What Not To Eat When U Have Pcos

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en hormonell störning som påverkar många kvinnor över hela världen. En av de viktigaste aspekterna av att hantera PCOS är kosten. Vissa livsmedel kan förvärra symtom och öka risken för komplikationer, medan andra kan hjälpa till att lindra besvär och främja hormonell balans. I denna artikel kommer vi att utforska vilka livsmedel du bör undvika om du har PCOS för att optimera din hälsa och välbefinnande.

Vad du bör undvika att äta vid PCOS

Kroppen bryter ner livsmedel med lågt GI långsammare, vilket innebär att de inte får insulinhalten att stiga lika högt eller snabbt som andra livsmedel, såsom socker eller mycket processade kolhydrater.

Matvaror som ingår i en kost med lågt GI inkluderar: fullkorn, baljväxter som linser och bönor, nötter, frön, frukt och stärkelserika grönsaker.

Vilken mat bör du undvika vid PCOS?

En kost som är antiinflammatorisk kan hjälpa till att förbättra markörer som relaterar till PCOS, såsom högt blodsocker, kroppssammansättning, hormonell obalans och risk för hjärt-kärlsjukdom.

Matvaror med antiinflammatoriska egenskaper inkluderar: bär, fet fisk, gröna bladgrönsaker och extra jungfruolivolja.

Vad du bör undvika att äta med PCOS

Läkare rekommenderar ofta DASH-dieten (Dietary Approaches to Stop Hypertension) för att minska risken eller påverkan av hjärtsjukdom, men den kan också hjälpa till att hantera PCOS.

En DASH-diet är rik på: fisk, fågel, frukt, grönsaker, fullkorn och magra mejeriprodukter.

Enligt en översikt från 2021 kan en DASH-diet förbättra flera egenskaper hos PCOS. Det kan exempelvis påverka utseendet på äggstockarna och minska antalet tillväxter. Det kan också förbättra insulinresistens, glukoshantering och fettavlagringar.

Även om dessa kostplaner skiljer sig åt på vissa sätt, har de många likheter.

Alla rekommenderar att äta färska och naturliga livsmedel och avråder från mat som är starkt processad eller hög i ohälsosamt fett och tillsatt socker.

Exempel på livsmedel att inkludera i en PCOS-vänlig kost är:

You might be interested:  Den Heta Solpanelen: En Solskensälskares Bekymmer

– Obehandlade livsmedel

– Livsmedel med hög fiberhalt

– Fet fisk, som lax, tonfisk, sardiner och makrill

– Gröna bladgrönsaker som grönkål och spenat

– Mörkröda frukter såsom röda druvor, blåbär, björnbär och körsbär

– Broccoli och blomkål

– Torkade bönor, linser och andra baljväxter

– Hälsosamma fetter såsom olivolja och avokado

– Nötter som pinjenötter, valnötter, mandlar och pistaschnötter

– Mörk choklad i måttliga mängder

-Kryddor såsom gurkmeja och kanel.

Att hantera vikten kommer troligtvis att vara till fördel för personer med PCOS, oavsett vilken diet de följer.

Personer med PCOS kan dra nytta av att undvika livsmedel som ökar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, fetma och andra vanliga hälsoproblem.

Dessa inkluderar:

 • raffinerade kolhydrater, som massproducerade bakverk och vitt bröd
 • friterad mat, som snabbmat
 • söta drycker, som läsk och energidrycker
 • processat kött, som korvar och lunchkött
 • fasta fetter, inklusive margarin, smörjmedel och flott < li > en hög konsumtion av rött kött , såsom biffar , hamburgare och griskött < li > livsmedel med höga nivåer av tillsatt salt eller socker < li > andra mycket processade livsmedel .

  Att ändra sin livsstil kan också hjälpa personer med PCOS att hantera tillståndet. Forskning tyder på att kombinera koståtgärder med fysisk aktivitet kan ha följande fördelar: viktminskning, förbättrad insulinomsättning, mer regelbundna menstruationscykler, minskade nivåer av manliga hormoner och håravfall enligt manlig mönster samt lägre kolesterolnivåer.

  Forskning visar också att beteendestrategier kan hjälpa människor att nå sina mål för viktminskning. Detta kan i sin tur hjälpa till att hantera symtomen på PCOS.

  Dessa metoder inkluderar: målsättning, socialt stöd, tekniker för självövervakning och att ta hand om sitt mentala välbefinnande.

  Att minska stress genom egenvård, som att få tillräckligt med sömn, undvika överengagemang och ta sig tid att koppla av, kan också hjälpa en person att hantera PCOS.

  Det finns för närvarande ingen botemedel mot PCOS, men kost och medicinsk behandling kan hjälpa till att hantera vikt, glukosnivåer och andra egenskaper och komplikationer.

  Att välja hälsosamma fetter, magra proteiner, fullkorn och massor av färska frukter och grönsaker kan hjälpa till att minska risken för PCOS eller hantera dess symtom. Samtidigt är det bäst att undvika starkt processade livsmedel och de som innehåller höga nivåer av fett, tillsatt socker och salt.

  Är ägg dåligt för PCOS?

  Ägg är bra för att hantera PCOS-symptom. De är en utmärkt källa till protein, nyttigt kolesterol och antioxidanter. Äggulan och äggvitan innehåller även mineraler som selen och fosfor, vitaminer som tiamin, kolinkolin samt järn, folat och omega-3-fettsyror. Dessutom finns det också vitaminerna B12, A, D och E i ägget.

  Förklaring:

  – Ägg är rikt på näringsämnen som kan hjälpa till att lindra symtom vid PCOS.

  – Protein i ägget bidrar till mättnadskänsla och stabiliserar blodsockernivån.

  – Antioxidanterna i ägget skyddar cellerna från skador orsakade av inflammation.

  Which fruits to avoid in PCOS?

  Förbjudna livsmedel för personer med PCOS inkluderar torkade aprikoser, övermogna bananer, torkade fikon, inlagda lychee i sockersirap, inlagda persikor i tungt sockersirap och russin. Dessa livsmedel kan påverka hormonbalansen negativt och bör undvikas vid PCOS-diagnos.

  För att hantera PCOS, vad ska jag äta?

  Vilka livsmedel är bäst på en PCOS-diet? En PCOS-diet innehåller frukter (t.ex. bär, apelsiner, grapefrukt, citroner, persikor, tomater och körsbär) samt icke-starka grönsaker med lågt glykemiskt index såsom kronärtskockor, sparris, broccoli, selleri, gurka kål och svamp.

  Att inkludera dessa livsmedel i kosten kan vara fördelaktigt för personer med PCOS eftersom de har låg påverkan på blodsockernivån. Frukter som bär och citrusfrukter är rika på antioxidanter och vitamin C som kan hjälpa till att bekämpa inflammation i kroppen. Grönsaker som kronärtskockor och broccoli innehåller också viktiga näringsämnen såsom fiber och folat.

  Genom att välja dessa livsmedel kan man skapa en balanserad kost som stödjer hälsan hos personer med PCOS. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje persons behov kan variera och det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller dietist för individuell kostrådgivning.

  P.S.: Kom ihåg att även om vissa livsmedel rekommenderas för personer med PCOS finns det ingen magisk lösning eller ensamstående dietförändring som kommer lösa alla problem relaterade till sjukdomen. Att äta hälsosamt tillsammans med regelbunden motion och eventuellt medicinsk behandling kan vara en mer holistisk strategi för att hantera PCOS.

  Kan vi dricka mjölk vid PCOS?

  Vissa studier tyder på att fettfria mejeriprodukter kan öka nivåerna av androgener och insulin, vilket redan är överflödigt hos kvinnor med PCOS. Att konsumera för mycket mjölkprodukter kan därför förvärra symptomen av PCOS och bidra till uppkomsten av akne, som är ett vanligt problem hos kvinnor med PCOS.

  En annan typ av mat som bör undvikas vid PCOS är raffinerade kolhydrater såsom vitt bröd, pasta och socker. Dessa livsmedel har högt glykemiskt index och kan orsaka snabba blodsockersvängningar samt ökad insulinnivå i kroppen. Detta kan leda till hormonella obalanser och förvärra symtomen på PCOS.

  Fettrik mat bör också begränsas vid PCOS eftersom det kan leda till viktökning och ökad produktion av androgener i kroppen. Det rekommenderas att undvika mättat fett från animaliska produkter såsom smör, grädde och fet kött samt transfetter från processad mat.

  Slutligen bör även livsmedel med höga halter av tillsatt socker undvikas vid PCOS. Sockerrik kost kan bidra till insulinresistens och inflammation i kroppen, vilket försämrar hormonbalansen ytterligare hos personer med PCOS.

  Sammanfattningsvis bör personer med PCOS undvika eller begränsa intaget av non-fat mejeriprodukter, raffinerade kolhydrater, fettrik mat och livsmedel med höga halter av tillsatt socker för att minska symtomen och främja en bättre hormonbalans i kroppen.

  I denna artikel diskuteras om det är lämpligt att undvika kyckling vid PCOS

  Magert protein som tofu, kyckling och fisk är inte rika på fiber men utgör ändå ett mycket mättande och näringsriktigt alternativ för personer med PCOS. Det kan också vara fördelaktigt att inkludera livsmedel som hjälper till att minska inflammation i kosten. Dessa livsmedel kan bidra till att lindra symtom och främja en bättre hälsa hos personer med PCOS.

  Det finns dock vissa livsmedel som bör undvikas för personer med PCOS. Raffinerade kolhydrater såsom vitt bröd, pasta och sockerrika drycker kan leda till blodsockersvängningar och ökad insulinproduktion, vilket kan förvärra symtomen på PCOS.

  Mjölkprodukter från kor innehåller ofta hormoner som kan störa den naturliga hormonbalansen hos personer med PCOS. Att välja alternativa mjölkprodukter såsom mandelmjölk eller havremjölk kan vara ett bättre val för dem.

  Förutom detta är det också bäst att undvika processade livsmedel som chips, läskedrycker och godis eftersom de oftast innehåller höga halter av tillsatt socker, transfetter och andra skadliga ingredienser som inte gynnar hälsan hos personer med PCOS.

  Genom att göra smarta kostval genom att inkludera magert protein, antiinflammatoriska livsmedel samt undvika raffinerade kolhydrater, mejeri-och processade produkter kan man hjälpa till att hantera symtomen på PCOS och främja en bättre hälsa.