My Power Button Is Not Working

Fysiska knappar på telefoner är ganska gammalmodig teknik, men vi är fortfarande helt beroende av dem. Vi trycker på ström- och volymknapparna otaliga gånger varje dag, vilket innebär att de kan slitas ut över tiden.

Om din ström- eller volymknapp inte fungerar behöver du inte genast skynda dig till servicecentret. Det finns fortfarande några knep du kan använda för att styra eller starta om din telefon även utan knapparna. Låt oss ta en titt…

Kan vi reparera strömknappen?

Ja, du kan försöka rengöra runt knappen eller använda en nål för att försiktigt justera den. Om det är allvarliga skador rekommenderas professionell reparation. Detta innebär att du tar din enhet till en expert som kan fixa problemet åt dig.

Att rengöra runt knappen kan vara användbart om det finns smuts eller damm som hindrar knappen från att fungera korrekt. Använd en mjuk trasa eller bomullspinne och torka försiktigt runt knappområdet.

Om detta inte löser problemet kan du också prova att justera själva knappen med hjälp av en tunn nål. Var dock mycket försiktig så att du inte skadar eller bryter av något när du gör detta.

Men om dessa metoder inte fungerar och problemet kvarstår, då bör du överväga att ta din enhet till ett auktoriserat servicecenter för professionell reparation. De har rätt verktyg och kunskap för att diagnostisera och åtgärda eventuella allvarliga skador på strömknappen på ett säkert sätt.

Min strömbrytare fungerar inte

Först och främst, se till att du använder knapparna på rätt sätt. Till exempel har Samsung-telefoner en sidoknapp som ser ut som om den skulle stänga av telefonen, men faktiskt inte gör det. Som standard antingen släcker den skärmen eller aktiverar Bixby-röstassistenten. För nya användare kan detta få det att verka som om Samsungs strömbrytare inte fungerar..

För att öppna strömmenyn behöver du trycka både på sidoknappen och volymnedknappen, eller så kan du göra något annat som är mer passande.

Om din Samsung- eller andra Android-telefon inte har en fungerande strömknapp och du behöver veta hur du kan slå på den, finns det i de flesta fall en enkel lösning: koppla in telefonen. De flesta telefoner kommer automatiskt att starta när de börjar laddas.

Om din telefons knappar inte fungerar finns det en chans att en programvarufel kan ha orsakat felet. För att kontrollera om knappen verkligen är trasig rekommenderar vi att du går igenom några grundläggande felsökningssteg..

Min strömbrytare fungerar inte – vad kan jag göra?

Det första du bör göra är att genomföra en enkel omstart. Detta kommer att starta om alla bakgrundstjänster och uppdatera din telefons kärnkomponenter ifall något har gått fel.

På de flesta telefoner, särskilt de som kör Android 12 eller senare, kan du starta om din telefon genom en programvaruknapp i snabbinställningspanelen.

För att starta om din telefon när strömbrytaren inte fungerar kan du använda följande steg:

1. Dra nedåt två gånger på startsidan för att öppna snabbinställningsmenyn.

2. Tryck på strömikonen. På en Pixel-telefon finns den längst ner på skärmen, medan den sitter högst upp på en Samsung-telefon.

You might be interested:  Den bästa anteckningsappen för iPad Pro

3. Tryck på Omstart.

Genom att följa dessa steg kommer din telefon att startas om även om strömbrytaren inte fungerar som den ska.

Om din Samsung-telefon har en strömknapp som inte fungerar, kan du använda funktionen för automatisk omstart för att starta om enheten. Detta fungerar även om skärmen är avstängd och batteriet är över 30%.

Gå till inställningarna på din telefon och leta efter avsnittet som heter Batteri och enhetsvård eller liknande.

Klicka på de tre punkterna i övre högra hörnet av skärmen och välj Automatisering.

Här hittar du alternativet för automatisk omstart vid angivna tider.

Aktivera automatisk omstart och välj dagens datum samt ställ in en tid för när telefonen ska startas om.

Telefonen kommer att startas om inom en timme från den tid du har valt.

Men vad gör man om enheten inte har någon av dessa alternativ? Ett annat sätt att starta om en Android-telefon vars strömbrytare inte fungerar är att använda tillgänglighetsinställningarna.

Gå till Inställningar > Tillgänglighet och aktivera Tillgänglighetsmenyn. Du kommer nu att se en ny genväg antingen på din navigeringsfält eller i nedre högra hörnet av skärmen. Tryck på den, välj alternativet Ström och tryck sedan på Omstart i menyn som visas. Om du inte kan se detta alternativ, ladda ner Googles egna app för att aktivera det.

Starta i säkert läge

En annan metod för att testa om en mjukvarubugg orsakar problemet med knappen är att starta i säkert läge. Detta är ett avskalat läge där endast det grundläggande Android-operativsystemet körs och ingenting annat. Inga tredjeparts-tjänster eller appar som du har installerat kommer att köras i säkert läge.

Om knappen fungerar normalt i säkert läge kan du vara säker på att boven är en tredjeparts tjänst.

Vanligtvis stänger du av din enhet genom att trycka och hålla ned strömknappen. Naturligtvis kan du inte göra det om knappen inte fungerar, så följ instruktionerna ovan för att öppna strömmenyn. Tryck sedan och håll ned alternativet Stäng av och följ anvisningarna på skärmen för att starta om i säkert läge.

Felsök hårdvaruknapparna på din telefon

Det sista sättet att bekräfta att ditt problem beror på en hårdvarufel är genom att diagnostisera din telefons knappar med hjälp av en tredjepartsapp.

För att göra det, installera en gratis app som heter från Play Store. Starta den och tryck på Hårdvara på startsidan. Välj sedan Hårdvaruknappar och följ instruktionerna på skärmen. Om TestM kan upptäcka dina knapptryckningar har du bekräftat att ditt problem beror på mjukvaran istället för själva knappen..

Baserat på dessa tester bör du ha en tydlig uppfattning om din telefons knapp är död. Om det är en mjukvarubugg kan du försöka avinstallera eventuella nyligen tillagda appar, samt de som du inte litar på eller inte har använt på ett tag.

Om din strömbrytare inte fungerar kan du prova att utföra en fabriksåterställning genom att gå till Inställningar > System > Avancerat > Återställningsalternativ. Kom bara ihåg att säkerhetskopiera dina data innan du gör detta!

Volymknapparna på din telefon är regelbundet utsatta för omvärlden och all smuts som finns där. Det kan ha samlats små partiklar runt knapparna, vilket kan störa de interna anslutningarna. Detta är mindre troligt att vara ett problem på nyare IP68-klassade enheter men kan vara det på äldre modeller.

Om din strömbrytare inte fungerar finns det några saker du kan prova innan du tar hjälp av en professionell. Ett alternativ är att använda tryckluft på burk och blåsa in i de områden där problemet kan finnas. Du kan också rengöra dessa områden med en tandpetare. Ibland kan detta vara tillräckligt för att få strömbrytaren att fungera igen.

You might be interested:  n handlar om problemet med att en USB-enhet inte känns igen av Windows 10

Ta även bort ditt skal och rengör det, eftersom det kommer att samla damm över tiden.

Många telefoner har numera en IP-klassning, men det betyder inte att de är vattentäta. Det är viktigt att fastställa och sedan följa rätt åtgärder. Om knapparna på din telefon har slutat fungera efter en olycka med vatten ska du inte göra något än. Först måste du se till att telefonens inre är helt torrt.

Det finns olika metoder för att rädda en telefon som har blivit nedsänkt i vatten. Stäng av enheten omedelbart, låt den torka helt och sedan kan du börja felsöka.

Innan du söker professionell hjälp kan du prova att använda appar som ersätter virtuella knappar. Dessa appar kan efterlikna knappfunktioner så att du kan klara dig utan att använda de fysiska knapparna. Det kan göra det lite enklare att navigera på din Android-telefon, så det är värt att ge dem ett försök.

Lås upp och lås din telefon utan en fungerande strömknapp

Om din strömbrytare är den som inte fungerar, kan det vara ett problem att väcka upp telefonen från viloläge. Lyckligtvis finns det många sätt att lösa detta på..

Många moderna telefoner har en funktion där du kan dubbeltrycka på skärmen eller lyfta upp telefonen för att aktivera låsskärmen. Om du har fingeravtrycksläsare kan den hoppa över låsskärmen helt och hållet.

Om din strömbrytare inte fungerar kan du prova att installera en app som , vilken upptäcker rörelser på din telefon och väcker den så fort du plockar upp den. Appen kan till och med låsa telefonen när du lägger den i fickan eller på ett bord.

Få virtuella knappar med Android Accessibility Suite när min strömbrytare inte fungerar

En bra app för att virtuellt replikera knappfunktioner är Google’s egna, som vi nämnde tidigare. Appen lägger till en panel med genvägar för olika viktiga funktioner såsom strömknappen, volym upp och ner, justering av ljusstyrka, multitasking och mer.

På telefoner som kör Android 9 eller senare är Android Accessibility Suite förinstallerat under Inställningar > Tillgänglighet. Annars kan det laddas ner gratis från Play Butik.

Hantera ljudet med hjälp av appen för volymknappen

Om dina Android-telefons volymknappar inte fungerar och du inte vill använda telefonens inbyggda tillgänglighetssvit, finns det också appar som kan hjälpa dig att kringgå knapparna som inte fungerar.

Appen är till för personer som vill ha ett enkelt alternativ till sina telefons volymknappar som inte fungerar. Den placerar två flytande knappar vid skärmens kant för att justera ljudet upp och ner.

När du trycker på någon av dem får du tre staplar för att separat justera media-, samtal- och meddelandevolymer. Dessutom har du möjlighet att anpassa utseendet, storleken och mer för de virtuella knapparna. Med rätt app installerad på din telefon kommer du inte ens sakna dina sidovolymknappar om de inte fungerar.

I de flesta fall bör du kunna hitta en lösning i åtminstone ett av de diskuterade stegen. Särskilt när det gäller döda volymknappar kan en virtuell ersättning göra tricket. Ditt sista alternativ är naturligtvis att besöka ett servicecenter och få professionell hjälp. Så länge det inte finns någon vattenskada och din telefon är under garanti, förhoppningsvis kommer det inte att kosta dig något.

Även om vi är beroende av ström- och volymknapparna kan det hända att de slutar fungera. Men det finns sätt att fortsätta använda telefonen även när knapparna inte fungerar. Du kan väcka eller stänga av telefonen samt justera ljudnivåerna genom att använda skärmbaserade knappar istället.

You might be interested:  Artikeln handlar om problemet med att en M 2 SSD inte visas i BIOS

Och de fungerar alla perfekt också. Så även om de kan verka som lösningar, kanske du finner att du kan leva med dem ett tag tills du är redo att uppgradera till en ny telefon.

Min strömbrytare fungerar inte. Det kan vara mycket frustrerande när du försöker starta eller stänga av din Android-telefon och upptäcker att strömbrytaren inte fungerar som den ska. Men oroa dig inte, det finns flera sätt att lösa detta problem utan att behöva ta din telefon till en tekniker.

1. Kontrollera om det är ett mjukvaruproblem: Ibland kan en bugg i systemet leda till att strömbrytaren slutar fungera korrekt. Försök därför att starta om telefonen genom att hålla ned volymknappen och hemknappen samtidigt i några sekunder tills enheten startas om.

2. Rengör knappen: Om din strömbrytare känns klumpig eller fastnar kan smuts eller damm vara boven bakom problemet. Använd en ren trasa fuktad med lite alkohol för varsamt rengjuta knappen och se om det hjälper.

3. Justera inställningarna för knapparna: I vissa fall kan de aktuella inställningarna påverka hur knapparna fungerar på din Android-telefon. Gå in i Inställningar > Tillgänglighet > Interaktion > Knappsvar och se efter eventuella justeringar som kan göras där.

4. Uppdatera systemet: En gammal version av operativsystemet kan ibland orsaka problem med funktionen hos olika knappar, inklusive strömknappen. Se till att du har den senaste versionen av Android installerad genom att gå till Inställningar > Systemuppdateringar.

5. Kontakta tillverkaren: Om inget av ovanstående åtgärder löser problemet kan det vara en fysisk defekt på knappen. I så fall är det bäst att kontakta tillverkaren eller besöka en auktoriserad servicecenter för att få hjälp med reparation eller byte av strömbrytaren.

Kom ihåg att dessa lösningar kan variera beroende på modell och märke av din Android-telefon, så se till att anpassa dem efter dina specifika behov och instruktioner från tillverkaren.

Om powerknappen är trasig, hur slår du på min telefon?

Metod 1: Anslut din Android-telefon till en laddare. Det är möjligt att din telefon helt enkelt har stängts av på grund av lågt batteri.

Metod 2: Starta om från startmenyn.

Metod 3: Starta om Android med ADB (USB-felsökning aktiverad).

När jag trycker på strömbrytaren startar inte min telefon

Det finns flera möjliga orsaker till varför din telefon inte startar, från batterifel till programvaruproblem. Men oftast kan du begränsa det till några vanliga problem, inklusive:

1. Urladdat batteri: Din telefon kan vara oresponsiv eftersom batteriet är tomt.

2. Skadad laddningsport: Om laddningsporten är skadad kan telefonen ha svårt att ta emot ström.

3. Felaktig strömbrytare: Om strömbrytaren inte fungerar korrekt kan den hindra telefonen från att slås på.

4. Kraschade systemprogramvara: Ibland kan en krasch i systemprogramvaran göra att telefonen inte startar upp ordentligt.

5. Hårdvarufel: Det kan finnas fel på viktiga komponenter som gör att telefonen inte sätts igång.

Dessa är bara några exempel på vanliga problem som kan förhindra att din telefons strömbrytare fungerar som den ska.

Om power-knappen är trasig, kan du starta en dator?

Använd en skruvmejsel eller jumper-kappa: Berör försiktigt båda stiften samtidigt med en skruvmejsel. Denna åtgärd efterliknar tryckningen av strömbrytaren. Alternativt, om du har en jumper-kappa (ofta använd för att återställa BIOS), kan du placera den över de två stiften i en kort stund.

P.S. Om du inte är bekant med hur man använder en skruvmejsel eller jumper-kappa på rätt sätt, rekommenderar jag starkt att du söker professionell hjälp för att undvika eventuella skador på din enhet.

Skriv gärna tillbaka om det finns några fler frågor!