Windows 10 Start Menu Not Opening

Windows 10 Startmenyn är en viktig funktion som ger användarna snabb åtkomst till program, appar och inställningar på sina datorer. Men ibland kan användare stöta på problem där startmenyn inte öppnas när de klickar på den. Detta kan vara frustrerande och hindra produktiviteten. I denna artikel kommer vi att titta närmare på några möjliga orsaker till detta problem och ge några lösningar för att lösa det.

Hur man startar om Windows Utforskaren

File Explorer, tidigare känt som Windows Explorer, är programmet du använder för att bläddra i ditt filsystem och öppna program och filer. Men det styr också saker som Start-menyn, aktivitetsfältet och andra applikationer.

Om du upplever problem med Start-menyn kan du först försöka att starta om processen ‘Windows Explorer’ i Aktivitetshanteraren.

To open the Task Manager, press Ctrl + Alt + Delete , then click the “Task Manager” button.

Klicka på ‘Mer detaljer’ för att se en komplett lista över de program och bakgrundsprocesser som körs:

Bläddra igenom listan tills du hittar processen ‘Windows Explorer’. Högerklicka sedan på ‘Windows Explorer’ och välj ‘Starta om’:.

När Windows startar om Windows Explorer/Finder, tillsammans med aktivitetsfältet och Start-menyn, kommer det att bli en kortvarig blinkning.

Efter det kan du försöka öppna Start-menyn. Om den fortfarande inte fungerar normalt kan du prova något av de andra lösningarna nedan.

När jag klickar på Startmenyn händer ingenting

Startmenyn kan ibland sluta fungera på grund av problem med Windows Explorer. I vissa fall kan till och med hela Windows bli oresponsivt. Genom att helt enkelt starta om Explorer kan ofta problem som påverkar Startmenyn och Aktivitetsfältet lösas.

Här är några orsaker till varför Startknappen kan sluta fungera:

1. Problem med Windows Explorer: När det uppstår fel eller krascher i Windows Explorer, kan detta leda till att Startknappen inte längre reagerar.

2. Konflikter med andra program: Vissa program eller verktyg kan störa funktionen hos Startknappen och orsaka att den slutar svara.

3. Skadade systemfiler: Om viktiga systemfiler blir skadade eller korrupta, kan detta påverka prestandan hos både Startmenyn och Aktivitetsfältet.

You might be interested:  Är Mysql öppen källkod eller inte? - En personifierad fråga om Mysqls identitet

För att lösa dessa problem rekommenderas det att du följer dessa steg:

1. Öppna Task Manager genom att trycka Ctrl + Shift + Esc samtidigt.

4. Vänta tills processen har startat om.

5. Kontrollera nu om Startknappen fungerar som den ska igen.

Om problemet kvarstår efter att ha utfört dessa åtgärder, bör du överväga att uppdatera dina drivrutiner eller kontakta teknisk support för ytterligare hjälp.

Hur du reparerar korrupta eller saknade Windows-systemfiler

Ibland kan en uppdatering gå fel eller så råkar du av misstag ta bort en viktig fil när du rotar runt i filsystemet.

Om du fortfarande har problem med Start-menyn eller om andra grundläggande Windows-appar kraschar, kan du försöka återställa eventuella saknade eller korrupta systemfiler i Windows.

För att göra detta måste du öppna Windows-kommandotolken som administratör och köra programmet Systemfilkontroll.

När du öppnar Kommandotolken som administratör, kör kommandot sfc /scannow.

Systemfilkontrollen kommer att börja gå igenom alla dina systemfiler och ersätta eventuella korrupta eller saknade filer med en cachad kopia.

Det kan ta en stund för denna process att slutföras, så du kan gärna göra något annat i 5-10 minuter. Var bara försiktig så att du inte stänger fönstret medan sfc utför sin uppgift.

När Systemfilkontrollen är klar kommer du antingen att se en rapport över alla filer som ersattes, eller om allt var i ordning kommer du att se ett meddelande liknande detta:.

Om din Startmeny i Windows 10 inte öppnas kan du försöka lösa problemet genom att använda Systemfilskontrollen. Om några korrupta eller saknade systemfiler ersattes av Systemfilskontrollen, bör du spara allt arbete och starta om datorn. När du har loggat in igen kan du försöka öppna Startmenyn för att se om problemet är åtgärdat.

Observera: Du kan också använda Powershell för att köra kommandot sfc /scannow, men kom ihåg att du måste öppna en upphöjd Powershell-terminal.

En annan åtgärd du kan prova är att återställa hela Start-menyn tillsammans med alla Windows 10-appar som var förinstallerade eller installerades från Microsoft Store.

För att göra detta måste du öppna PowerShell som administratör – Kommandotolken fungerar inte för det kommando du kommer att köra.

Det finns flera sätt att öppna PowerShell, men en av de snabbaste sätten är att använda programmet Kör.

Använd genvägen Windows-tangent + R för att öppna Kör-programmet, skriv in ‘powershell’, håll sedan ned ‘Ctrl + Skift’ och klicka på knappen ‘OK’.

Detta bör öppna en PowerShell-terminal med administrativa rättigheter.

You might be interested:  Jag är Ett Piano och jag kan berätta för dig hur många oktaver jag har!

In the PowerShell terminal, run the following command:

Kommandot Get-AppXPackage kommer att försöka installera om alla standardappar i Windows, inklusive Start-menyn och sökfältet.

Det kommer också att registrera en manifestfil för varje program det installerar om. Du behöver dock inte oroa dig för manifestfilerna – det är bara något Windows behöver för att köra varje program.

Vänta i 5-10 minuter och se till att du inte stänger PowerShell-fönstret innan det är klart.

Observera: Du kan se några skrämmande felmeddelanden dyka upp när kommandot Get-AppXPackage körs. Oroa dig inte för dem – de flesta är bara varningar om varför ett program inte kan installeras på nytt.

När kommandot Get-AppXPackage är klart, starta om datorn, logga in och försök öppna Start-menyn.

Hur tvingar jag Windows att öppna Start-menyn?

För att utföra detta kan du använda följande steg:

1. Tryck på Windows-logotypen på ditt tangentbord.

Exempel: Hitta Windows-logotypen bredvid mellanslagstangenten och tryck på den.

2. Dra uppåt från mitten eller vänster om din skärm.

Exempel: Placera fingret mitt i botten av skärmen och dra det uppåt eller åt vänster.

3. Observera: Om du använder språk som läses höger-till-vänster (RTL), kan du istället dra uppåt från mitten eller höger om din skärm.

Exempel: För språk som arabiska, placera fingret mitt i botten av skärmen och dra det antingen rakt uppåt eller åt höger.

4. Upprepa stegen ovan för att öva och bli bekväm med gester på din enhet.

Exempel: Testa att trycka på Windows-logotypen och sedan dra uppåt från olika delar av skärmen för att se hur det fungerar.

Återställning av Windows 10-installationen: En guide för att lösa problemet med det startmenyn som inte öppnas

Om ingen av de tidigare metoderna löste problemet med Startmenyn kan du prova att återställa din Windows 10-installation till fabriksinställningarna. Men kom ihåg att detta är en sista utväg och bör bara användas om inget annat fungerar.

Resetting your Windows 10 installation should keep all of your personal files intact (documents, pictures, videos, and so on), but will uninstall all the other drivers and programs you’ve installed. Basically this resets your computer to the state it was in when you first turned it on.

Innan du fortsätter, se till att säkerhetskopiera alla dina viktiga filer genom att använda en USB-minne, extern hårddisk/SSD eller en online-filvärd som Google Drive eller Dropbox.

Faktiskt, gör två säkerhetskopior. Du kommer förmodligen inte att behöva dem, men det skadar inte att ha dem till hands.

You might be interested:  De bästa Eurovision-låtarna som inte vann

När du har säkerhetskopierat alla dina filer kan du öppna en PowerShell-terminal genom att använda genvägen Windows-tangent + R, skriva in ‘powershell’ och sedan klicka på knappen ‘OK’.

I PowerShell-terminalen, kör kommandot systemreset för att öppna Windows återställningsguide.

Vänligen vänta en stund medan guiden analyserar ditt system. Sedan kommer du att se en lista över alla program som kommer att tas bort:.

Klicka på knappen ‘Nästa’ och följ instruktionerna för att återställa din Windows 10-installation.

När du har avslutat återställningen av Windows och skapat en ny användare bör Start-menyn fungera igen.

Här är alla sätt att lösa problemet med Windows 10 Startmenyn, listade från enklast till svårast.

Har någon av dessa metoder fungerat för dig? Finns det ett annat sätt att öppna Startmenyn som jag har missat? Låt mig veta på Twitter.

Lär dig att koda gratis. freeCodeCamps öppna källkodsutbildning har hjälpt över 40 000 personer att få jobb som utvecklare. Kom igång nu.

n handlar om att Windows-tangenten inte öppnar Start-menyn

För att sammanfatta kan orsakerna till att din Windows-tangent inte fungerar vara följande: Windows har inaktiverat den. Tangenten har låsts av ditt tangentbord (vanligt förekommande hos Corsair, Razer och andra spelrelaterade tangentbord). En malware- eller virusattack kan ha stoppat den.

P.S. Om du behöver ytterligare hjälp med detta problem rekommenderas det att kontakta teknisk support för vidare assistans.

Fixing Start menu not working

Följ dessa steg för att åtgärda problemet med att Windows 10 Startmenyn inte öppnas:

1. Gå till alternativet ‘Avancerad start’ och klicka på ‘Starta om nu’ under detta alternativ.

2. Windows kommer att startas om och du kommer se ‘Välj ett alternativ’. Gå till avancerade inställningar genom att välja ‘Felsök’.

3. Klicka på Systemåterställning och följ instruktionerna.

Observera: Detta är en generell lista över steg som kan hjälpa dig lösa problemet, men det finns ingen garanti för att det fungerar i alla fall. Om problemet kvarstår rekommenderas det att söka ytterligare support eller kontakta Microsofts tekniska support för mer specifik hjälp.

Det är möjligt att starta om datorn utan Start-menyn

Hur startar jag om min dator utan Start-menyn? Steg 1: Tryck på Alt+F4 för att öppna dialogrutan Stäng av Windows. Steg 2: Klicka på pilen nedåt, välj Omstart eller Stäng av i listan och tryck OK.