Skriva musik med piano

Du har kommit till en tipsartikel som handlar om att skriva egen musik med pianot till hjälp. Artikeln kommer att gå igenom hur man använder pianot för att skriva en konventionell låt, men naturligtvis har pianot fler användningsområden så. Det finns exempelvis renodlad pianomusik, eller jazzmusik där pianot spelar en huvudroll.

Pianot, eller keyboarden för den delen, lämpar sig så väl för komposition eftersom det både är ett ackordinstrument och ett melodiinstrument – man kan använda det för att spela både melodin och de underliggande harmonierna.

Att komponera med piano behöver inte vara särskilt invecklat. Har du en melodi i huvudet? Prova att spela den på ett piano; det gäller bara att hitta rätt ton så kan man prova sig fram därifrån. Ett andra steg skulle vara att hitta passande ackord till sin melodi och kanske med hjälp av dem komma på en fortsättning på låten.

Längst ner på sidan hittar du övningar som kan hjälpa dig komma igång med att skriva egna låtar med pianot.

Ta också en titt på: Demolåtar.se

Lyssna på den här låten från Mikas första album: “Billy Brown” från albumet “Life In A Cartoon Motion” (2007).

De flesta av Mikas låtar från albumet “Life in a Cartoon Motion” har blivit mycket populära. Men musiken är inte särskilt komplicerad! Naturligtvis är det en konst också att skriva enkelt, men med sin avskalade inledning utgör den här låten ett bra exempel.

I Billy Brown hör vi att han bygger allt kring en enkel rundgång av ackord. Fram till “fell in love with another man” används bara tre ackord i följande ordning:

You might be interested:  Musikteori – ett teoriavsnitt

G – Dsus – G – C – G – Dsus – G – Dsus – G

Sen kryddar Mika förstås på med ett par till instrument framåt refrängen, men med stor sannolikhet satt han vid pianot och skrev hela sången först.

Här har vi just det där att man kan använda pianot eller keyboarden till att enkelt kan spela både melodin och de passande ackorden samtidigt, vilket dessutom kommer väl till pass om man känner sig obekväm med att sjunga.

Hur vet man då vilka ackord man ska spela? Naturligtvis finns det lite musikteori man kan lära sig (avsnitt om detta finns också på Komponera.se) men man kan också lita på sin intuition. Det system av toner vi har inom den västerländska musiken är ett hierarkiskt system, vilket i breda termer innebär att när man väl bestämt sig för en tonart, som exempelvis C-dur, så finns det vissa toner och ackord som kommer att höras mer än andra – som är så att säga viktigare för tonarten.

För att vara specifik – om du väljer en tonart som C-dur för din låt så kommer melodin sannolikt mestadels bestå av toner från C-dursskalan, som är de vita tangenterna på pianot:

C, D, E, F, G, A, B  (Läs mer om skalor)

De ackord som används är i regel sådana ackord som innehåller dessa toner, såsom:

C, G, Am, F, Dm, Em (Läs mer om ackord)

PianomusikTa också chansen att spela in din låt, om så bara för att komma ihåg den! Ett avsnitt om inspelning finns också uppe på Komponera.se. Vill du bara spela in för att minnas den kan du använda en app, som exempelvis Voice Record. Och givetvis kan pianot också ersättas med synthesizer, eller kanske midi keyboard om du har tillgång till bra ljud på datorn!

You might be interested:  Gratis noter

Skriva musik med piano – övningar

1. Skriv en rundgång med fyra ackord, eller välj en av följande:

a) C – Am – F – G – (C) osv.

b) D – A – Bm – G – (D) osv.

Spela de fyra ackorden på pianot om och om igen och försök hitta på en melodi till den!

2. Skriv en melodi som är ungefär 12 sekunder lång. Försök skriva ackord till den, bara genom att använda följande:

C , Am, Em, D, F, G (i vilken ordning du vill!)

3 Comments

 1. Sandra Welander

  Hej jag heter Sandra.
  Jag undrar hur jag ska kunna lära mig spela noter på piano .
  Jag fattir ingenting men noter som är neråt, uppåt med mera.
  Har du några förslag på hur jag kan lära mig det?

  Mvh//Sandra Welander

  Reply

  • admin

   Hej Sandra!

   Jag rekommenderar en titt på sidan om notläsning. 🙂

   Reply

 2. Mohammed

  Hej.
  Tack för hemsida och ditt arbete. Jag är helt ny och det är första gången jag kommit till din sida. Jag är sångare och kan lite noter och spelar trumma och blås instrument. jag är kunnig med datorn och använder Cubas5 och audition cc så där. jag vill bli bra och kunna göra min egen musik med datorn. kan du vänligen hjälpa mig? och vad och ska jag läsa för att komma igång? Jag har allt jag behöver för att sätta i gång.
  mvh

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *