Välkommen till en sida om världsmusik på Komponera.se. Världsmusik är ett oerhört vitt begrepp som givetvis inte kan täckas i en artikel. Men bara för att börja någonstans kan det väl sägas att världsmusik är populärmusiken i världens alla länder – den musik som spelas i, och kanske rentav signifierar ett land. Här får du en kort introduktion till vad världsmusik är för någonting, men vill du få dig mer utförlig kunskap rekommenderas Sveriges största faktacentrum om världsmusik.

Det bästa man kan göra är troligtvis att lyssna på så mycket världsmusik man kan, och få sig en uppfattning om hur musiken låter i olika länder.

Efter ett tag är det inte omöjligt att man kan identifiera det harmonifattiga och rytmfattiga men melodirika och flödande stycket med ett framträdande flöjtinstrument i spetsen som japansk musik (och instrumentet som en shakuhachi).

Så här till en början är tanken främst att välja ut ett antal olika länder ur olika delar av världen för att skapa en uppfattning om hur musiken kan låta i flera olika områden såsom Östeuropa, Sydostasien och Sydamerika. Det är dock givetvis en synd att skriva om exempelvis Ecuadoriansk musik och säga att den också kan svara för colombiansk musik, så jag ska försöka vara  så rättvis som möjligt.

“Världsmusik” är en kommersiell och något problematisk term, eftersom den skapades för att skilja mellan västerländsk musik och icke-västerländsk, “exotisk” musik för kategoriseringens skull. Indonesisk gamelan må vara något helt annat än mexikansk mariachi – men det är troligt att du hittar dem på samma hylla i en skivbutik! Trots det är “världsmusik” en användbar term – men det gäller att förstå vad vi menar med den idag.

You might be interested:  Att Utforska Den Subtila Skönheten av Musikaliska Synonymer

Världsmusik – ett exempel

Bulgarien:

Jag gjorde en gång en presentation av bulgarisk musik, och skrev då som rubrik i powerpoint-presentationen “Where is the harmony?”

Detta är lite orättvist mot den bulgariska musiken, som inte bara innehåller märkliga tonkluster och starka bröströst-kvinnostämmor, även om det är tämligen vanligt. Några ord som skulle kunna beskriva bulgarisk musik lyder som följer:

– Framförs ofta a cappella eller med en enkel bordunton

– En väldigt vass och stark bröströst används oftare än den mjukare “huvudrösten”

– Ofta saknas harmonisk struktur

– Mycket musik är rytmisk laddad och framförd unisont av flera sångare

Bulgarisk folkmusik framförs ofta i olika ritualer och för att fira. Många av sångerna har tillhörande danser (många bulgarer är riktigt skickliga dansare!) En anmärkningsvärd ritual är känd som “Nestinarstvo”, där en utsedd försätts i trans och fås att dansa på glödande kol. Många glada, äventyrslystna och utforskande amatörer provar på denna ritual. Många av dessa hamnar på sjukhus, eftersom det krävs ett mycket skickligt fotarbete för att man inte ska bränna fötterna av sig.

Typiska instrument i bulgarisk musik inkluderar:

– Gaida (en sorts säckpipa som ofta används för borduntoner)

– Kaval (träblåsinstrument som ofta används som soloinstrument och påminner lite om en panflöjt)

– Gadulka (ett stråkinstrument vars klangfärg är lite surrande – namnet betyder just “att surra”)

– Tambura (ett lutinstrument som påminner mycket om mandolinen)

Här följer ett exempel på bulgarisk bymusik:

Visste du det… om världsmusik?

– Det finns ca 30 (någorlunda kända) olika varianter av säckpipa bara i Europa, och efter att ha lyssnat till alla är det inte särskilt lätt att identifiera “The Great Highland Pipe of Scotland” längre.

You might be interested:  Elektronisk Musik Quiz: Utforskning av en Innovativ Musikgenre

– Att spansk musik förknippas med flamenco råder det ingen tvivel om, men i själva verket finns flamenco-musiken nästan bara i Andalusien i södra Spanien. Andra sorters världsmusik karakteriserar andra spanska regioner.

– Norra Kina förknippas med lite rå, och karakteristiskt oslipad musik, och södra Kina med lugnhet och melodiska musikfraser.

– Världsmusik kan göra en helt nipprig när det gäller musikinstrument. Det afrikanska tumpianot heter till exempel inte bara m’bira utan har ca 30 alternativa namn, varav 20 är snarlika “m’bira” som ju är mest känt för oss.

– Bossanova, som förknippas med Brasilien, är en mycket ny genre. Den dök upp runt 1950-talet och är en blandning mellan den nordamerikanska jazzen och samban (den senare har förknippats med brassarna under en betydligt längre tid)

– I Indien är ca 70 % av all mainstream-musik Bollywood-musik – musik skriven för indiska filmer. Det produceras en kolossal mängd Bollywood-filmer varje år.

– Begreppet världsmusik är ganska nytt – ingen pratade om världsmusik före 1960-talet! Det skapades i ett kommersiellt syfte av västerländska skivbolag och åsyftade inledningsvis “icke-västerländsk” traditionell musik, varför termen världsmusik i sig är mycket kontroversiell.

– Gamelan-musik, som förknippas med Indonesien, har beskrivits som “ett instrument spelat av många människor”. Rent fysiskt är gamelan en ensemble av stämda idiofoner och metallofoner

– Vissa artister har gjort sig kända för att resa runt och mixa världsmusik med de mer klassiska traditionerna i västvärlden. Pat Metheny är en sådan, och hans “Over the Treetops”, i vilken västerländska harmonier spelade av stråkar ackompanjerar tibetansk vokalmusik, bör verkligen lyssnas på (finns på Spotify).

You might be interested:  C major chords on piano mastering the basics for beginners

– Spotify har inte bara ett stort utbud av klassisk musik, men också mycket världsmusik. Många album som finns upplagda står listade i The Rough Guide to World Music som riktigt bra musikalbum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *