Windows 10 Start Menu Not Working

Windows 10 Startmenyn är en viktig funktion för användare av operativsystemet, men ibland kan den sluta fungera korrekt. Detta kan vara frustrerande och hindra användaren från att snabbt komma åt sina program och filer. I denna artikel kommer vi att undersöka de vanligaste problemen med Windows 10 Startmenyn och erbjuda lösningar på hur man kan åtgärda dem.

Felsökning: Återstarta Windows Utforskaren

Filutforskaren, som nu kallas Filutforskaren, är den applikation du använder för att bläddra i ditt filsystem och öppna program och filer. Men det kontrollerar också saker som Start-menyn, aktivitetsfältet och andra applikationer.

Om du upplever problem med Startmenyn kan du först försöka att starta om processen ‘Windows Explorer’ i Aktivitetshanteraren.

För att öppna Aktivitetshanteraren, tryck på Ctrl + Alt + Delete och klicka sedan på knappen ‘Aktivitetshanteraren’.

Klicka på ‘Fler detaljer’ för att se en komplett lista över öppna program och bakgrundsprocesser som körs.

Bläddra igenom listan tills du hittar processen ‘Windows Explorer’. Högerklicka sedan på ‘Windows Explorer’ och välj ‘Starta om’:.

När Windows startar om Windows Explorer/Finder, tillsammans med aktivitetsfältet och Start-menyn, kommer det att bli en kortvarig blinkning.

Efter det kan du försöka öppna Start-menyn. Om den fortfarande inte fungerar normalt, prova någon av de andra lösningarna nedan.

Hur fixar jag att Windows 10 Startmenyn inte öppnas?

1. Uppdatera Windows: För att säkerställa att ditt operativsystem fungerar korrekt och har de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna, kan du gå till inställningarna för Windows-uppdateringar och se till att din dator är uppdaterad.

2. Uppdatera drivrutiner: Drivrutiner är program som gör det möjligt för hårdvaran på din dator att kommunicera med operativsystemet. Genom att regelbundet uppdatera drivrutinerna kan du förbättra prestandan och stabiliteten hos enheter som skrivare, grafikkort eller ljudkort. Besök tillverkarens webbplats eller använd ett automatiskt verktyg för drivrutinsuppdatering för att få de senaste versionerna.

3. Starta om systemet: Ibland kan problem uppstå på grund av temporära fel eller minnesläckor i systemet. Genom att starta om datorn får du en fräsch start och eventuella tillfälliga problem kan åtgärdas.

4. Skanna efter skadlig kod: Om din dator beter sig konstigt eller kör långsamt kan det vara bra att köra en skanning efter skadlig kod med hjälp av ett antivirusprogram eller anti-malware-verktyg. Detta hjälper dig identifiera eventuell malware som kan orsaka problem och ta bort den från systemet.

You might be interested:  Iphone X:s TrueDepth-kamera fungerar inte

Genom att följa dessa praktiska tips kommer du kunna optimera prestandan och stabiliteten hos din dator samt skydda den från skadlig kod.

Hur du återställer skadade eller saknade Windows-systemfiler

Ibland kan en uppdatering gå fel eller så råkar du av misstag ta bort en viktig fil när du letar runt i filsystemet.

Om Start-menyn fortfarande ger dig problem, eller om andra grundläggande Windows-appar kraschar, kan du försöka återställa eventuella saknade eller korrupta systemfiler i Windows.

För att göra detta behöver du öppna Windows Kommandotolken som administratör och köra programmet Systemfilkontroll.

När du öppnar Kommandotolken som administratör, kör kommandot sfc /scannow.

Systemfilskontrollen kommer att börja gå igenom alla dina systemfiler och ersätta eventuella korrupta eller saknade filer med en cachad kopia.

Det kan ta en liten stund för denna process att slutföras, så du kan gärna göra något annat i 5-10 minuter. Var bara försiktig så att du inte stänger fönstret medan sfc utför sin uppgift.

När Systemfilskontrollen är klar kommer du antingen att se en rapport över alla filer som ersattes eller, om allt var i ordning, kommer du att se ett meddelande liknande detta:

Om Startmenyn i Windows 10 inte fungerar kan du försöka använda Systemfilkontroll för att lösa problemet. Om det finns några korrupta eller saknade systemfiler kommer Systemfilkontroll att ersätta dem. Innan du använder verktyget är det viktigt att spara allt arbete och starta om datorn. När du har loggat in igen kan du testa om Startmenyn fungerar som den ska efteråt.

Observera: Du kan också använda Powershell för att köra kommandot sfc /scannow, men kom ihåg att du måste öppna en upphöjd Powershell-terminal.

En annan åtgärd du kan prova är att återställa hela Start-menyn tillsammans med alla Windows 10-appar som var förinstallerade eller installerades från Microsoft Store.

För att göra detta måste du öppna PowerShell som administratör – Kommandotolken fungerar inte för det kommando du kommer köra.

Det finns flera sätt att öppna PowerShell, men en av de snabbaste metoderna är att använda programmet Kör.

Använd genvägen Windows-tangent + R för att öppna Kör-programmet, skriv in ‘powershell’, och håll sedan ned ‘Ctrl + Shift’ och klicka på knappen ‘OK’.

Detta bör öppna en PowerShell-terminal med administrativa privilegier.

In the PowerShell terminal, run the following command:

Genom att använda kommandot Get-AppXPackage kan du försöka installera om alla standardappar i Windows, inklusive Start-menyn och sökfältet.

Det kommer också att registrera en manifestfil för varje program det installerar om. Du behöver dock inte oroa dig för manifestfilerna – det är bara något Windows behöver för att köra varje program.

Vänta i 5-10 minuter och se till att du inte stänger PowerShell-fönstret förrän det är klart.

Observera: Du kan se några skrämmande felmeddelanden dyka upp när kommandot Get-AppXPackage körs. Oroa dig inte för dem – de flesta är bara varningar om varför ett program inte kan installeras på nytt.

You might be interested:  Bästa ursäkterna för att inte gå till skolan

När kommandot Get-AppXPackage är klart, starta om datorn, logga in och försök öppna Startmenyn.

Hur får jag tillbaka mitt Start-menyn på Windows 10?

För att starta en uppgift på din dator kan du antingen klicka på Start-ikonen i mitten eller till vänster på aktivitetsfältet. Ett annat alternativ är att trycka på Windows-logotypen på tangentbordet. Du kan också svepa uppåt från botten av skärmen, antingen i mitten eller till vänster.

Exempel 2: För att snabbt komma åt Start-menyn utan musen kan du helt enkelt trycka på Windows-logotypen (oftast belägen bredvid Alt-tangenten) för att öppna den.

Exempel 3: Om din dator har pekskärm kan du istället dra fingret uppåt från nederkanten av skärmen, antingen mitt i eller till vänster, för att visa Start-menyn och välja det program eller verktyg du behöver.

Återställning av Windows 10-installationen: En guide för att lösa problem med Start-menyn

Om ingen av ovanstående metoder har åtgärdat problemet med Start-menyn kan du prova att göra en fabriksåterställning av din Windows 10-installation. Men kom ihåg att detta är en sista utväg och bör endast användas som en sista åtgärd.

Resetting your Windows 10 installation should keep all of your personal files intact (documents, pictures, videos, and so on), but will uninstall all the other drivers and programs you’ve installed. Basically this resets your computer to the state it was in when you first turned it on.

Innan du fortsätter, se till att göra säkerhetskopior av alla dina viktiga filer genom att använda en USB-sticka, extern hårddisk/SSD eller en online-filvärd som Google Drive eller Dropbox.

Faktiskt, gör två säkerhetskopior. Du kommer förmodligen inte att behöva dem, men det skadar inte att ha dem.

När du har säkerhetskopierat alla dina filer, öppna en PowerShell-terminal – använd genvägen Windows-tangent + R, skriv ‘powershell’ och klicka sedan på knappen ‘OK’.

Öppna PowerShell-terminalen och kör kommandot systemreset för att starta Windows återställningsguiden.

Vänligen vänta en stund medan guiden analyserar ditt system. Sedan kommer du att se en lista över alla program som kommer att tas bort:

Klicka på knappen ‘Nästa’ och följ instruktionerna för att återställa din Windows 10-installation.

När du har avslutat återställningen av Windows och skapat en ny användare bör Start-menyn fungera igen.

Här är alla sätt att åtgärda problemet med Windows 10 Startmenyn, listade från enklast till svårast.

Fungerade någon av dessa metoder för dig? Finns det ett annat sätt att öppna Start-menyn som jag har missat? Låt mig veta det på Twitter.

Lär dig att koda gratis. freeCodeCamps öppna källkodsutbildning har hjälpt över 40 000 personer att få jobb som utvecklare. Kom igång nu!

You might be interested:  Jag, Din Ipad-laddare Fungerar Inte

How do I reset Windows 10 Start menu?

För att återställa din dator, följ dessa steg:

1. Klicka på Start-menyn.

2. Välj Inställningar.

3. Klicka på Uppdatering och säkerhet.

4. Gå till Återställning i sidomenyn.

6. Välj alternativet Börja om nu.

Hur fixar jag Start-menyns krasch?

För att lösa problemet med Windows 10 Start-menyn som inte fungerar, finns det några saker du kan kontrollera. Först och främst bör du se till att operativsystemet är uppdaterat till den senaste versionen. Sedan bör du kolla om Start-menyappen är installerad på datorn och om den körs korrekt. Du kan också undersöka om systemet har genomgått en ren installation eller uppgradering, eftersom detta kan påverka Start-menyens funktion. Kontrollera även om Start-menyappen är registrerad eller aktiverad på rätt sätt. Slutligen finns det andra faktorer att ta hänsyn till som kan orsaka problem med Start-menyn.

Varför öppnas inte min Startmeny?

En av de främsta orsakerna till att Start-menyn inte öppnas eller fryser är filkorruption. Du kan identifiera och reparera felaktiga systemfiler genom SFC-skanningen. System File Checker (SFC) är ett inbyggt verktyg som hjälper till med felsökning i Windows 10.

2. Uppdatera drivrutiner: Kontrollera om det finns uppdateringar till dina grafik- eller ljuddrivrutiner och installera dem om så behövs.

3. Avinstallera nyligen installerade program: Om problemet uppstod efter installationen av ett specifikt program, prova att avinstallera det och se om det löser problemet.

5. Skapa en ny användarkonto: Ibland kan problem med Start-menyn vara kopplade till användarkontots inställningar, så prova att skapa ett nytt konto för att se om problemet kvarstår där också.

8. Kör en systemåterställning: Om problemet nyligen uppstod kan du försöka återställa datorn till en tidpunkt då Start-menyn fungerade korrekt.

10. Kontakta teknisk support: Om inget av ovanstående löser problemet, kontakta Microsofts tekniska support eller sök hjälp från ett forum eller en community där andra användare kan ha stött på samma problem.

Kom ihåg att alltid säkerhetskopiera viktig data innan du utför några ändringar eller reparationer på ditt system.

How to boot in Safe Mode

Om din dator har endast ett operativsystem installerat, tryck och håll ned F8-tangenten när datorn startar om.

– Om din dator har fler än ett operativsystem, använd piltangenterna för att markera det operativsystem du vill starta i felsäkert läge och tryck sedan på F8.

How to repair Windows 10

Gå till Windows 10:s avancerade startalternativsmeny.

– När datorn har startat, välj Felsökning. Klicka sedan på Avancerade alternativ. Välj Startreparation.Genomför steg 1 från föregående metod för att komma till Windows 10:s avancerade startalternativsmeny.Välj Systemåterställning.Ytterligare objekt kan inkluderas.

Ämnet handlar om hur man navigerar till och använder Windows 10:s avancerade startalternativ för att lösa problem med Start-menyn som inte fungerar korrekt.