Opera – den mest publikfriande klassiska genren

I väntan på ytterligare en intervju ägnade jag lite tid i veckan åt att sätta ihop en ny artikel under Musikhistorieavsnittet. En genre som behandlats begränsat så här långt är nämligen operan – trots att alla de huvudsakliga musikperioderna sedan Renässansen skrivits om.

Att opera är en publikfriande genre råder det inga tvivel om. Mitt eget intresse för den klassiska musiken (nej, inte ens jag satt med Bach i stereon under lågstadiet) började strax efter millennieskiftet, och det var just opera som gjorde mig intresserad. Om jag inte misstar mig så var Giuseppe Verdis Rigoletto den första operan som verkligen intresserade mig.

Det jag har gjort är att jag har suttit mig ner med Eyewitness Companions bok om opera och gått igenom operans historia från Monteverdi i början av 1600-talet, till nutid. Det var riktigt skoj, och tog ett tag. Operaartikeln bjuder också på tre riktigt trevliga klipp från kända operor. Så ta chansen och bilda dig en smula om opera!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *