Ny musikal på gång

Jag rapporterade för ett drygt år sedan att jag ämnade starta ett musikalsamarbete tillsammans med en musikerkollega. Vi har båda alltid haft lite musikalmani och tillsammans med opera och filmmusik är det förmodligen den genre som jag själv mest uppskattar att lyssna till. Jag gillar med andra ord när musiken förs samman med andra medier till något sorts multisensuellt spektakel där en tydlig berättelse framförs.

Den “minimusikal” jag nämnde förra augusti utvecklades ganska snabbt till en storskalig idé. Ett “period drama” i musikalformat, som vi sporadiskt komponerade idéer till och diskuterade. Någon gång i början av året fattade vi emellertid beslutet att bromsa lite grand och faktiskt fundera över om vi skulle kunna skapa något i mindre skala, som det vore realistiskt att producera som ett förstaprojekt. Det är där vi är nu, och vi har sedan starten i slutet av juni kommit långt mycket längre än med det andra projektet. Det är vår fullkomliga avsikt att ro i land med det.

I nuläget har vi komponerat ett tiotal låtar, eller idéer till låtar. Vi har dessutom skelettet i form av den övergripande berättelsen klar (delvis för att berättelsen redan existerar – vi försöker inte göra en från grunden som i förra projektet), och kommer snart att inleda arbetet med “the book” eller manuset. Vår förhoppning är att hitta ett sätt att få den producerad nästa vår eller sommar.

Jag vill inte avslöja för mycket, men vi tar en i grunden ganska mörk och tragisk historia och gör den…fortfarande ganska mörk och tragisk, men med mer glada och, om man så vill, “musikaliga” inslag. Historien i sig är en kortroman skriven på ett sätt som gör att mycket går förlorat när man ska visualisera det. Därför är vi noga med att inte följa den till punkt och pricka i vår adaption, utan göra egna tolkningar och utveckla scenarion som härstammar från grundberättelsen, men förhöjer och skruvar upp de olika sekvenserna till musikalmediets uttrycksnivå.

Detta blir förmodligen inte det sista inlägget om detta projekt här, så håll utkik framöver!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *