What To Eat When Not Hungry For Dinner

Hej vänner! Denna bloggpost är ett bidrag från min praktikant, Jennie. Hon är för närvarande dietistpraktikant på Massachusetts General Hospital och avslutar sina rotationer för att bli registrerad dietist. Tack, Jennie!

Vår värld har fått en ny norm. Hittills har 2020 varit helt revolutionerande med tilsynelatande en hjärtskärande rubrik efter den andra. Våra världar har vänts upp och ner och vi är mer hemma, mindre i sällskap av vänner och ensamma med våra tankar under längre perioder. Vårt nervsystem har blivit hårt påfrestat, där många av oss hamnar i ett ständigt cykliskt tillstånd av kamp/flykt/lammelse som respons på de tumultartade händelserna runtomkring oss. Det finns rädsla, osäkerhet och frustration, för att inte nämna den stora förändringen i rutinerna för dem som har privilegiet att arbeta hemifrån.

Detta kan troligtvis bidra till ökad produktion av kortisol, kroppens stresshormon, som normalt sett alltid cirkulerar i låga nivåer. Under perioder av stress (som under större delen av 2020 hittills) är våra kortisolnivåer förhöjda, vilket kan leda till att de normala signalerna om hunger och mättnad dämpas eller undertrycks (för vår primitiva hjärna betyder det att äta inte är en topprioritet när vi springer från ett proverbialt tigerangrepp).

I feel the effects of these changes in my own routine, as well as in friends’ and families’ around me. How can we recreate the norm (or illusion of such) when the current ~norm~ is so foreign? How can we maintain our progress and confidence with eating and our bodies when the rest of our lives seem to be changing? How can I eat if I am not hungry at my usual mealtimes?

Vad man ska äta när man inte är hungrig till middag: Tips för att hantera matvanor och återhämtning från ätstörningar

Alla står inför nya utmaningar och förändringar, men som tur är är anpassning en av människans många färdigheter. Även om det kan vara obekvämt och nytt för oss, klarar vi av det här.

Något jag har hört från flera vänner och familjemedlemmar är en brist på aptit under tider som normalt sett skulle vara vanliga måltidstider. Kanske upplever du inte samma grad av hunger, eller kanske kommer hungern till dig på ett annorlunda sätt när du arbetar i en annan miljö – och det är helt okej! Det finns inget fel sätt att känna. Det som dock förblir konstant är att våra kroppar behöver mycket mat (mer än vi kanske inser)..

Våra kroppar är maskiner som, oavsett vad vi gör varje dag, drivs av energi. Den energin kan inte komma från koffein eller vatten eller ens sömn – den kommer från mat: våra smoothies, vår pizza, vår sallad, vår glass. Utan denna energi kämpar våra kroppar för att utföra alla otroliga saker som kroppar gör – skapa och underhålla celler, driva hjärnan, transportera blodet, andas och listan fortsätter…

Vi har sagt det tidigare, och vi kommer att säga det igen för de som inte hörde: När man inte är hungrig till middag kan det vara svårt att veta vad man ska äta. Det kan kännas som en utmaning att välja rätt mat när aptiten inte är där. Men oroa dig inte, vi har några tips på vad du kan äta när du inte är hungrig men behöver få i dig näring.

You might be interested:  Dell dockingstation USB fungerar inte

1. Välj lättare alternativ: Om du känner dig mätt eller bara lite småhungrig, undvik tunga och fettrika måltider. Istället kan du välja lättare alternativ såsom sallader, soppor eller smörgåsar med magert kött eller fisk.

2. Fokusera på grönsaker: Grönsaker är alltid ett bra val oavsett om du är hungrig eller inte. De ger massor av näring och fyller upp tallriken utan att vara kaloririka. Du kan prova olika typer av grönsaker som ångade broccoli, morötter eller blomkål.

4. Små portioner: Om din hungernivå verkligen är låg kan det vara bäst att äta mindre portioner. Du kan prova att dela upp din måltid i flera små delar under kvällen istället för en stor middag.

5. Snacks: Om du inte är hungrig nog för en hel måltid, men fortfarande behöver något att äta, kan du välja hälsosamma snacks som frukt, yoghurt eller nötter. Dessa ger dig energi och näring utan att övermätta dig.

Kom ihåg att lyssna på din kropp och ät när du verkligen känner hunger. Det är viktigt att ge din kropp rätt bränsle även om aptiten inte alltid är där till middagen.

Det finns ingen sådan sak som perfekt matvanor, och du behöver inte vara en ‘perfekt’ ätare.

That’s right. Pizza is not “bad” or “good” in comparison to a kale salad—they’re just different. Also meaning that not feeling hungry isn’t “good” or “bad,” it is simply a message from our bodies indicating that they need fuel.

Vad ska man äta när man inte är hungrig?

Ibland kan det hända att man inte är hungrig vid middagstid. Istället för att skippa måltiden helt kan det vara bra att välja mindre portioner av näringsrika maträtter eller snacks. Till exempel kan du göra en smoothie, äta soppa eller yoghurt med frukt och granola. Dessa alternativ ger dig viktiga näringsämnen som din kropp behöver för att fungera ordentligt även om du inte är hungrig just då.

Genom att välja sådana små, men näringstäta måltider eller snacks ser du till att fortfarande få i dig viktiga näringsämnen som din kropp behöver för att fungera korrekt tills du återfår aptiten.

That said, sometimes hunger is quiet or hard to interpret, as there is a lot of nuance with these cues. For some, a rumbling stomach may be the last sign of hunger when they are borderline “hangry”

Andra tecken på hunger kan inkludera:

– Irritabilitet eller kort stubin orsakad av lågt blodsocker

– Tankar om mat som distraherar

– Svårigheter att koncentrera sig

– Energidipp eller trötthet

En bra alternativ till att äta när man inte är hungrig?

Först kan du försöka hitta tröst eller distrahera dig på annat sätt. Många experter rekommenderar en fysisk aktivitet som att gå en promenad eller ta en snabb yogapaus. Inte bara kommer dessa aktiviteter få dig att röra på dig, utan de kan också hjälpa till att dämpa negativa tankar.

Att gå ut och röra på sig genom att exempelvis gå en promenad eller göra yoga är ett bra sätt att hantera känslor av ointresse för middagen. Detta beror dels på den fysiska aktiviteten i sig, men även för att det kan minska negativa tankar och oro.

Genom att engagera sig i andra aktiviteter istället för mat kan man hitta tröst och distraktion från bristen på aptit inför middagen. Att välja fysiska aktiviteter som går ut på att röra sig, såsom promenader eller kortare yogapass, rekommenderas ofta av experter eftersom det inte bara får oss i rörelse utan även bidrar till minskade negativa tankemönster.

Vad du bör äta när du inte är hungrig till middag

Kom ihåg att du och din kropp är på samma sida, och när vi äter, arbetar våra kroppar med oss. De tillåter oss att fortsätta framåt, att hålla ordning på vårt arbete och våra liv trots all nyhet, för att hålla oss glada och friska.

Kanske ser våra måltider annorlunda ut än vad vi vanligtvis föredrar eller består av. Eller så lägger vi till en extra mellanmål eftersom det inte låter lika bra att äta tre stora måltider med några snacks som att äta 2 måltider och 4-5 snacks. Det finns inga regler, bara att du äter tillräckligt! Kom bara ihåg, även om samma känsla av hunger inte är närvarande, arbetar våra kroppar fortfarande hårt för att hålla oss i rörelse och andas och övervinna de utmaningar som kastas vår väg.

You might be interested:  Hur man återställer raderade anteckningar i Outlook

Ät något på morgonen

Du behöver inte äta en fullständig engelsk frukost kl. 7 om du inte känner för det, men försök hitta något som verkar passa dina vanliga behov och komfortnivå.

Och kom ihåg, kaffe är INTE en måltid (ja, även om det innehåller grädde, smör eller socker).

– En smoothie (med valfri kombination av frukt, mjölk, yoghurt, nöt-/frösmör, linfrön eller chiafrön)

– Frukt med jordnötssmör/mandelsmör

– Rostat bröd med ägg (om du känner för det kan du även lägga till lite avokado för nyttiga fetter!)

– Ostquesadilla med salsa

– Yoghurt med granola.

Håll det enkelt och gör det lätt för dig själv! Att äta behöver inte vara komplicerat. Här är några tips när du inte är hungrig till middag:

1. Matleverans: Beställ matvaror online och få dem levererade direkt till din dörr. Det sparar tid och energi.

2. Måltidsleveranskits: Dessa kan vara ett bekvämt sätt att laga mat och äta när du inte har lust eller ork att planera en hel måltid från grunden.

3. Ta ut-mat: Ge dig själv en paus från matlagning och beställ något från din favoritrestaurang istället.

4. Frysta måltider: Det finns ingen skam i att välja färdiga frysta måltider ibland! Var bara medveten om att portionerna ofta är små, så du kanske behöver mer mat än vad som ingår i måltiden.

Kom ihåg, ibland handlar det bara om att göra livet lite lättare för sig själv när man inte känner sig sugen på middag!

Förädlade livsmedel är din vän (Ja, du hörde rätt!)

 • Om du har väldigt lite aptit och ingen lust att laga mat kan förädlade och förpackade/konservburkade livsmedel vara en räddning!
 • Satsa på dessa bekvämlighetslivsmedel – maten är inte dålig för dig!

Kontrollera med dig själv för att förebygga långa perioder mellan måltiderna: sikta på mat varje 2-4 timmar. Beroende på vad du är van vid, överväg riktlinjen av 3s: 3 måltider, 2-3 mellanmål, varannan till var tredje timme.

Going too long without food, with or without noticeable feelings of hunger, can contribute to low energy, irritability, digestive issues, or the feeling of being ‘hangry’

Välj mat som du verkligen tycker om! Vad skulle ditt inre barn vilja ha?

 • Tortillachips och guacamole
 • Ost och kex
 • Choklad
 • Cerealier med mjölk < li > Vad DU än gillar! < li >.

  Var snäll mot dig själv

  – Det är konstigt just nu och om du känner obehag i ditt liv är det helt normalt!

  – Ät mat som får dig att må bra eller påminner dig om trevliga upplevelser.

  Ge dig själv tillåtelse att känna alla dina känslor och genomgångar, men trots alla förändringar, kom ihåg att våra kroppar fortfarande behöver mat. Så ta en god snacksbit, ta ett djupt andetag och låt dig bara vara. Vi kommer att klara av det här!

  Vad ska jag äta till middag när mätt?

  En enkel lösning när du inte är hungrig till middag är att göra en sallad. Genom att använda gröna blad istället för pasta, ris, potatis eller bröd blir det genast mindre mättande. Du kan snabbt slänga ihop vad du har hemma: hackade baby morötter, en handfull nötter, överbliven quinoa eller lite riven ost. Detta ger dig ett lätt och snabbt mål som passar perfekt när aptiten inte är på topp.

  Det är okej om jag hoppar över middagen

  Enligt Patni, är det inte rekommenderat att hoppa över en måltid ur näringsmässig synpunkt. Det kan sänka ämnesomsättningen och även blodsockernivåerna vilket kan leda till symtom som konstant trötthet, yrsel och illamående.

  Att hoppa över middagen kan ha negativa effekter på kroppen både fysiskt och mentalt. När vi hoppar över en måltid minskar vår ämnesomsättning, vilket i sin tur gör det svårare för oss att bränna kalorier. Dessutom kan låga blodsockernivåer orsaka obehagliga symtom som trötthet, yrsel och illamående.

  P.S.: För att undvika dessa problem är det viktigt att se till att man får i sig regelbundna och balanserade måltider under dagen.

  Om jag aldrig är hungrig, vad gör jag då?

  Här är fyra sätt att äta när du inte är hungrig för middag:

  1. Ät regelbundna måltider: Måltiderna kan vara mindre än normalt, men det är viktigt att hålla en rutin och äta vid ungefär samma tid varje dag.

  2. Konsumera flytande måltider: Om du inte mår bra kan det vara lättare att få i sig ditt dagliga kaloriintag genom flytande måltider som smoothies eller soppor.

  3. Ät milda livsmedel: Mild mat brukar vara mjuk och låg på fiber. Det kan vara skonsamt för magen och lättsmält, vilket gör det lämpligt när aptiten är låg.

  4. Lyssna på kroppens signaler: Ibland kanske du helt enkelt inte är hungrig till middagen, och det är okej! Lyssna på din kropp och ät bara om du verkligen känner dig sugen eller behöver energi.

  Kom ihåg att alla människor har olika aptitnivåer och behov, så lyssna alltid på din egen kropp när det gäller matintaget.

  Varför äter jag på natten när jag inte är hungrig?

  Det finns flera anledningar till varför vi äter när vi egentligen inte är hungriga för middag. Ibland beror det på att vi har enklare tillgång till mat på kvällen, eller så kopplar vi av hemma. Vissa av oss äter mer än vad vi egentligen vill ha på kvällen, kanske som ett sätt att vara sociala eller slappna av efter en lång dag. Andra kan ha olika anledningar.

  1. Vi äter ibland när vi inte är hungriga för middag eftersom det finns lättillgänglig mat på kvällen och/eller för att koppla av hemma.

  2. Vissa människor äter mer än de behöver på kvällen som ett sätt att vara sociala eller slappna av.

  3. Det kan finnas olika orsaker till varför någon väljer att äta trots bristande hunger vid middagstid.

  10 good dinner foods

  1. Spenat, sötpotatis och linssoppa.

  2. Bränd aubergine veggie chili.

  3. Chorizo- och mozzarellagnocchi i ugnen.

  4. Kycklingpasta i ugnen.

  5. Det bästa receptet på spaghetti bolognese.

  6. Sötpotatis- och jordnötscurry.

  7. Krämig zucchinilasagne.

  8. Recept på chili con carne.

  Observera att listan kan innehålla färre än 10 rätter beroende på dina preferenser och aptit för dagen!

  Det är okej att äta full på natten

  1. Kryddstark mat: Starka kryddor kan orsaka halsbränna och magbesvär, vilket kan göra det svårt att somna.

  2. Fet och fettrik mat: Mat med högt fettinnehåll tar längre tid för kroppen att smälta, vilket kan leda till obehag eller sura uppstötningar under natten.

  3. Citrusfrukter: Citrusfrukter innehåller syror som kan irritera magen och orsaka matsmältningsproblem när de konsumeras sent på kvällen.

  4. Choklad: Choklad innehåller koffein och stimulerande ämnen som kan hålla dig vaken om du äter det innan sänggåendet.

  5. Kaffe och andra koffeinhaltiga drycker: Koffein är ett stimulerande medel som ökar vakenheten, så det är bäst att undvika kaffe, te eller energidrycker sent på kvällen.

  6. Alkoholhaltiga drycker: Även om alkohol initialt kan få dig att slappna av, stör den sömnens normala cykel och gör det svårare att få en djup och återhämtande sömn.

  7. Friterad mat: Friterade livsmedel är ofta tunga i magen och kräver mer energi för matsmältningen, vilket inte främjar god sömnkvalitet.

  8. Lösköttprodukter: Processat kött såsom korv, bacon och skinka kan vara svåra att smälta och orsaka obehag under natten.

  9. Starka drycker: Kolsyrade drycker eller juice med högt sockerinnehåll kan ge magbesvär och störa sömnen.

  10. Stora måltider: Att äta en stor måltid sent på kvällen kan öka risken för matsmältningsproblem och göra det svårare att somna.

  Kom ihåg att alla reagerar olika på mat, så det är viktigt att lyssna på din egen kropp och undvika livsmedel som du vet inte fungerar bra för dig innan sänggåendet.