Spotify – spellistor med klassisk musik

Spotify är en tjänst som man har få ursäkter att vara utan. Det finns få bättre sätt att bekanta sig med ny musik än att kolla in dess enorma musikbibliotek, och givetvis kan man dra nytta av tjänsten om man vill förbättra sina kunskaper inom komposition. Det bästa sättet är, enligt mig, att kolla in några spellistor med klassisk musik!

De grundläggande principerna inom harmoni har smittat av sig på dagens populärmusik. De ackord som passar i en trallvänlig, konventionell poplåt kan direkt spåras tillbaka till Bachs koraler. Det finns så mycket inspiration att hämta från den klassiska musiken. Hur skapar man en fullfjädrad symfoni med ett två takter långt musikaliskt motiv som utgångspunkt? Lyssna på Brahms! Hur tar man sig från en tonart till en annan och får övergången att låta som det enklaste i hela världen? Lyssna på Mozart! Lyssna, lyssna, och läs partituren om de finns tillgängliga (t.ex. på Imslp.org). Man lär sig de där små tricksen, som visserligen inte tar en till Mozarts eller Brahms nivå, men som tillsammans bildar en liten verktygslåda som du kan plocka fram när du vill göra din komposition (eller låt) lite bättre.

Beethoven - välrepresenterad i spellistor med klassisk musik på SpotifySedan jag började bekanta mig mer aktivt med klassiska verk, har min förståelse för musik och kompositionsprinciper ökat enormt. Definitivt till den punkt där jag börjar tycka att mina tidigare låtar som används i illustrerande syften i ett par artiklar här på sidan faktiskt inte känns särskilt spännande längre. Inte för att de har blivit dåliga, men för att jag insett att det finns så mycket mer man kan göra för att göra en poplåt eller en komposition av det mer klassiska stuket bra och lyssnarvärd.

Med hjälp av The Rough Guide to Classical Music har jag satt ihop en rad spellistor på Spotify, vilka sammanlagt innehåller de 100 klassiska verk som av bokens författare bör ses som “essential”. Allihop är fullkomligt makalösa verk, och vill man lära sig lyssna på klassisk musik så rekommenderar jag dem verkligen. Här följer länkar till de totalt tio listorna (bokstäverna betecknar kompositörernas efternamn):

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Allmänna musiktips på Komponera.se.

Artikel publicerad den 13 december 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *