Laptop Not Using Nvidia Graphics Card Windows 10

Upplever du problem med att din bärbara dator inte använder sig av det dedikerade grafikkortet, som till exempel Nvidia eller AMD? Detta kan vara mycket frustrerande när man spelar ett videospel. Men den goda nyheten är att detta enkelt kan åtgärdas. I detta inlägg kommer vi att ge dig några knep för att lösa detta problem…

Innan du börjar prova nedanstående lösningar, se till att din laptop är ansluten till strömförsörjningen.

Contents

Lösningar för att laptopens grafikkort inte används

Det är inte nödvändigt att prova alla alternativ. Gå bara igenom dem från toppen och ned tills du hittar det som fungerar för dig.

1. Uppdatera din grafikdrivrutin

2. Installera alla Windows-uppdateringar

3. Växla manuellt till den dedikerade GPU:n

4. Ändra inställningarna för Windows-grafik

5. Se till att din dedikerade GPU är aktiverad i BIOS

6. Uppdatera ditt BIOS

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10 – Lösning: Uppdatera grafikdrivrutinen

Om du står inför problemet med att din bärbara dator inte använder en dedikerad GPU, bör uppdatering av grafikdrivrutinen vara ditt förstahandsalternativ eftersom en felaktig eller föråldrad grafikdrivrutin kan orsaka många problem. Se alltid till att du har den senaste korrekta grafikdrivrutinen för ditt operativsystem vid alla tidpunkter.

Det finns två sätt du kan försöka uppdatera din grafikdrivrutin: manuellt och automatiskt.

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10

För att lösa problemet med att din bärbara dator inte använder Nvidia-grafikkortet i Windows 10, behöver du identifiera modellen på ditt grafikkort och besöka tillverkarens webbplats (NVIDIA, AMD, Intel). Se till att bara välja drivrutiner som är kompatibla med din version av Windows. Detta kräver viss kunskap om datorer.

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10: Hur du löser problemet

Om du inte har tid, tålamod eller datorfärdigheter att uppdatera din grafikdrivrutin manuellt kan du istället göra det automatiskt med Driver Easy. Driver Easy kommer automatiskt att känna igen ditt system och hitta rätt drivrutiner för din specifika grafik och din Windows-version, och den kommer att ladda ner och installera dem korrekt.

Ladda ner och installera Driver Easy.

Kör Driver Easy och klicka på knappen Skanna nu. Driver Easy kommer då att skanna din dator och upptäcka eventuella problem med drivrutiner.

Klicka på Uppdatera alla för att automatiskt ladda ner och installera rätt version av alla drivrutiner som saknas eller är föråldrade i ditt system. (Detta kräver Pro-versionen – du uppmanas att uppgradera när du klickar på Uppdatera alla.) Eller så kan du klicka på Uppdatering bredvid den markerade enhetsdrivrutinen för att göra det gratis, men det är delvis manuellt.

Den professionella versionen av Driver Easy erbjuder fullständigt tekniskt stöd. Om du behöver hjälp, vänligen kontakta supportteamet för Driver Easy på [email protected].

You might be interested:  Jag är Arduino Programmer, och jag svarar inte på Mac

Efter att ha uppdaterat din grafikdrivrutin, starta om datorn och kontrollera om din dedikerade GPU används normalt.

Om du inte har det, oroa dig inte, det finns andra lösningar du kan prova.

Aktivera Nvidia-grafikkort på min laptop med Windows 10

Ett praktiskt exempel: Om du spelar krävande spel eller arbetar med grafiktunga program kan det vara fördelaktigt att använda den kraftfullare NVIDIA-grafikprocessorn istället för den integrerade processorn.

Kom ihåg att dessa instruktioner gäller specifikt för NVIDIA-kontrollpanelen och kan variera beroende på vilket märke och modell av grafikkort du har installerat i din dator.

Lösning 2: Installera alla Windows-uppdateringar för att din laptop inte använder Nvidia-grafikkortet i Windows 10

Genom att uppdatera ditt operativsystem kommer din laptop att få de senaste fixarna och säkerhetsförbättringarna. Många användare har rapporterat att de löste detta problem genom att installera Windows-uppdateringar. Så det kan vara värt ett försök. För att göra detta:

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10

För att lösa problemet med att din laptop inte använder Nvidia-grafikkortet i Windows 10, kan du följa dessa steg:

1. Tryck samtidigt på Windows-logotypen och I-tangenten på tangentbordet för att öppna Windows-inställningarna.

2. Klicka på Uppdatering och säkerhet.

3. Under Windows-uppdatering klickar du på Sök efter uppdateringar. Vänta sedan tills processen är klar.

4. Starta om datorn.

Genom att följa dessa steg bör din laptop nu använda Nvidia-grafikkortet korrekt i Windows 10.

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10

Tryck på tangentbordet samtidigt på Windows-logotypen + I för att öppna Inställningar. Välj Windows Update i den vänstra panelen. Klicka sedan på knappen Kontrollera efter uppdateringar på höger sida.

Nu kan du kontrollera om ditt dedikerade grafikkort används.

Om detta sätt inte hjälper, fortsätt med nästa lösning nedan.

Hur tvingar jag min laptop att använda Nvidia GPU?

Ett praktiskt exempel är om du spelar ett grafikintensivt spel på din dator. Genom att använda NVIDIA Control Panel och ändra inställningen till High-performance NVIDIA processor kommer spelet att dra nytta av den dedikerade grafikprocessorn istället för den integrerade processorn. Detta leder till bättre grafikprestanda och en smidigare spelupplevelse.

En annan situation där detta kan vara användbart är om du arbetar med videoredigering eller andra uppgifter som kräver mycket grafisk kraft. Genom att välja High-performance NVIDIA processor i NVIDIA Control Panel kan du maximera datorns kapacitet för dessa uppgifter och snabba upp arbetsflödet.

Det är viktigt att komma ihåg att inte alla datorer har en dedikerad GPU från Nvidia, så det här tipset gäller främst för dem som har en sådan konfiguration. Om din dator inte har en Nvidia-grafikkort eller kontrollpanel, kan liknande inställningar finnas i systemets BIOS- eller UEFI-inställningar under Power Management-sektionen.

Lösning 3: Byt manuellt till den dedikerade GPU:n på din laptop

Vanligtvis kommer din laptop att använda den integrerade GPU:n för enklare uppgifter för att spara ström och växla till den dedikerade GPU:n för bättre prestanda. Men om den inte växlar till den dedikerade GPU:n när det behövs kan du göra det manuellt via NVIDIA Control Panel eller AMD Radeon Settings.

Byt till den dedikerade NVIDIA-grafikprocessorn:

Högerklicka på skrivbordsbakgrunden och välj NVIDIA-kontrollpanelen från menyn. I den vänstra panelen klickar du på Hantera 3D-inställningar, väljer sedan Högpresterande NVIDIA-processor från rullgardinsmenyn och klickar på Tillämpa för att spara ändringarna. I den vänstra panelen klickar du på Konfigurera PhysX. Under Välj en PhysX-processor väljer du din dedikerade GPU från rullgardinsmenyn och klickar sedan på Tillämpa för att spara ändringarna.

Din bärbara dator bör nu fungera med den dedikerade NVIDIA-grafikprocessorn.

Använd den dedikerade AMD GPU:n istället för laptopens Nvidia-grafikkort i Windows 10

Högerklicka på skrivbordet och välj AMD Radeon Settings i menyn. Gå till System-fliken. Välj Switchable Graphics. Här visas en lista över nyligen använda program. Välj ett program och välj High performance från rullgardinsmenyn. Starta om programmet igen.

Varför upptäcker inte min laptop Nvidia-grafikkortet?

Här är fyra praktiska tips för att lösa problem med grafikkortet:

You might be interested:  Problemet med HyperX Cloud 2-splittern

1. Aktivera grafikkortet: Se till att ditt grafikkort är aktiverat i inställningarna på din dator. Du kan göra detta genom att gå till enhetshanteraren och kontrollera om det finns några inaktiva eller avaktiverade enheter.

2. Installera de senaste Nvidia-drivrutinerna manuellt: Besök Nvidias webbplats och ladda ner de senaste drivrutinerna för ditt specifika grafikkort. Följ sedan installationsanvisningarna noggrant för att säkerställa en korrekt installation.

3. Kontrollera BIOS-inställningar: Gå in i din dators BIOS (Basic Input/Output System) genom att starta om den och trycka på rätt tangent när uppstartsskärmen visas (oftast Delete, F2 eller F10). Se till att det diskreta GPU-alternativet är aktiverat i BIOS-inställningarna.

4. Kolla grafikkortsplatsen: Om du har ett fysiskt installerat kort, se till att det sitter ordentligt fast i sin plats på moderkortet. Ibland kan dålig anslutning orsaka problem med bildskärmsanslutningen.

Genom att följa dessa steg bör du kunna lösa eventuella problem med ditt grafikkort och få en bättre visuell upplevelse på din dator.

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10 – Lösning 4: Ändra grafikinställningarna i Windows

En annan metod för att tvinga din laptop att använda den dedikerade GPU:n är genom att ändra grafikinställningarna. För att göra detta:

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10

För att använda den dedikerade grafikkortet på din laptop i Windows 10, kan du följa dessa steg:

1. Högerklicka på skrivbordet och välj Displayinställningar från menyn.

2. I Displayinställningar, bläddra ner på sidan och klicka på Grafikinställningar.

3. Klicka på Bläddra och välj den körbara filen för det program du vill använda med det dedikerade GPU:et.

4. Klicka sedan på Alternativ.

5. I popup-fönstret väljer du Hög prestanda och klickar på Spara.

Genom att följa dessa steg bör din laptop nu använda det Nvidia-grafikkort som är installerat när du använder det valda programmet.

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 11

För att använda det dedikerade Nvidia-grafikkortet på din laptop i Windows 10, kan du följa dessa steg:

1. Högerklicka på en tom plats på skrivbordet och välj Displayinställningar.

2. Bläddra nedåt och klicka på Grafik under avsnittet Relaterade inställningar.

3. Klicka på Bläddra och välj den exekverbara filen för det program du vill använda med det dedikerade grafikkortet.

4. När filen har lagts till, klicka på Alternativ-knappen.

5. I popup-fönstret väljer du Hög prestanda och klickar sedan Spara.

Genom att följa dessa steg kommer datorn att använda det dedikerade Nvidia-grafikkortet när du använder det valda programmet.

När du har gjort det, öppna Aktivitetshanteraren för att kontrollera om programmet använder den dedikerade GPU:n.

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10 – Fixa det genom att aktivera dedikerat GPU i BIOS

Om din bärbara dator inte kan upptäcka din dedikerade GPU kommer den inte att använda den förrän du aktiverar den direkt från BIOS. För att göra detta:

När din dator startar, fortsätt att trycka på BIOS-tangenten för att komma in i BIOS. (Den exakta tangenten att trycka på beror på tillverkaren av din laptop, vilket kan vara F10, F2, F12, F1 eller DEL). Gå till Chipset och leta efter inställningen för dedikerad GPU-konfiguration. Hitta funktionen för dedikerad GPU och ställ in den som Aktiverad.

När du är klar, starta om din bärbara dator och se om problemet har åtgärdats.

Om den här metoden inte fungerar för dig, kan du prova det sista alternativet.

Laptop använder inte Nvidia-grafikkortet i Windows 10: Lösning 6 – Uppdatera din BIOS

Om ingen av de tidigare lösningarna hjälper kan det vara nödvändigt att överväga att uppdatera din BIOS. Genom att uppdatera din BIOS kommer ditt moderkort att ge stöd för ny hårdvara, som exempelvis din dedikerade GPU.

För att uppdatera din BIOS kan du besöka tillverkarens webbplats för moderkortet och ladda ner den senaste versionen av BIOS.

Observera: En felaktig BIOS-uppdatering kan orsaka allvarliga problem. För detaljerade instruktioner om hur du uppdaterar din BIOS kan du ta en titt på vår praktiska guide eller kolla i din moderkortsmanual.

You might be interested:  Jag, den överbelastade Scratch Disken, kan inte slutföra din förfrågan

Det var allt om hur du kan lösa problemet med att din laptop inte använder GPU:n. Förhoppningsvis har den här artikeln varit till hjälp. Om du har några andra förslag eller frågor är du välkommen att lämna dem i kommentarsavsnittet nedan.

How do I make my laptop use Nvidia GPU instead of Intel?

För att göra detta, högerklicka på skrivbordet och välj ‘Nvidia Control Panel’. Navigera sedan till ‘Hantera 3D-inställningar’ och välj ‘Högpresterande NVIDIA-processor’ som föredragen grafikprocessor. En annan metod för att inaktivera Intel Graphics är genom Enhetschefen.

Hur tvingar jag min laptop att använda ett grafikkort?

För att se till att din laptop använder Nvidia-grafikkortet i Windows 10, följ dessa steg:

2. Klicka på resultatet från Systeminställningar under rubriken Skrivbordsapp.

3. Bläddra igenom dina applikationer och klicka på namnet/ikonen för den aktuella applikationen.

4. Klicka på Alternativ.

5. Välj ditt föredragna grafikkort för applikationen.

6. Klicka på Spara.

Observera att listan kan innehålla färre än 10 steg beroende på antal tillgängliga alternativ:

1. Öppna Grafikinställningar genom att söka efter det via Start-menyn eller Cortana-sökningen.

2. Navigera till Systeminställningar under rubriken Skrivbordsapp i resultaten av sökningen.

3. Hitta den specifika applikationen som du vill ändra inställningarna för genom att bläddra igenom listan över installerade program och välja rätt namn/ikon för applikationen.

4. Klicka på Alternativ längst ner vid sidan av applikationsnamnet/ikonens rad i Grafikenheter-fönstret som öppnas upp när du valt rätt program.

6.Klicka sedan bara Spara längst ner till höger i fönstret för att spara ändringarna och stänga av Grafikinställningar-fönstret.

7. Starta om den aktuella applikationen för att se till att de nya inställningarna används.

8. Upprepa dessa steg för andra applikationer där du vill använda Nvidia-grafikkortet istället för det integrerade grafikkortet.

9. Kontrollera regelbundet dina grafikinställningar efter uppdateringar eller ändringar i systemet, eftersom vissa uppdateringar kan återställa standardinställningarna.

10. Om problemet kvarstår, kontakta teknisk support från din laptop-tillverkare eller Nvidia direkt för ytterligare hjälp och felsökning.

Kom ihåg att alltid vara försiktig när du gör ändringar i systemets inställningar och säkerhetskopiera viktig data innan du utför några justeringar som kan påverka prestandan eller stabiliteten hos din laptop.

Aktivera Nvidia-grafikkortet i BIOS

Starta om din dator och tryck på BIOS-tangenten (vanligtvis F2 eller Delete) upprepade gånger så snart datorn startar upp. När du är inne i BIOS, navigera till menyn Advanced eller Settings. Let efter alternativet att ändra primär grafikkort. Välj det dedikerade Nvidia-grafikkortet som primärt grafikkort.

Förklaring av ämnet:

1. Starta om datorn och gå in i BIOS genom att trycka på rätt tangent.

2. Hitta inställningen för att välja vilket grafikkort som ska användas som primärt.

3. Välj Nvidia-grafikkortet som det primära för bättre prestanda.

Lista över steg:

1. Starta om datorn och tryck upprepade gånger på F2 eller Delete-tangenten för att komma åt BIOS.

2. Navigera till Advanced- eller Settings-menyn i BIOS.

3. Hitta alternativet för att ändra primär grafikkort.

4.Välj Nvidia-grafikkortet som det primära valet för bättre prestanda med din laptop under Windows 10 operativsystem

Why is my GPU inactive?

1. Användning av kontorsprogram som Word, Excel och PowerPoint.

2. Webbaserad surfning och läsning av textinnehåll.

3. Skrivande och redigering av dokument utan grafiktungt material.

4. Titta på videor i standardupplösning (SD) utan speciella effekter eller höga krav på prestanda.

5. Lyssna på musik eller ljudfiler utan att samtidigt köra andra grafikintensiva program.

6. Använda kommunikationsappar som Skype för röst- och videosamtal utan att dela skärmen.

7. Lätt bildredigering med grundläggande verktyg och filter.

8. Arbeta med programmeringsspråk eller kodredigeringsverktyg utan behov av 3D-rendering eller komplexa visuella effekter.

9. Läsning av e-böcker, artiklar eller PDF-dokument utan interaktiva element eller multimediafunktioner.

Kom ihåg att även om ditt Nvidia-grafikkort kanske inte används aktivt i dessa situationer, kan det fortfarande vara igång och skicka bildsignal till din skärm.