Det här är en kort artikel om partitur – vad de är, och vad de kan fylla för funktion. Det kommer också att till en viss del handla om var man kan få tag i partitur till hyfsade priser.

Vad är ett partitur?

Ett partitur är en notbok eller ett notblad över allt som förekommer i ett stycke musik. Här står alla stämmor och alla instrument utskrivna. Partitur finns till för att en dirigent ska kunna få en överblick av hela stycket och veta vad som händer när i orkestern. Om du någon gång spelat i en orkester så vet du att du troligtvis själv inte kommer att sitta med hela partituret, utan bara noterna som är relevanta för just ditt instrument. Alla de takter där ditt instrument inte spelar är antingen tomma takter, eller en tom takt med en siffra i mitten, för att indikera antalet takter som du har paus. Sådana siffror förekommer således inte i partitur. Inte heller som sångare i en kör kommer du att tilldelas ett partitur (troligtvis inte, i alla fall).

Vad har man för nytta av dem som kompositör?

Partitur är bland det bästa man kan använda sig av för att bli en bättre kompositör. Det är viktigt att man som kompositör och låtskrivare försöker låta sig inspireras av andra kompositörer och låtskrivare. Och ska sanningen fram så kommer du aldrig att höra allt som “pågår” i ett orkesterverk på en och samma gång. En symfoni av exempelvis Gustav Mahler kan ha hur många genialiskt komponerade element som helst, och alla bidrar de till att göra stycket till riktigt bra musik. Och när du lyssnar igenom den så kommer du att förundras över den och inse att det är ett fantastiskt verk – men du kommer tyvärr bara att kunna fokusera på två, kanske högst tre av dessa många element samtidigt. Med ett partitur kan du upptäcka allt det som du aldrig hörde, och förstå kompositörens geni till fullo. Med ett partitur kan du få dig en tydlig bild av hela verkets uppbyggnad, och komma till insikt med olika metoder för att skapa klanger, harmonier, och återskapa olika känslor med hjälp av musik.

You might be interested:  Att Utforska Den Subtila Skönheten av Musikaliska Synonymer

Köpa partitur?

När vi handlar noter är det inte så ofta som vi handlar partitur. Ofta vill vi åt övningsnoter till ett speciellt stycke för ett speciellt instrument. Och partitur kan vara svåra att få tag på. Ibland ganska dyra, dessutom.

Amazon.co.uk är ett mycket bra ställe att shoppa partitur. I många svenska notbutiker finns det ett överflöd av övningsnoter till piano, men oftast inte särskilt många partitur. Totalt vad notböcker beträffar har Amazon ca 200,000 olika varianter. Klicka här för direktlänk! Det bästa är förstås att specifiksöka – alltså tänka ut vilket partitur man vill ha och sedan söka på det. Förra hösten köpte jag exempelvis partituret till Prokofievs Peter och Vargen (1936). Det kostade inte mer än en hundring, och har visat sig vara en strålande introduktion till Prokofievs musik.

Hoppas att den här artikeln fått dig att se hur partitur kan hjälpa dig som kompositör. Kontakta sidan eller kommentera om du har fler frågor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *