Vi tar väl och skriver en musikal!

Jag tror inte att framgångsreceptet för en tonsättare är att arbeta upp en långsiktig plan som ska ta en från hobbymusiker och/eller musikstudent till professionell kompositör inom ett visst antal år. Bara att sätta upp det som plan att en gång få komponera på heltid kan leda till en viss blindhet. Många av världens idag mest framgångsrika inom kompositörsvärlden har tagit sig dit på vitt skilda sätt, och knappast alla av dem innebär att man sitter och komponerar vid varje ledig stund.

Det här kommer inte från några egna erfarenheter, eller för att jag för den delen har något riktigt framgångsrecept att dela med mig av. Men ett av de vanligaste tipsen man hör från de som faktiskt nått en professionell nivå i branschen är att man helt enkelt ska se till att göra. Göra och visa att man gör. Göra regelbundet, och göra mycket. I kompositionstermer blir det “skapa”. Skapa och komponera ofta och visa upp det du skapat när möjlighet ges. Men var samtidigt inte rädd för att ägna dig åt att utveckla andra viktiga egenskaper. Nätverka, läs och och spela musik. Gå på konserter och unna dig någon timme ibland då du bara lyssnar.

Här om dagen blev jag kontaktad av en god vän som närmast komiskt spontant men ändå med tydlig seriositet frågade mig om det ändå inte är dags att vi skriver en musikal tillsammans. Jag, som nyligen avslutat tre års studier och därigenom hamnat lite i viloläge rent skaparmässigt, högg till direkt och föreslog att vi träffas omgående. Nu har vi planerat att försöka skriva en liten minimusikal – med växtpotential dessutom!

Och nej, det finns ännu ingen fortsättning till historien. Om hur vi blev upptäckta av en slump och numera ska få vår musikal uppsatt både på West End och Broadway. Men jag tror inte att man ska gå runt och inte göra bara för att chansen är stor att det inte direkt kommer att “leda någonstans”. Det som kommer hända om vi nu genomför det här projektet är oavsett vad att vi kommer att ha skrivit en musikal. Och förmodligen haft oerhört skoj på vägen. Musiken försvinner aldrig.

Broadway och West End har bara ett visst antal teatersalonger, men ingen kan stoppa dig från att skriva en musikal.

2 Comments

 1. Anita

  Har blivit tillfrågad om hjälp med text till en musikal. Finns det litteratur om hur man bör lägga upp det? Spännande är det

  Reply
  • admin

   Hej Anita!

   Ursäkta att svar kommer så sent! Visst finns det litteratur men ska jag vara ärlig så har jag själv bara arbetat mig igenom en bok så här långt – The Musical Theatre Writer’s Survival Guide av David Spencer. Spencer är både låtskrivare och textförfattare men tyckte inte det fanns jättemycket om textförfattande i musikalen. Jag väntar leverans av en annan bok som är lite tjockare och verkar handla mer om berättelse och text – How Musicals Work, and How to Write Your Own. Kan alltså inte uttala mig positivt om den än så länge men den har bra kritik bland Amazon.co.uk:s användare.

   Spännande är det absolut!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *