What Not To Wear On Halloween

Disney / Halloweencostumes.com Unless you’re a total ghoul, you probably get at least a little bit excited about Halloween. Dressing up in fun , eating all the candy you can um “borrow” from the kids, and then crossing your fingers the squirrels don’t eat it before the trick-or-treaters come — what’s not to like?

När vi alla börjar tänka på våra Halloween-kostymer och firanden för 2023 är det viktigt att komma ihåg att se till att den fantastiska outfiten du har i tankarna inte kommer att förstöra någon annans fest. Varje år lyckas åtminstone ett fåtal personer (inklusive kändisar) komma med några riktigt pinsamma, skadliga och stötande Halloween-kostymer som förstör den goda stämningen – och det kan hända där man minst anar det.

Vi kommer att gå in på detaljerna nedan, men kort sagt: tragiska händelser som naturkatastrofer och pandemier bör aldrig användas som inspiration för Halloween-kostymer. Att skämta om tragedier kan påminna andra om den trauma de har upplevt och det är ingen rolig sak. Kulturell appropriering är inte heller acceptabelt – nationaliteter och subkulturer som du inte tillhör är inte en kostym; de är verkliga sätt att leva som förtjänar respekt.

Här är några specifika exempel på smaklösa och olämpliga Halloween-kostymer som du bör undvika i år (och varje år). Istället rekommenderar vi att välja en eller en kostym som inte får någon att återuppleva en traumatisk händelse.

Contents

1. A Holocaust victim

Det är svårt att tro, men flera kändisar har faktiskt trott att det var en bra idé – och att klä ut sig till ett offer för Förintelsen är lika illa. Tidigare har flera återförsäljare fått kritik för att sälja en ‘Anne Frank’-dräkt till små flickor. Många ställen tog bort den från hyllorna efter klagomål från kunderna, men vissa erbjuder fortfarande liknande utseenden under namnen ‘Flicka som evakuerades under andra världskriget’ eller ‘Historisk dräkt från 1940-talet’. Förintelsen är en smärtsam historisk händelse, inte passande material för en kostymfest.

Vad du inte bör bära på Halloween: Allt som involverar blackface

Att klä ut sig till någon annan på Halloween kan vara roligt och kreativt, men det finns vissa saker som man bör undvika. En av de mest uppenbara är att aldrig använda blackface eller måla ansiktet i en annan hudfärg än ens egen. Detta är inte bara stötande utan också rasistiskt.

Det handlar dock inte bara om att undvika att måla ansiktet svart. Det gäller även att undvika kostymer och utklädnader som förstärker rasistiska stereotyper. Till exempel bör man vara försiktig med att klä ut sig till en annan kultur än sin egen, även om avsikten är att hylla eller visa respekt för en specifik person.

Så istället för att välja kostymer som bygger på stereotyper eller riskerar att kränka andra människor, välj istället något mer neutralt och fantasifullt. Halloween ska trots allt vara kul för alla, oavsett bakgrund eller identitet.

You might be interested:  Artikelns WD Passport syns inte i Windows 10

Vad du inte bör klä ut dig till på Halloween: Förbjudna transofobiska kostymer

If your outfit makes fun of a marginalized group of people, it’s definitely a no-go. Take this “tranny granny” costume, for example. It got shelves after consumers pointed out that not only does it make a joke out of transgender women, it also uses a transphobic slur right in the name. Dressing up as a gender presentation other than your own is not funny, especially not when trans rights are being threatened across the country.

Vad du inte bör klä dig som på Halloween

Att klä ut sig till en pandemi som har dödat över en miljon människor (och ökar) bara i USA är inte ett kostymval; det är en hemsk tragedi som har påverkat många människors liv. Motstå frestelsen att klä ut dig till medicinsk skyddsdräkt eller till offer för viruset självt. Detta är en kategori där specificitet verkligen spelar roll. Generiska doktor- och sjuksköterskekostymer är okej, men specifika dräkter som refererar till pandemin bör undvikas.

Vad du inte bör ha på dig på Halloween: Förbjudna kostymer som body-shamar och objektifierar

När det handlar om att respektera kvinnor, misslyckas den här kostymen på flera nivåer. Den reducerar inte bara kvinnor till sexobjekt, utan gör också en kvinnas vikt till ett skämt. Tänk så här: Om du inte skulle säga det rakt upp i ansiktet på en vän, ska du inte heller bära det som en Halloween-kostym. Kläder som driver med människors storlek, objektifierar mänskliga varelser eller på något sätt förlöjligar en persons upplevelse är alla olämpliga.

Vad du inte bör klä dig som på Halloween: Undvikande av kulturella stereotyper

When someone mimics a culture that isn’t their own, particularly in an exaggerated or “humorous” way, it comes off as , or an offensive jab at other cultures. If you or your child intend to (hint: Moana or Pocahontas), take care to dress with sensitivity. Focus on costuming linked to a specific character, not general looks that have particular meaning to often-marginalized groups of people. For example, skip the sombrero-and-poncho combo, Native American headdresses, kimonos and grass skirts with a coconut top.

7. A terrorist

Att klä ut sig till Osama bin Laden, Dylan Roof eller ens en generisk medlem av ISIS är alla oerhört smaklöst. Detta faller under samma kategori som att förlöjliga tragedier. Medan vi ändå är igång kan vi också stryka personer som Hitler, Putin eller något som involverar konfederationsflaggan från listan.

Får jag inte klä ut mig på Halloween?

Enligt Chiles är det upp till var och en att bestämma om de vill klä ut sig på Halloween eller inte. Det är inte vår plats att döma om någon äldre eller yngre än oss själva väljer att fortsätta bära kostymer. Här är några praktiska tips för hur du kan hantera detta:

1. Respektera andras val: Om du ser någon som inte längre bär kostym på Halloween, visa respekt genom att acceptera deras beslut utan att döma dem.

2. Skapa en inkluderande atmosfär: Fokusera på gemenskapen och glädjen i firandet istället för vad folk har på sig. Uppmuntra alla, oavsett ålder, att delta och ha kul tillsammans.

3. Erbjud alternativ: För de som kanske känner sig obekväma med traditionella kostymer kan du föreslå andra sätt att fira Halloween, såsom teman där man kan klä sig mer avslappnat eller använda accessoarer istället.

4. Ha öppna diskussioner: Skapa ett utrymme där människor kan prata öppet om sina preferenser när det gäller kläder på Halloween och lyssna aktivt för att förstå olika perspektiv utan fördömelse.

Genom dessa metoder kan vi skapa en miljö där alla känner sig bekväma och välkomna oavsett om de väljer att bära kostym eller inte under Halloween-firandet i Sverige.

Vad du inte bör klä ut dig till på Halloween: 8 zombiefierade versioner av bortgångna kändisar

Vi förstår, du vill hylla en av dina älskade bortgångna favoriter. Kör på med din bästa Ziggy Stardust-outfit, klä dig som Purple Rain eller rocka en Amy Winehouse-frisyr. Men lägg inte till zombie-smink, vi upprepar det igen: det kommer alltid vara för tidigt att bära något som påminner om någons lik. Punkt slut.

Finns det regler för Halloweenkostymer?

När du väljer din Halloween-dräkt är det viktigt att undvika oanständiga teman eller karaktärer samt referenser till droger eller alkohol. Dräkter får inte vara sexuellt utmanande i sin natur. Dessutom bör du undvika att använda rekvisita som plastsvärd, pistoler, trollstavar, bågar, pilar osv.

You might be interested:  Krigsguden som inte är i fullskärm

Vad du inte bör ha på dig på Halloween: En guide för att undvika oetiska och stötande kostymer

A few years ago, an online store took some heat for releasing a costume called “Anna Rexia.” The incredibly poor-taste outfit included a skeleton dress with a measuring tape belt to “cinch the waist.” Not only is it a truly terrible pun, it also trivializes.

Kan vi bära vad som helst på Halloween?

Halloween kan bli väldigt rörigt, så se till att inte ha på dig något du inte är okej med att få smutsigt eller skadat. Det innebär inga familjeägodelar, fina kläder eller dyra smycken.

Under Halloween kan det bli mycket kaos och saker kan spillas eller gå sönder. Därför är det viktigt att vara försiktig med vad man har på sig. Undvik att bära några speciella föremål som har ett stort affektionsvärde för din familj, eftersom de kan bli smutsiga eller skadas under firandet.

Det är också bra att tänka på vilka kläder du väljer inför Halloween-firandet. Undvik att ha på dig dyra plagg eller exklusiva smycken som du inte vill riskera ska bli förstörda under kvällen. Välj istället bekväma och mer tåliga klädesplagg som passar bättre för aktiviteter och eventuellt spill under festligheterna.

Vad du inte bör bära på Halloween: Förbjudna kläder som främjar djurplågeri

Kom ihåg tandläkaren som dödade lejonet Cecil? Ja, undvik det. Även andra kostymer är inte lämpliga, till exempel de som involverar djurhem och eutanasi, jaktutstyr med grafiska tillbehör eller några som du inte skulle vilja att dina barn stöter på när de samlar godis.

Är 18 för gammalt för Halloween?

Enligt en undersökning spelar ålder också roll. Ju yngre vuxen, desto mer benägen är de att säga att ett barn aldrig bör anses vara för gammalt för att gå bus eller godis. Bland de som är 18 till 29 år gamla sade 41% att barn eller tonåringar aldrig kan bli för gamla för att gå bus eller godis.

– En nyligen genomförd undersökning visar att ålder har betydelse när det gäller synen på hur länge ett barn ska få gå bus eller godis.

– Yngre vuxna tenderar i högre grad än äldre vuxna att anse att ingen åldersgräns bör finnas för denna tradition.

– Av dem som var mellan 18 och 29 år gamla sa hela 41% att barn och tonåringar aldrig blir för gamla för bus eller godis.

Vad du inte bör ha på dig på Halloween: Förbjudna kläder och kostymer att undvika

Sometimes, offensive stereotypes creep into our speech before we even realize it. How often have many of us called a difficult person “crazy” without thinking about how the term might sound to someone living with mental illness? Halloween costumes that make light of mental institutions fall under the same category. Wearing a straitjacket, or any other equipment or attire typically associated with the institutionalization of people with mental illness, trivializes what can be a painful experience.

Vad du inte bör ha på dig på Halloween: Förbjudna kostymer och hur de kan bidra till sexuella trakasserier

Rörelsen #MeToo bör vara en tydlig påminnelse om att skämt om sexuella trakasserier verkligen inte är roliga, men det är värt att upprepa. Någon som exponerar sig för icke-samtyckande åskådare är inte bara en olyckshändelse; det är en verklig och traumatisk form av sexuell trakasseri. Dessa typer av kostymer, som ‘ ‘, smakar inte bara illa; de kan också utlösa känslor hos dem som själva har upplevt trakasserier. Ta inga risker..

Vad du inte bör ha på dig på Halloween

For decades, dressing up as a “hobo” was considered a harmless outfit. But in the U.S. alone, thousands of people are without safe and accessible shelter every day and the crisis continues to worsen. It’s a lived reality for many, not a cute outfit idea.

Vad du inte bör ha på dig på Halloween: En guide för att undvika modefällor

Kom ihåg dem? Pinsamt. Samma princip gäller också för Boston Marathon-bombningen, alla masskjutningar, stormningen av kapitolium och den pågående COVID-19-pandemin. En gång till för de som inte hörde: Att skämta om tragedier är inte roligt.

Vad du inte bör ha på dig på Halloween: Respektlösa kostymer och stereotyper

Den pågående kampen för raslig rättvisa i vårt land är stark, men det betyder inte att du bör göra den till en Halloween-kostym (även som hyllning till dem som arbetar för saken). Att bära en T-shirt med ett sloganbudskap under en protest, minnesstund eller bara runt stan är en sak. Men försök inte att omvandla kampen för raslikhet till en outfit för din Halloween-sammankomst. Det handlar om symbolhandling, inte solidaritet. Samma gäller för andra politiska eller sociala rörelser – spara dina slogans till protestdemonstrationerna.

You might be interested:  Glutenfria Matråd för Dig att undvika

: 15 Most Offensive Halloween Costumes to Never Wear

Is 13 too old for Halloween?

Många människor har olika åsikter om när det är lämpligt för tonåringar att sluta gå på bus eller godis under Halloween. Vissa anser att de bör sluta vid en viss ålder medan andra tror att det beror mer på deras beteende och mognadsnivå. Enligt Sheryl Ziegler, en familjeterapeut från Denver, borde beslutet baseras mer på hur de uppför sig än deras faktiska ålder.

P.S. Oavsett vilken sida man står på i denna debatt kan vi alla komma överens om vikten av respektfullt och ansvarsfullt beteende under Halloween-firandet.

Det är okej att klä ut sig som en tjej för Halloween

Ja, det är okej att experimentera med kön och för vissa transpersoner kan Halloween vara ett tillfälle att utforska sitt kön eller klä sig på ett sätt som överensstämmer med deras kön när de annars kanske inte har möjlighet.

1. Blackface: Att måla ansiktet svart för att föreställa en annan etnicitet är rasistiskt och kränkande.

2. Cultural Appropriation: Undvik att använda andras kulturella symboler eller traditionella kläder som kostym om du inte tillhör den kulturen själv.

4. Religious Symbols: Respektera religiösa symboler och undvik att använda dem som del av din kostym om du inte tillhör den religionen.

5. Mental Illness Mockery: Skratta aldrig åt eller förlöjliga personer med psykiska sjukdomar genom din kostym.

6. Sexual Harassment Themes: Kläd dig inte i något som normaliserar sexuellt trakasserande beteende eller objektifiering av kvinnor/män.

7. Violence or Gore for Shock Value: Undvik våldsamma eller blodiga kostymer bara för chockeffekten – det kan vara skrämmande och stötande för andra människor.

8. Animal Cruelty Depictions: Försök undvika dräkter som föreställer djurplågeri eller utnyttjande av djur.

9. Offensive Political Figures: Kläd dig inte som en politisk figur som är känd för att ha spridit hat, diskriminering eller våld.

10. Child Sexualization: Undvik kostymer som sexualiserar barn – det är olämpligt och oacceptabelt.

Det är oartigt att gå bus eller godis utan kostym

Att välja rätt kostym är också avgörande för att undvika att trampa över gränserna. Det finns några saker som man absolut inte bör klä ut sig till, eftersom det kan vara kränkande eller stötande för andra människor. Rasistiska eller stereotypa dräkter, såsom blackface eller indianklädsel, är helt oacceptabla.

Det är även viktigt att tänka på hur ens kostym kan påverka andra människors kultur eller religion. Att klä ut sig till exempelvis en religiös ledare kan anses respektlöst och olämpligt.

Förutom detta bör man undvika skrämmande dräkter som kan vara alltför våldsamma eller blodiga, speciellt när det gäller fester där barn deltar. Detta inkluderar vapenattrapper som lätt kan misstolkas av polisen eller orsaka panik bland folk runtomkring.

Sammanfattningsvis handlar Halloween om att ha kul men samtidigt visa hänsyn mot andra människor. Genom att följa dessa riktlinjer kommer vi alla kunna njuta av denna spännande högtid utan att trampa över några gränser.

Det är okej att klä ut sig som Moana för Halloween

Minoritetsgrupper hävdar att det är kulturell appropriering när personer som inte tillhör polynesiska folkgrupper klär ut sig till Moana och Maui, berättelsens manliga huvudkaraktär. Förespråkare säger att det är okej att klä ut sig till sina hjältar även om de tillhör en annan etnicitet.

P.S. Det är viktigt att vara medveten om och respektera andra kulturer när vi väljer våra Halloween-kostymer. Att lyssna på rösterna från minoritetsgrupper kan hjälpa oss undvika oavsiktlig kränkning eller förolämpning av deras traditioner och identitet. Låt oss fira Halloween på ett sätt som främjar inkludering och respekt för alla människor!

Can you wear a fairy costume in Halloween?

1. Prinsesskostym – Klä ut dig till en vacker prinsessa med glittrande klänning och krona.

2. Älvkostym – Utforska den magiska världen som ett förtrollande älvor med fjädrar och glitter.

3. Mystiskt väsen – Välj bland olika fantasifulla karaktärer för att skapa din egen unika look, som enhörning eller nattens drottning.

Kom ihåg att undvika olämpliga kostymer som kan vara kränkande eller respektlösa mot andra kulturer, religioner eller etniciteter. Ha kul men visa också hänsyn!