositörer.
– En introduktion till musikanalys.

För vilka?

– Ingen specifik målgrupp. Passar alla musikintresserade.Guide till gratis noter

Titeln till denna artikel ljuger lite, för även om var man kan hitta billiga noter står det skrivet om. Noter är ju någonting väldigt fint, egentligen finare än skönlitterära böcker (eftersom färre förstår notspråket, eller något sånt), och borde därför kosta en slant. Men det är väl en åsiktsfråga, och det krävs ju att folk har råd med noterna så de kan lära av dem. Därför passar en text om gratis noter i avsnittet om bra musiktips. Det är bara att kliva på!


Om några fantastiska kompositörer

En sida som går med namnet Komponera.se borde ju innehålla en undersida om kompositörer. Jag har valt ut några av mina favoritkompositörer och tänkte försöka beskriva varför de är så musikaliskt begåvade. Texten innehåller en hel del tips på musik som är bra om man vill testa att lyssna lite noggrannare än man vanligtvis gör, det vill säga “bryta ner” musiken. Ta del av dessa musiktips genom att klicka på länken ovan!


Introduktion till musikanalys

Detta är en påbörjad artikel om musikanalys där det just nu bara står kort om grundkoncepten när man analyserar musik. Dock har du chansen att ta del av en spännande artikel om expressiva melodier i två helt olika musikstycken.


Musikkurser online

Detta är en påbörjad artikel om musikanalys där det just nu bara står kort om grundkoncepten när man analyserar musik. Dock har du chansen att ta del av en spännande artikel om expressiva melodier i två helt olika musikstycken.


Om gehör

Inte så mycket musiktips som allmän redogörelse – men det skadar ju inte att länka till den i alla fall. Har du koll på begrepp som gehör, absolut gehör, och relativt gehör? Inte? Du är inte ensam. Läs denna artikel och få saker och ting klart för dig!


Gott musiköra? Test!

I den här artikeln hittar du ett test som du kan göra för att testa ditt musiköra (ditt gehör). Hur är det? Har du ett vältränat musiköra?


Lyssna på klassisk musik på Spotify

Det finns få bättre sätt att utveckla sin talang som tonsättare/låtskrivare än att bekanta sig med de klassiska verken. Varför? Det kan du läsa i artikeln, som också erbjuder länkar till bra spellistor för dig som uppskattar eller vill lära dig att uppskatta klassisk musik.


Har du tänkt på hur många strålande hjälpvideor och tutorials som finns tillgängliga helt gratis på exempelvis Youtube. Videosajterna erbjuder mängder av möjligheter till att lära sig musik, och vissa erbjuder lika mycket fakta och kunskap som vissa musikkurser på universiteten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *