Reich och minimalismen

Söker man inspiration som tonsättare finns det oerhört många håll man kan vända sig åt idag – vissa kanske mindre välbekanta än andra. Många gillar att söka sig tillbaka till den klassiska musik, eller “västerländska konstmusiken” som den kanske borde kallas. Västerländsk konstmusik innefattar den musik som vi helt enkelt brukar kalla för “klassisk”. Bach, Mozart, Chopin, Beethoven, Wagner, Stravinskij – alla dessa tonsättare är del av en lång tradition västerländska musikaliska kreatörer.

När vi nu fått rätsida på den termen – vilka är egentligen de mest framträdande kompositörerna inom den västerländska konstmusiken idag? För det skapas väl fortfarande instrumental musik för (huvudsakligen) icke-kommersiella syften?

Visst är det så, och bland nu levande kompositörer inom konstmusiken hittar vi Steve Reich – en minimalist som jag hade äran att få lyssna till här om veckan. Han kom nämligen och medverkade i en lång intervju på Sussex University, där jag för närvarande studerar. Senare på kvällen var jag på en konsert, där hans huvudsakligen nyskrivna verk spelades (bland annat en bearbetning av Radioheads musik!)

Det som emellertid fascinerade mig mest var stycket WTC 9/11 som Reich komponerat för stråkkvartett och förinspelade röster, samtliga av vilka är kopplade till de hemska terrordåden i New York år 2001. Det här klippet gör inte verket rättvisa, men kan ge dig en skapligt bra uppfattning om vad Reich har gjort. Det är läckert som bara den! Han har gjort samma sak tidigare i Different Trains (1988) som också rekommenderas varmt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *