USB-mikrofon – bra mikrofon till datorn

För en nybörjarkompositör bör man skaffa sig en USB-mikrofon – en mikrofon till datorn. Denna variant är lösningen för dig som kanske inte vill lägga ut alltför mycket pengar på mikrofonen i början. Jag på Komponera.se köpte min första USB-mikrofon år 2008, och det var egentligen min första riktiga investering vad musiken beträffar. Låt oss först gå igenom de främsta fördelarna med USB-mikrofoner:

– Du behöver ingen kunskap. Allt du behöver veta är hur du ska sätta i USB-sladden i datorn.

– Priset. Du kan få en hyfsat bra USB-mikrofon för under 1000 kr.

– Du behöver inga märkliga ljudkort eller ändra på några svårhittade inställningar (oftast). Du har kort och gott en mikrofon till datorn som det bara är att koppla till datorn, och så ska den fungera.

– Du kan använda gratisprogram såsom GarageBand för att ta vara på det du spelar in med din USB-mikrofon. Till Windows finns väldigt enkla varianter som “ljudinspelaren”, som direkt kommer att känna igen din USB-mikrofon.


USB-mikrofoner på Thomanns WebbutikVilka är då nackdelarna med USB-mikrofon?

– Vissa varianter kan helt enkelt kräva ett lite bättre ljudkort för att prestera bra. Det beror också på hur bra ditt inbyggda ljudkort är. Ljudkort behöver dock inte vara hur dyra som helst

– USB-uttaget kan ses lite som ett varumärke som gör “allt”, såsom ICA och Euroshopper. Eftersom om du kan koppla in en mikrofon till datorn, föra över filer till datorn, ladda iPoden och så vidare med hjälp av USB så är det lätt att dra slutsatsen att USB-uttaget inte är det mest ultimata för allt, precis som att ICA inte kan bli “bäst” på någon vara –  de har för många olika. Med den lite udda liknelsen vill jag göra det tydligt att USB-mikrofoner inte kan ersätta mer avancerade studiomikrofoner vad ljudkvalitet beträffar.

För att gå vidare kan vi kolla på några bra mikrofoner till datorn som använder USB. Jag listar också ställen där de kan köpas billigast.

Varianter av USB-mikrofon:

Blue Yeti Studio: En utmärkt USB-mikrofon som konstant får bra recensioner. På Thomann (se länk nedan) erbjuds du dessutom möjligheten att lyssna till hur mikrofonen presterar. Blue Yeti kostar vanligen knappt 1800 kr.


Samson Audio – Samson CO3U: En billigare men fortfarande mycket bra USB-mikrofon som är uppföljare till den första USB-mikrofon jag som skriver här på sidan använde mycket när jag började spela in demolåtar för första gången. Klickar du på länken nedan så får du även med denna variant lyssna på exempel på sång inspelad med mikrofonen. Priset brukar vara ca 900 kr – den kostar alltså ungefär hälften av vad Blue Yeti kostar.


SamsonMarshall Electronics – MXL.006 USB: Den här får ses som en lite bättre USB-mikrofon än Samson CO3U, och också lite dyrare. På MacWorld ges den 4/5 och vad som i synnerhet lyfts fram är hur välbalanserat ljudet blir. Den går dock inte att köpa på Thomann utan får köpas från Marshalls hemsida.


Samson Audio – G-track: Enligt MacWorld är här en riktigt bra mikrofon till datorn i USB-klassen, och den ges betyget 4,5/5. Det rör sig alltså om en lite mer avancerad och utvecklad Samson-mikrofon. Läs mer om den och lyssna till vad den kan prestera på Samsons hemsida! Drygt 1000 kr kostar den.Med många utgifter som berör den lilla maskinen redan funderar många på om det verkligen är värt att också skaffa en mikrofon till datorn. Komponera.se:s råd: sluta fundera. En USB-mikrofon är inte en stor investering på något sätt, och man kan göra mer med den än bara spela in musik. Man kan spela in sina egna podcasts, och helt enkelt bara lattja. Du kan tala in studiematerial som du sedan kan lyssna till, och du kan skapa berättarröster till en amatörsfilm. Mycket skoj för lite pengar!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Mikrofoner – tips och guide på Komponera.se.

Artikel publicerad den 29 juli 2011. Senast uppdaterad den 7 juli 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *