Gratis musikprogram

Den här texten handlar om gratis musikprogram. Vilka är de bästa programmen för digital musikproduktion som inte kostar något?

Det finns flera musikprogram man kan använda utan att betala någonting. Apple har rentav ett inbyggt i sitt grundutbud av program som kommer med datorn – GarageBand. Detta får man tillgång till utan att först ha bett om det. Sen är det ju lite av en definitionsfråga huruvida programmet är “gratis”, med tanke på hur mycket en Mac-dator kostar.

Det är trots allt min plikt att säga “smakar det så kostar det”. Gratis musikprogram kommer inte att ge dig samma möjligheter som de som kostar pengar, och lämpar sig bäst i början när man provar på att skriva och spela in sin egen musik. Men visst är det skönt att det inte alltid behöver kosta så mycket att testa på en ny hobby!

Några bra gratis musikprogram:

AUDACITY:


Ett stilrent musikprogram som lämpar sig bra för inspelning. Windows Recorder (Ljudinspelaren) erbjuder väl kanske inte sådär alldeles jättemycket i ljud-redigerings-väg, varför Audacity är ett utmärkt alternativ. Det är lätt att använda och det finns utöver inspelning möjligheter att importera ljud från de flesta av de vida använda filformaten, samt ljudspår från videofiler. Audacity kommer med en rad olika effekter som man kan tillämpa, såsom equalization, echo och fade. Du kan också exportera till de vanligaste filmformaten, även om det för vissa av dem kan krävas en mellanhand i form av något gratis plugin. Läs mer och ladda ner Audacity här.


MU.LAB från MUTOOLS:

Till din kvalitetsinspelning i Audacity kanske du vill ha lite av din egen Midi-musik. Det kräver förstås ytterligare material men programmet i sig är gratis. MU. LAB är ett relativt nytt Sequencer-program (läs mer om Midi sequencer) som är mycket bra för just Midi-inspelning. Ljudinspelning ska emellertid också fungera bra. MU.LAB är ett enkelt musikprogram där man känner att man utan svårigheter kan kontrollera ljudstyrka och balans mellan kompositionens diverse element. För att vara ett gratis musikprogram finns häpnadsväckande många funktioner tillgängliga. Ladda ner här.

Om man lyckas ta sina MU.LAB-kunskaper till en nivå då man känner att man vill uppgradera sig kan man fortsätta som MU.TOOLS-användare om man vill. Det finns flera betalvarianter av programmet, som alla har belönats med positiva recensioner. Som du märker här så är priserna fortfarande inte särskilt höga i jämförelse med de större musikprogrammen. Och om man fortfarande är i ett tidigt stadium i utvecklingen kan ett billigt musikprogram kännas som ett stabilare val än en dyrt.

USINE AUDIO SOFTWARE:

Ett spännande gratis musikprogram som jag hört många goda ord om är Usine Audio Software, det så jag tänkte snabbt försöka förklara det. Det är utvecklat med tanken att användaren ska kunna skapa nya, häftiga effekter mitt under sampling live, och inte bara som skaparna uttrycker det: “klicka play på din sequencer”. Det handlar mycket om att använda sin kreativa musikådra och instinktivt och improvisativt skapa egen musik till en sampling (=digital ljudinspelning som spelas upp av en sampler). Mer information hittar du här.

GARAGEBAND:

Ett självklart val för Mac-användare. GarageBand blir bättre och bättre och är faktiskt rätt kraftfullt, med många inbyggda instrumentljud. Det är på den nivån så att de som inte intresserar sig för vare sig digitalt musikskapande eller någon sorts ljudinspelning retar sig på att uppdateringarna upptar för mycket lagringsutrymme!
NOTEFLIGHT:

Gratis musikprogram - NoteflightDet blev också ett gratis notprogram. Det snygga programmet i fråga heter Noteflight och erbjuder komponerandet av ny musik via notskrift, exporterande av ljudfiler, samt exporterande av noter, för att nämna de tre viktigaste egenskaperna. Eftersom gratis noter är otroligt svåra att hitta (även om det går – läs mer) är detta ett fantastiskt alternativ. Du måste ju visserligen skriva dem själv, men de är i alla fall gratis att skriva ut! Särskilt bra för dig som inte använder notprogram för att skapa ljudfiler utan bara vill skriva noter och göra musikarrangemang. Det du gör är att du skapar ett konto hos Noteflight själva. Allt sker online och det är lätt att dela idéer med andra användare.

Vidare är Noteflight ett oerhört bra verktyg om du är ute efter ett program för att lära dig noter. Det är lätt att förstå, och du kan experimentera dig fram och se vilka kombinationer av noter som ger vilka resultat. De bästa sättet att lära sig läsa noter är förstås egentligen att spela ett instrument eller vara med i en kör, men verktyg som Noteflight fungerar bra både som alternativ och som komplement för den som vill lära sig den västerländska musikens språk.Med dessa listade musikprogram ovan kan man faktiskt få rätt så mycket uträttat, men de är inte de enda. Naturligtvis finns det många fler. MusicRadar listar exempelvis 20 spännande gratisprogram i den här artikeln, som uppdateras kontinuerligt.

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Musikprogram – en guide på Komponera.se.

Artikel publicerad den 18 februari 2009. Senast uppdaterad den 19 juli 2017.

20 Comments

 1. theodor.gillisson

  vilcket program räkomdear du ahr audacity och lf studio men vill ha något man har många djud man kan skapa alla typer av musik… 🙂 svara snälla

  Reply
 2. Helen Rosell

  Hej!

  Jag har skrivit en massa låtar med en superenkel teknik och använt mig av Finale NotePad 2008. Men mitt fina, enkla program har “förvandlats”, så nu är det krångligt värre. Mina låtar och berättelser har blivit antagna av ett bok/skolförlag och nu är det viktigare än någonsin att jag får fortsätta att skriva med mitt enkla system så som jag har vant mig vid. Vad finns det för (super-) enkla program som man kan ladda ner på min nya dator som heter Mac OS X, version 10.5.8?

  Jag skulle bli sååå tacksam för hjälp.

  Hälsningar Helen Rosell

  Reply
 3. admin

  Hej Helen!

  Är olyckligtvis inte Mac-användare själv och har bara grundkunskaper om olika mac-program, men har skeppat iväg ett mail till en god vän som jag vet använder något liknande det du är ute efter. Återkommer.

  /Oliver Lindman, Komponera.se

  Reply
 4. Erik

  Jag vill göra egen musik med en gitarr och sjunga.. Letat i över 3 timmar nu.. Vill ha ett program som BARA spelar in, kan någon hjälpa?

  Reply
 5. Emma

  Hej, letat ihjäl mig efter ett riktigt simpelt program där jag kan göra musik. Några tips? Börjar från scrath och är en riktig nybörjare. In desperate need of help! 😉

  Reply
 6. Fanny

  Hej!

  jag letar efter ett mycket enkelt och bra program till min dator. Jag är ganska nybörjare på sådand just nu.. men om nån har nåt tips så skulle det underlätta en massa!

  🙂

  Reply
 7. Maud Dickson

  Hej. Jag sjunger i kör och är väl inget ess, men njuter av att sjunga. Vi får ut notblad. Jag skulle vilja skriva av min stämma i ett program, not för not och sedan kunna spela upp den. Går det? För jag kan inte läsa noter så att jag kan sjunga direkt från papret. Det skulle underlätta jättemycket om jag kunde knacka in dem och lysna på min stämma. tror jag 🙂 Dvs om jag klarar att knacka in dem, men det borde man väl fixa? Det måste alltså vara ett lätt program. Vilket då?

  Reply
  • admin

   Hej Maud!

   Ursäkta att svar dröjt! Kanske passar det att prova Noteflight som du kan läsa om ovan? Annars finns ju de lite större notprogrammen som Sibelius eller Finale. De kostar pengar, men man kan ladda ner trials (och de hinner man långt på!)

   Reply
 8. Michéle

  Hejsan! Jag letar ett program som man kan göra låtar med elektroniska ljud, som houselåtar osv.. ett program där det finns mycket ljud inlagt och där man kan ändra på dem i programmet så de blir dirty eller klara och så, finns det?
  Mvh Michéle

  Reply
 9. Josefin Rehn

  Hej!
  Jag har haft en Mac-dator som jag fått av min skola. Där fanns programmet Garageband men efter jag nu har slutat grundskolan så fick man lämna in datorn och efter det så har jag tänkt på att hitta ett enkelt musikprogram där jag kan både mixa och spela in låtar. Jag har en Acer dator, en vanlig laptop dator som jag kan ta med mig varsomhelst och jag skulle vilja hitta ett musikprogram till min dator. Finns det något som du skulle kunna rekommendera något lätt där man man även mixa sina låtar, både egna och de som man gjort cover av? Det kanske hände att jag hittar ett musikprogram genom ett annat sätt, kanske direkt efter jag frågat någon här.
  Alla fall finns det ett program där man kan mixa (något liknande som garageband om ni ens känner igen det programmet, om ni har något Mac dator) och spela in (då vill jag inte det ska låta som att man spelat in, typ spraka eller låta lite annorlunda men liknande) egna låtar plus andra låtar? Jag hoppas på att ni förstår vad för program jag skulle vilja ha till min dator och jag hoppas på ett snabbt svar så snabbt så möjligt. Tack!
  MvH Josefin

  Reply
  • admin

   Hej Josefin!

   Jag tror jag förstår var du är ute efter. Prova “Audacity” som står med i den här artikeln och se hur långt du kommer! Ett annat gratisprogram är “Ardour”, som enligt flera källor ska vara ännu mer kraftfullt. Att döma av din beskrivning tror jag att du kommer ganska långt på dessa gratisprogram.

   Det finns emellertid inget lika bra program som GarageBand för Windows, om man inte är redo att lätta lite på plånboken (behöver dock inte vara jättemycket – REAPER, Acoustica Mixcraft är bra alternativ).

   Reply
 10. Tone

  Finns det nåt program som man kan göra egna låtar av redan kända låtar, liksom mixra ihop en egen låt

  Reply
 11. Arvid

  Hej jag skulle vilja göra rapp låtar men jag har inget musikprogram finns det något bra musik program har windows 🙂 Behöver hjälp nu
  Med vänlig hälsning Arvid

  Reply
 12. Kristina

  Vilka av de gratis notskrivningsprogrammen har med å, ä och ö så man kan skriva på svenska? Kan man behålla rättigheter till ens verk, så man kan sprida dem som filer och lägga ut dem på en annan sida? Vänliga hälsningar Kristina

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *