Hdd Not Showing Up In Bios

När du startar din dator och går in i BIOS, kan det vara frustrerande att upptäcka att din hårddisk inte visas. Detta kan hindra dig från att kunna installera eller använda operativsystemet och få tillgång till dina filer. I denna artikel kommer vi att undersöka några möjliga orsaker till varför din hårddisk inte syns i BIOS och ge dig några lösningar för att åtgärda problemet.

Del 1: Hur du löser problemet med att den nya hårddisken inte visas i BIOS?

Här är nio metoder för att lösa problemet med att hårddisken inte visas i boot-prioritet på Windows 10:

1. Kontrollera kablar och anslutningar: Se till att alla kablar som är kopplade till hårddisken sitter ordentligt fast och inte är skadade.

2. Uppdatera BIOS: Gå in i BIOS-inställningarna och se om det finns en uppdatering tillgänglig för din datorns BIOS-version. Om så är fallet, ladda ner och installera den senaste versionen.

3. Ändra SATA-port: Prova att byta SATA-port där hårddisken är ansluten till moderkortet. Ibland kan vissa portar vara otillförlitliga eller felaktigt konfigurerade.

4. Aktivera AHCI-läge: Om du använder IDE-läge i BIOS, försök ändra det till AHCI-läge eftersom detta kan hjälpa systemet att känna igen hårddisken korrekt.

6. Uppdatera drivrutiner: Kontrollera om det finns några uppdateringar för dina enhetsdrivrutiner, inklusive de som rör lagringsenheter som din hårddisk.

7. Använd annan strömadapter/kabel (för extern HDD): Om problemet gäller en extern hårddisk, prova att använda en annan strömadapter eller USB-kabel för att se om det gör någon skillnad.

8. Testa hårddisken på en annan dator: Anslut din hårddisk till en annan dator och se om den visas där. Om så är fallet kan problemet vara relaterat till din nuvarande dators hårdvara eller inställningar.

9. Kontakta teknisk support: Om inget av ovanstående löser problemet kan det vara bäst att kontakta tillverkarens tekniska support för ytterligare assistans och råd specifikt för din situation.

Lösning 1: Kontrollera dina kablar och USB-port

Ibland kan felet att hårddisken inte visas i BIOS uppstå om USB-kabeln är löst eller om USB-porten är skadad. Om din dator inte känner igen hårddisken, byt ut kabeln eller byt USB-port. Kontrollera om din hårddisk visas i BIOS. Om den inte gör det, gå vidare till ‘Åtgärd 2.’.

Lösning 2: Aktivera USB-enheten i BIOS

Det kan finnas en annan anledning till att din dator inte upptäcker hårddisken. Det kan vara så att din HDD är inaktiverad i BIOS-inställningarna. Vissa hårddiskar levereras med inaktiverade oanvända portar i BIOS som standard. I ett sådant scenario måste du gå in i BIOS-inställningarna för att kontrollera statusen för din hårddisk.

Steg 1: Starta din dator och tryck på en knapp som anges av tillverkaren för att komma in i BIOS.

Lösning 3: Uppdatera drivrutinerna för din hårddisk

En annan orsak till att hårddisken inte visas i BIOS kan vara föråldrade drivrutiner. I sådana fall måste du uppdatera dina diskdrivrutiner.

Steg 1: Öppna ‘Startmenyn’. Skriv sedan ‘enhetshanteraren.’ Tryck på ‘Enter’.

You might be interested:  Streamlabs Game Capture Not Full Screen - När Skärmen Inte Vill Visa Allt

Steg 2: När Enhetschefen öppnas, expandera kategorierna. Högerklicka nu på namnet på din enhet. Välj ‘Uppdatera drivrutinsprogramvara’.

Steg 3: Välj ‘Sök automatiskt efter uppdaterad drivrutinsprogramvara.’ Och leta efter ett gult utropstecken bredvid din enhet.

Steg 4: Högerklicka på enheten. Välj ‘Egenskaper’. Gå till fliken Allmänt. Välj ‘Felsökning’ och följ de angivna instruktionerna.

Steg 5: Om de tidigare stegen inte löser problemet med din hårddisk, avinstallera drivrutinen.

Starta om din dator. Windows kommer att installera drivrutinen automatiskt igen.

Lösning 4: Anslut hårddisken som inte visas i BIOS till en annan dator

Om du stöter på problemet att din nya hårddisk inte syns i BIOS kan det bero på ett fel med din dator. Ett sätt att lösa detta är att koppla in hårddisken till en annan dator eller laptop och se om den då blir synlig.

Steg 1: Stäng av din gamla dator och ta bort hårddisken. Ta även bort ATA/SATA- och strömkablarna från datorns chassi.

Steg 2: Anslut hårddisken till en annan bärbar dator eller PC som en andra disk via de kablar du tidigare tagit bort.

Om den andra datorn fortfarande inte kan känna igen din HDD, kan problemet vara med enheten.

Lösning 5: Kör CHKDSK för att kontrollera fel vid upptäckt av hårddisken

Om du fortfarande stöter på problemet med att hårddisken inte visas i BIOS Windows 10 kan det finnas ett internt problem med din HDD. I så fall kan du använda CHKDSK-verktyget för att reparera enheten.

Step 1 : Press and hold the “Win + R” keys. The “Run” dialogue box will open. Type “cmd.” Hit “Enter.”

Steg 2: Öppna ‘Kommandotolken’. Kör den som ‘Administratör’. Skriv in ‘chkdsk /f x:’ Här är ‘x’ bokstaven för enhetsbeteckningen för din HDD. Tryck på Enter.

Steg 3: Verktyget ‘CHKDSK’ kommer att skanna efter fel i din HDD och reparera dem. Skriv sedan ‘exit’. Kommandotolken kommer att stängas ner.

Lösning 6: Återställ BIOS till standardinställningar

Att återställa BIOS till sina standardinställningar har hjälpt många användare att lösa problemet med att hårddisken inte visas i BIOS startalternativ. Så här kan du göra det:

Step 1 : Boot the computer and enter BIOS. Press the “F5” or “F9” key depending on your computer’s motherboard specifications. It will open “Load Default Options.”

Steg 2: Tryck på ‘Ja’ när du uppmanas att ‘Ladda optimala standardinställningar?’ Om du inte kan hitta alternativet för att återställa BIOS, navigera till fliken ‘Säkerhet’. Men kom ihåg att ‘Spara’ innan du avslutar.

Step 3 : You may not find the above options as the BIOS settings depend on your motherboard’s specifications. Therefore, press the Exit link.

Step 4 : You’ll get various options such as save settings and restart, discard and restart and “Load Defaults.”

Välj nu alternativet ‘Ladda standardinställningar’ eller liknande för att återställa BIOS till sina ursprungliga inställningar.

Lösning 7: Kontrollera anslutningarnas integritet – Hårddisken visas inte i BIOS

Om din dator fortfarande inte kan hitta hårddisken i BIOS kan det bero på skadade anslutningsstift på moderkortet. Kontrollera därför integriteten hos anslutningen. Anslut din hårddisk till en annan laptop eller dator för att se om den fortfarande inte upptäcks. Vanligtvis finns det två kablar som kopplar din enhet till moderkortet och strömförsörjningen, så se till att de sitter ordentligt och är korrekt anslutna.

Lösning 8: Återskapa den skadade MBR och BCD

Your hard drive not showing up in BIOS Windows 10 could result from a damaged MBR (Master Boot Record) or BCD (Boot Configuration Data). The MBR stores your computer’s OS location on the drive, while BCD includes boot parameters and sensitive data about the operating system. Here’s how to fix the MBR and BCD:

Steg 1: Använd en extern startbar enhet för att starta din dator.

Step 2 : Choose “Repair your Computer” when prompted.

Steg 3: Välj ‘Felsökning > Avancerade alternativ’ i ‘Windows återställningsmiljö’.

You might be interested:  Jag är Gta V Online och jag syns inte till

Här är några kommandon som kan hjälpa till att lösa problemet med en hårddisk som inte visas i BIOS:

1. bootrec /FixMBR – Detta kommando reparerar Master Boot Record (MBR) på hårddisken. MBR innehåller information om hur operativsystemet ska startas.

2. bootrec /FixBoot – Genom att köra detta kommando kan du åtgärda eventuella felaktigheter eller skadade filer i själva uppstartsmiljön för operativsystemet.

3. bootrec /ScanOs – Med detta kommando kan du söka efter installationer av operativsystem på hårddisken och lägga till dem i uppstartslistan.

4. bootrec /RebuildBcd – Om det finns problem med BCD (Boot Configuration Data), används detta kommando för att bygga om BCD från grunden och säkerställa korrekt konfiguration för uppstarten av datorn.

Det är viktigt att notera att dessa åtgärder bör utföras med försiktighet, eftersom de direkt påverkar systemets uppstartshantering. Se alltid till att ha en backup av dina viktiga data innan du gör några ändringar i BIOS eller kör dessa typer av reparationskommandon.

Steg 6: Starta om din dator. Kontrollera om din hårddisk visas i BIOS startalternativ eller inte.

Lösning 9: Aktivera stöd för USB-start i BIOS

Om inget annat fungerar och din hårddisk fortfarande inte visas i BIOS, kan du aktivera stöd för USB-boot i BIOS. På så sätt kan ditt operativsystem köras från en extern disk eller USB-enhet.

Steg 3: Du kommer att se en lista över system som prioriteras enligt uppstartsordning.

Steg 4: Flytta alternativet ‘USB’ till toppen av systemlistan.

Steg 5: Om du inte kan se alternativet ‘USB’ i avsnittet ‘Boot’, kan det vara listat under fliken för hårddisken. I så fall flytta ‘USB’ till toppen av avsnittet för hårddisken.

Nu kommer ditt system att kunna starta från en extern enhet.

Lösning: Hur du återställer data från en hård disk som inte upptäcks

Om din dator inte upptäcker hårddisken eller känner igen den, men du kan inte komma åt dess data, behöver du inte oroa dig. Det är klokare att först återställa datan innan du försöker fixa problemet. Använd en tredjepartsprogramvara som den bästa verktyget för hårddiskåterställning för att hämta all data från den oidentifierade hårddisken. Den kan smidigt återställa skadade, korrupta, formaterade, gömda och av misstag raderade data utan några problem. Här är vad 4DDiG kan göra för dig:

Återhämtar data från populära hårddiskmärken som SATA och Western Digital.

Har en hög framgångsgrad för återvinning med över 1000 filformat.

Du kan förhandsgranska dina målade filer gratis innan återställningsprocessen.

Erbjuder snabb och djup skanning för att gräva djupare och hitta dolda filer.

Extrahera data från ostartbara enheter, kraschade system, förlorade partitioner och datorer infekterade av skadlig kod.

Här är stegen för att återställa data från din oidentifierade HDD med hjälp av 4DDiG:

Följ dessa steg för att åtgärda problemet med en hårddisk som inte visas i BIOS:

1. Installera 4DDiG-programvaran på din dator och öppna dess gränssnitt. Hitta och välj den oidentifierade hårddisken.

Genom att följa dessa steg bör du kunna lösa problemet med en hårddisk som inte visas i BIOS och återskapa de viktiga filerna från disken.

Hur får jag BIOS att känna igen min hårddisk?

Om din hårddisk inte visas i BIOS kan du försöka att koppla ur den från datorn och ta bort ATA- eller SATA-kabeln samt strömkabeln. Om kablarna är trasiga bör du byta ut dem mot nya. Om det finns damm på kablarna bör du rengöra dem för att säkerställa en bra anslutning.

När detta är gjort, kan du sedan försöka starta om datorn och se om hårddisken nu visas i BIOS.

Del 2: Vad orsakar att hårddisken inte visas i BIOS Windows 10?

Det finns flera anledningar till varför din hårddisk inte visas i BIOS. Det kan vara allt från fysiska skador till en korrupt startsekvens. Här har vi listat alla möjliga orsaker bakom en oidentifierad HDD:

Din hårddisk är ny och har ännu inte initialiserats.

You might be interested:  Artikeln handlar om problem med Unity Remote 5 på Android-enheter

MBR på din disk är skadad.

Det kan finnas anslutningsproblem med din HDD.

Din HDD har inte rätt sekvens i BIOS.

Det finns dåliga sektorer på HDD:n.

USB-alternativet är inte aktiverat på enheten.

Din enhet är fysiskt skadad.

Aktivera hårddisken i BIOS

För att lösa problemet med en inte upptäckt hårddisk, följ dessa steg:

1. Starta om datorn och tryck på F2 för att komma åt BIOS.

2. Gå till inställningarna (Setup) och kolla i systemdokumentationen om den inte upptäckta hårddisken är avstängd i System Setup.

4. Starta om datorn igen för att kontrollera och se om din hårddisk nu blir upptäckt.

Kom ihåg att alltid följa instruktionerna noggrant och dubbelkolla dokumentationen för din specifika datorsystemkonfiguration.

Hårddisken syns inte i BIOS

If you are facing a hard drive not showing up in BIOS issue, it could result from a failing HDD. We hope that our above-mentioned fixes will work for you on such an occasion. You can try them one by one to find the solution which works for your hard disk. But if possible, we first recommend recovering the data from your undetected HDD. Consider using Tenorshare 4DDiG data recovery software to retrieve your valuable photos, audio, video, and document files. It can recover more than 1000 file types with a high data recovery success rate.

4DDiG är det bästa valet för att återställa all förlorad data på Windows/Mac-datorer från olika förlustscenarier som radering, formatering, RAW osv. med en högre framgångsgrad.

Hårddisken upptäcks inte

Sammanfattningsvis finns det flera potentiella orsaker till varför en dator inte kan upptäcka en hårddisk. Det kan vara så att disken inte är korrekt ansluten, att disken är skadad eller att det finns ett problem med datorns BIOS-inställningar. I de flesta fall kan problemet dock lösas genom att helt enkelt starta om datorn.

En vanlig orsak till att en hårddisk inte visas i BIOS är felaktig anslutning. Det kan vara så att kablarna som kopplar hårddisken till moderkortet har lossnat eller sitter löst. Att kontrollera och säkerställa korrekta anslutningar kan hjälpa till att åtgärda detta problem.

En annan möjlig orsak är skada på själva hårddisken. Om disken har blivit fysiskt skadad, kanske den inte längre fungerar korrekt och därmed inte syns i BIOS. I dessa fall kan det vara nödvändigt att byta ut den defekta disken mot en ny för att få igång systemet igen.

Det tredje scenariot handlar om eventuella inställningsproblem i datorns BIOS (Basic Input/Output System). Om vissa inställningar inom BIOS har ändrats av misstag eller av någon annan anledning, kan detta leda till problem med upptäckten av hårddisken. Genom noggrann granskning och eventuell återställning av rätt inställningar inom BIOS bör man kunna lösa detta hinder.

Slutligen kan en enkel omstart av datorn vara tillräckligt för att åtgärda problemet. Ibland kan det uppstå tillfälliga fel eller konflikter som hindrar hårddisken från att visas i BIOS. Genom att starta om datorn får systemet en chans att nollställa sig och eventuellt upptäcka disken igen.

Sammanfattningsvis finns det flera möjliga orsaker till varför en hårddisk inte syns i BIOS, men de flesta problemen kan lösas genom grundläggande felsökning och korrigering av anslutningar eller inställningar.

Min boot-enhet syns inte i BIOS

1. Kontrollera fysiska anslutningar.

2. Reparera MBR (Master Boot Record).

3. Aktivera USB i BIOS.

4. Återställ BIOS till standardinställningar.

5. Kontrollera efter diskfel.

6. Byt ut hårddisken om nödvändigt.

7. Utför en hård återställning av datorn.

Observera att listan kan innehålla färre än 10 punkter beroende på vilka lösningar som är relevanta för det specifika problemet du står inför med din hårddisk.

9 januari 2024

Hur aktiverar jag SATA i BIOS?

1. Gå till Systemkonfiguration i BIOS-inställningarna och välj SATA-kontrolleralternativ.

2. Kontrollera att du använder rätt drivrutiner för ditt SATA-alternativ (ACHI eller RAID).

3. Välj en inställning och spara ändringarna.