Gitarrackord, kommer detta avsnitt att fokusera på. Till skillnad från avsnittet Skriva musik med gitarr kommer jag här lite mer konkret gå in på hur du med hjälp av en grund av gitarrackord kan bygga upp en låt. Nedan finns också bildexempel på användbara gitarrackord som assistans för nybörjaren. Vi sätter igång direkt; det första man kan göra är att välja ett antal ackord som låter bra tillsammans.

Exempel på gitarrackord:

Jag väljer fyra ackord som får avlösa varandra och forma en rundgång. Jag väljer att spela i G-dur, och startar därför med ett G. Nästa gitarrackord får bli Em, varefter jag fortsätter med Am och C och sedan tillbaka till G. Se illustrationen nedan för att se hur ackorden ska spelas!

Besök gärna: Gitarrkurser.net

Nu, utifrån dessa enkla gitarrackord, kan vi börja utveckla musiken lite var vi vill. Varför inte testa att skriva en melodi till dem?

Hur vet man vilka gitarrackord som kommer att fungera bra ihop? En bra tumregel är att se till så att angränsande gitarrackord har någon ton gemensamt. Om du har läst Komponera.se:s artikel om ackord i allmänhet så vet du att ett G-ackord har tonerna G, B och D. Och allt man behöver göra för att få det till ett E-mollackord är att byta ut D:et mot ett E. Därför låter det så naturligt att gå från G till Em. Vidare är grundtonen i ett Em-ackord – E, samma som kvinten i ett Am-ackord. Am-ackordet har i sin tur sin ters gemensamt med C-ackordets grundton (C). På det sättet kan man altid tänka när man sätter sina gitarrackord – en sorts praktisk ingång till att lära sig grunderna i musikteori. Sen ju mer man lär sig, desto djärvare vågar man vara i sin ackordsättning!

You might be interested:  Skriva musik med hjälp av pianot

Andra användbara gitarrackord:

Är du nybörjare på gitarr kan det vara bra att känna till lite enkla ackord så man kan komma igång, särskilt om du lär dig på eget bevåg. Utöver de fyra ackorden ovan tänkte jag visa ett tiotal till som också är bra och ganska okomplicerade att spela. Det bästa man kan göra är att öva lite på övergångar och lyssna vilka ackord som klingar bra tillsammans.

Komponera.se har emellertid avsnitt om både ackord i allmänhet och musikens skalor, vilka kan vara väldigt användbara när det gäller att hitta snygga kombinationer.

I bilderna visar den tjockare linjen högst upp på varje ackord gitarrens sadel, den lilla del, över vilken strängarna löper vidare till stämskruvarna längst ut på gitarren, numren visar var fingrarna ska sitta. När man väl lärt sig några gitarrackord och konsten att växla snabbt mellan dem så är man fullt redo påbörja sitt skapande.

Jag listar några exempel på rundgångar med gitarrackord som du kan prova med hjälp av bilden ovan. Spela varje ackord i en takt och räkna till fyra innan du byter. När du spelat klart det fjärde ackordet går du tillbaka till det första:

A-C-Dm-E7

Dm-F-C-A

C-Em-F-G7

När du lärt dig spela dessa gitarrackord väl så kanske det är på sin plats att hitta på en liten melodi till dem?

Känns det lite futtigt med bara fyra ackord? Oroa dig inte. Det är sällan komplexiteten som gör en bra låt. Titta på det här klippet, där Axis of Awesome demonstrerar att otaliga av de senaste decenniernas mest populära låtar faktiskt är uppbyggda kring samma rundgång av ackord. Med det menar de inte att de fyra ackord de spelar (E-B-C#m-A) är just de som används i alla dessa låtar – däremot används exakt samma förhållanden mellan ackord. Om du exempelvis börjar med ett C-ackord istället, så skulle rundgången bli (C-G-Am-F), eftersom alla ackord då transponeras nedåt några toner. Men detta är lättare att förstå om du kikar lite på avsnittet om musikteori.

  1. frajdaj98

    tack för dessa gitarr accord nu har jag lärt mig ett G, Em, Am och ett C accord

    Reply

  2. samuel kullman

    vadfan freddie kollar du med här när du lär dig gitarr!!! 🙂

    Reply

  3. modi

    HEJ, jag behöver ha grundläggande noter för gitarr och piano

    Reply

  4. Olof

    Bra val av gitarrackord – väl illustrerat. Över huvud taget imponerad av denna hemsidan där allt är i låtskrivarens anda, men ändå kan den läsas och förstås av vem som helst.

    /gammal musikvarg Olof

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *