Mikrofoner

Välkommen till ett nytt avsnitt om mikrofoner. Mikrofoner omvandlar ljudvågor till elektriska signaler, och används när man spelar in ljud, vill förstärka ljud, eller slå någon i huvudet (mellanstadiet). Mikrofoner är naturligtvis användbara när man arbetar som musiker eller bara vill spela in musik, kanske sin egen? Komponera har tidigare nosat lite på ämnet mikrofoner, främst i avsnittet om inspelning. På den sidan hittar du emellertid inte riktigt några ordentliga detaljer om var man kan hitta bra mikrofoner, eller vad som ens gör en mikrofon bra.


Mikrofoner på Thomanns webbutik


Mikrofoner


Det finns många olika sorters mikrofoner. Kondensatormikrofoner vs. dynamiska mikrofoner är urskiljningen man oftast gör, men därutöver kan man vara ute efter bullerdämpade mikrofoner, mikrofon till datorn (kanske i form av usb-mikrofoner) och så vidare. Här nedan presenteras alla artiklar som hittills har skrivits om olika typer av mikrofoner.

Mikrofonen på bilden till vänster är exempelvis en Samson CO1, den första mikrofonen som jag som skriver på Komponera.se använde för att spela in demolåtar. Just denna faller under kategorin USB-kondensatormikrofoner. Dessa typer av mikrofoner är oftast riktigt bra för nybörjare och behöver heller inte kosta särskilt mycket. Numera är dock Samson CO3U den nyaste mikrofonen i familjen.


Här följer en lista över några av de olika mikrofoner man kan tänkas vara ute efter:

Olika sorters mikrofoner:

USB-mikrofon – Budgetvarianten för dig som kanske är nybörjare vad mikrofoner och musikinspelning/ljudinspelning beträffar. USB-mikrofoner kan du få för under 1000-lappen och de är enkla att använda. Lär dig mer genom att klicka på länken!

Bullerdämpad mikrofon – En bullerdämpande mikrofon är inte en sådan som används vid inspelning, men är en liten mekanism som reducerar buller när man exempelvis lyssnar på musik. Som musiker och musikälskare är det guld värt att ha en bullerdämpad mikrofon i sina hörlurar, men det kostar lite guld att skaffa sådana hörlurar också. Läs mer om dem genom att klicka på länken!

Kondensatormikrofon – Det här är en lite mer avancerad typ av mikrofon, känd för sin höga känslighet och förmåga att alstra låga ljudfrekvenser. Läs om olika modeller av dessa varianter, och hitta rätt i virrvarret av produkter!

Dynamisk mikrofon – Om du känner att kondensatormikrofoner kanske är lite väl dyra för din smak kan det vara på sin plats att införskaffa en dynamisk mikrofon, som i många fall har potential att fungera minst lika bra. Liksom alla andra mikrofoner så finns det både fördelar och nackdelar med denna variant, så klicka in dig på sidan och ta reda på om den dynamiska mikrofonen är något för dig!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Spela in musik – tips och guide.

Artikel publicerad den 19 juli 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *