Musikappar – appar för musiker

Det finns en oerhörd mängd musikappar och vid det här laget har väl de flesta redan tröttnat på alla onlinelistor titulerade något i stil med “Top 10-musikappar”. Eftersom det här är en kompositionssajt ämnar jag dock fokusera på just värdefulla verktyg för tonsättare och låtskrivare. Vidare, eftersom Komponera.se huvudsakligen är för nybörjare så tänkte jag huvudsakligen nämna appar som är lätta att använda och som på olika sätt underlättar och inspirerar till kreativt skapande.

I skrivande stund finns det förstås inga appar som fungerar som fullgoda substitut till ordentliga musikprogram. De tar en till en viss punkt, och sedan är det upp till en att föra vidare sin musikaliska idé till en stabilare maskin, såsom en desktop. Samtidigt blir förstås TouchPad-programmen alltmer sofistikerade och risken är väl att jag får äta upp det jag skriver här om bara något år.

Tre bra appar för musikskapare

Först och främst vill jag peka ut tre appar som erbjuder möjligheten att på ett enkelt och lättförståeligt sätt skapa ny musik. De är inte avancerade och kan användas av vilken nybörjare som helst.

Bloom – Många känner till Brian Eno, en sann pionjär inom genren Ambient, och kompositören bakom bland andra “Discreet Music” och “Music for Airports”. Just Eno har tillsammans med en kollega skapat en gränssnitt där det är oerhört enkelt att bara spela runt med melodier i en “ambient” musikmiljö. Det bästa med Bloom är att det är lätt att skapa musik som faktiskt låter bra.

ZoozBeat – Bland gratis musikappar är loop-baserade ZoozBeat en vinnare (betalversionen är emellertid så billig så att den är långt populärare). Man behöver knappast vara musiker för att använda ZoozBeat, och man känner sig förvånansvärt nöjd när man skapat något, även om det inte är avancerat.

Band – En aningen mer avancerad musikapp för den som vill ta nästa steg. Här bjuds du på en rad virtuella instrumentljud och många av de kontroller som finns i sequencerprogram. Kolla in det här klippet och få en bättre uppfattning!

MooCowMusic:s appar för musiker

Om du spelar ett särskilt instrument och föredrar att använda det som ett verktyg när du skapar musik så finns det flera bra appar från MooCowMusic (som ligger bakom Band). Det finns en app för pianister (“Pianist”), gitarrister (“Guitarist”), organister (“Organist”) och bassister (“Bassist”). Samtliga kan du köpa loss för ca 4 dollar. Läs mer på MooCow:s hemsida!

Gillar du eller spelar träblåsinstrument så rekommenderas coola appen “Ocarina”, dock inte från MooCow utan från Smule. Den är förvånansvärt billig för vad den kan åstadkomma (se detta klipp).

“Bra att ha” – musikappar

Musikappar - Spotify, LogoAppar som man alltid har nytta av i musikerlivet är följande:

 • Keyboardapp – för att ta ton, spela in en enklare musikalisk idé man fått upp i huvudet, eller liknande. Det finns oerhört många tillgängliga. xPiano är en bra.
 • Metronom – Bra i alla sammanhang när man behöver lite hjälp med tempo. Även när man övar på egen hand är det ofta oerhört givande att alltid ha tillgång till en metronom. Ju mer man övar på att hålla ett tempo med hjälp, desto bättre klarar man av det utan hjälp.
 • Inspelare – Se till att alltid ha tillgång till en skapligt bra ljudinspelare. Kanske har du en melodi i huvudet som du inte vill glömma bort. Spela in en nynnad version på direkten!
 • Spotifyappen – ‘Nuff said! Vad skulle man göra utan Spotify i mobilen? 99 kr i månaden för ett enormt bibliotek av nerladdningsbar (och samtidigt utbytbar) musik är faktiskt ingenting.

“Musikappar” publicerades den 19 oktober 2012. Bearbetad den 4 juli 2013.

1 Comment

 1. GATUPLAN

  Hej!
  Jag undrar om det finns ett program/app där man kan nynna in eller sjunga melodi och så hittar proframet/appen akorder. Förmudligen flera olika akord möjligheter på samma melodi.

  Mitt problem är att jag blir så påverkad av gitarren ibland och tappar lätt den ursprungliga melodin i huvudet som oftastr bäst.
  Finns det sådana appar och program?!??

  Tack!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *