5D. v. Bra att veta om slagverk

Den här avslutande artikeln om slagverksinstrument i Komponera.se:s avsnitt om orkestrering går igenom några “Bra att veta” vad gäller slagverk. Det här är en potentiellt ständigt växande text som helt enkelt innehåller små tips och tricks som man kan tänka på när man skriver för eller funderar på att skriva för slagverksinstrument.

  • Slagverksinstrumenten kan bilda orkestrar. Oerhört ofta får slagverksinstrumenten alldeles för lite att göra i orkestern. Kanske används pukorna, bastrumman och cymbalerna vid starka partier – men i övrigt är det dåligt med utrymme för de otaliga membranofoner och idiofoner som ändå finns tillgängliga. Som orkestratör och kompositör gäller det att kunna se att det finns oerhört med potential bara bland slagverken. Några välkända kompositörer som tagit vara på det är minimalisten Steve Reich och filmkompositören Thomas Newman.
  • Överdriv inte. Ett cymbalslag kan vara fruktansvärt effektivt, men använder man det för mycket så tas udden av det ganska snabbt. Likaså gäller om man överanvänder bastrumman.

Har du något bra tips om att skriva för slagverk? Hjälp gärna till att utöka den här artikeln genom att kontakta sidan och dela med dig av ditt tips!


Gå till föregående artikel – Stämda idiofoner.

Gå till startsidan för delavsnittet Instrumentkunskap!

Eller gå till startsidan för avsnittet Komponera mera!


Artikel publicerad den 21 februari 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *