My Pierced Ears Are Not Healing

Många människor väljer att pierca sina öron för att uttrycka sin personlighet och stil. Men ibland kan det uppstå problem med läkningen av de nygjorda hålen i öronen. I denna artikel kommer vi att undersöka några vanliga orsaker till varför piercede öron kanske inte läker som de borde, samt ge råd om hur man kan främja en snabbare och mer effektiv läkningsprocess.

Know the risks

När man gör en piercing skapas en öppning i kroppen där man kan bära smycken. Alla piercings innebär en risk för att hälsoproblem kan uppstå efteråt. Dessa risker inkluderar:

Allergiska reaktioner. Vissa smycken som används vid piercing kan orsaka allergiska reaktioner, särskilt de som är tillverkade av nickel.

Hudinfektioner. En infektion kan orsaka rodnad, smärta och svullnad efter en piercing. En vätska som liknar var kan också komma ut ur det piercade hålet när det finns en infektion.

Andra hudproblem. Piercing kan leda till keloider, vilket är upphöjda områden på huden orsakade av överväxt av ärrvävnad.

Munhälsobesvär. Smycken som bärs i tungpiercings kan skada tänderna genom att spricka eller skada tandköttet. Svullnad och inflammation i tungan efter en piercing kan påverka tuggning, sväljning och ibland även andning.

Sjukdomar sprids via blodet. Om piercingsutrustningen har smittat blod på sig så kan man få sjukdomar som sprids via blodet, exempelvis hepatit B, hepatit C och stelkramp.

Tårar eller trauma. Smycken i piercingskanaler kan fastna och rivas ut oavsiktligt vilket resulterar i skador som kanske behöver sys eller repareras på annat sätt.

Om dina öronhål inte läker kan det vara nödvändigt att använda medicin eller andra behandlingar om du utvecklar en allergisk reaktion, infektion eller andra hudproblem nära piercingen.

Mina öron med piercing läker inte som de borde

Innan du gör en piercing, bör du noga överväga det. Om du är osäker på piercingen eller oroar dig för att ångra dig kan det vara bäst att vänta. Låt inte andra människor pressa dig till att göra en piercing. Och gör inte en piercing om du har druckit alkohol eller använt droger..

Om du är säker på att du vill göra en piercing, prata med vänner som har en liknande piercing. Fråga om de har några förslag eller tips till dig.

Mina piercade öron läker inte – Insistera på säkerhetsåtgärder

För att säkerställa att din piercing görs på ett säkert sätt, ställ dessa frågor:

You might be interested:  Min röst är tyst - Iphone-mikrofonen fungerkar inte under samtal

Vem gör piercingarna? Gå till en piercingstudio eller butik som har välutbildad personal. Försök inte att pierca dig själv och låt inte en vän utan utbildning göra det heller. Reglerna för piercing och licensiering varierar från stat till stat. Kontakta din stad, kommun eller delstatens hälsodepartement för information om lokala licenserings- och regleringskrav.

Använder piercören handskar? Personer som utför piercing bör tvätta sina händer och använda ett nytt par engångshandskar för varje piercing.

Använder piercören rätt utrustning? Vissa butiker använder sig av pistolliknande verktyg vid öronsnibbspiercingar. Men Association of Professional Piercers varnar för att återanvändbara pistoler inte kan steriliseras på rätt sätt, vilket ökar risken för infektion. Återanvändbara pistoler kan också skada örtvävnaden i örat. Sök efter en piercer som använder en färsk, steril engångsnål för att skapa hålet och sedan sätter in smycket i det.

Steriliserar piercören utrustningen som måste återanvändas? Se till att piercern har en värmesteriliseringsmaskin, kallad autoklav. Efter varje piercing bör maskinen användas för att sterilisera all utrustning som behöver återanvändas.

Använder piercören hypoallergena smycken? Smycken som är hypoallergena har låg risk att orsaka allergiska reaktioner. Denna typ av smycken är oftast tillverkade av metaller som kirurgiskt rostfritt stål, titan, niobium eller 14- eller 18-karats guld.

Mina öronpiercingar läker inte som de ska

När man precis har fått ett nytt hål i örat kan huden runt piercingen vara svullen, röd och öm i några dagar. Det kan också förekomma lite blodning. Om svullnad, rodnad och blödning varar längre än några dagar bör du kontakta din vårdpersonal. Att få behandling direkt kan hjälpa till att förebygga medicinska problem relaterade till piercings som kan bli allvarliga.

Rengör munpiercingar med munsköljning. Om du har fått tungan, läppen eller kinden piercad ska du skölja munnen med en alkoholfri, antiseptisk munsköljning efter varje måltid och innan du går och lägger dig. Använd en mjuk tandborste för att rengöra runt smycket och det piercade området varje dag. Det hjälper till att avlägsna bakterier och plack.

Rengör hudpiercingar. Om du har fått huden piercad ska du rengöra området runt piercingen två gånger om dagen. Du kan använda en saltlösning som är gjord för sårrengöring eller tvål och vatten. Använd inte väteperoxid, jod eller andra starka produkter för att rengöra piercingen. De kan skada den piercede huden. Tvätta händerna innan du rengör piercingen.

Undvik att bada i vatten under läkningen av piercingen. Håll dig borta från pooler, bubbelpooler, floder, sjöar och andra vattendrag medan piercingen läker.

Lämna piercingen ifred under läkningsprocessen. Rör inte vid en nygjord piercing eller snurra på smycket om det inte är när du städar den . Håll kläder borta från piercingområdet eftersom för mycket gnuggande eller friktion kan irritera huden och försena läkningen.

Behåll smycket på plats under healingperioden av din nya piercing även på natten. De flesta piercingar läker inom cirka sex veckor, men vissa kan ta flera månader eller längre tid att läka. För att hålla det piercede hålet öppet ska du alltid ha kvar smycket på plats under denna tid.

You might be interested:  Notting Hill Gate To Kew Gardens - En romantisk resa genom Londons gröna hjärta

Här är några källor som kan vara användbara för att lära sig mer om piercing i kroppen:

3. Kim MM och kollegor har skrivit en studie om komplikationer vid öronpiercing hos barn och tonåringar, vilket kan vara intressant att läsa för mer information inom ämnet. Studien publicerades i Canadian Family Physician 2022 och finns tillgänglig via doi:10.46747/cfp.6809661.

5. Malcangi G och kollegor har genomfört en undersökning av lokala och systemiska komplikationer vid oral piercing, vilket också är ett vanligt förekommande modefenomen idag.

Studien publiceras i International Journal of Environmental Research and Public Health 2023 via doi:10,3390 / ijerph20095744.

Dessa källor erbjuder olika perspektiv på body piercing samt tips och råd för att undvika komplikationer och hantera eftervården på ett säkert sätt.

Varför läker inte mina öronpiercingar?

Om du gnider eller utsätter dina öron för mycket friktion kan det irritera huden och försena läkningen. Håll smycket på plats. De flesta piercingar läker inom cirka sex veckor, men vissa kan ta flera månader eller längre tid att läka.

1. För mycket gnidning eller friktion kan göra ont och hindra dina öron från att läka.

2. Det är viktigt att hålla smycket på plats för att underlätta läkningsprocessen.

3. Piercingar tar olika lång tid att läka, vanligtvis runt sex veckor men ibland även flera månader eller mer.

Hur behandlar man ett örhål som inte läker?

För att hjälpa till med läkning av infekterade öronhål kan man använda en varm kompress på det infekterade området. Det är också viktigt att rengöra piercingen med sterilt saltvatten och använda antibiotikasalva på det drabbade området. I mer allvarliga fall kan man behöva ta oral antibiotika för att bekämpa infektionen.

Ämnet handlar om svårigheter med att få öronhålen att läka efter piercing, och ger råd om hur man kan behandla och förebygga infektioner i samband med detta.

Hur läker du ett envis piercing?

Rengör din piercing 2-3 gånger dagligen genom att använda rätt produkter. Undvik att pilla på eller vrida smycket. Se till att en piercer bekräftar att den har läkt innan du slutar med eftervård. Håll din piercing torr och undvik att röra vid den.

P.S. Kom ihåg att vara tålmodig, det kan ta tid för en piercing att läka helt!

Efter tre månader, varför gör min öronpiercing fortfarande ont?

Om din piercing gör ont större delen av tiden kan det vara något fel, så det är en bra idé att besöka din piercer och få den undersökt. När en piercing börjar åldras blir den mindre öm och mer motståndskraftig mot vardagens påfrestningar. Det är viktigt att ta hand om sin piercing ordentligt för att främja läkning och undvika komplikationer. Om du märker att dina hål i öronen inte verkar läka som de borde, kan det vara klokt att söka professionell hjälp för råd och eventuell behandling.

You might be interested:  Error Src Refspec Master Does Not Match Any

Det är möjligt att en piercing aldrig läker

Om du får en infektion kommer läkningen att bli långsammare. Om ditt smycke är för tight kan din piercing inte andas effektivt. Om du har blivit piercad med en pistol och din kropp inte är lika bra på att läka som vissa av oss, finns det en stor risk att de aldrig kommer att läka alls. Detta gäller särskilt för broskpiercingar.

Att få en infektion kan försämra läkningsprocessen avsevärt. Om smycket sitter för hårt kan piercingen inte andas ordentligt. Piercings gjorda med pistol har större chans att inte läka helt om din kropp har svårigheter med självläkning, vilket speciellt gäller vid broskpiercingar.

Min öronpiercing läker inte efter 1 år

Är det lite inflammerat eller helt obläkt? Efter ett år skulle jag rekommendera att gå till läkaren eller ta bort piercingen och låta den läka. Det är möjligt att du har en allergi mot det metall som piercingen är gjord av.

1. Infektion: Om du har haft problem med infektioner tidigare kan detta vara anledningen till att dina öron inte läker ordentligt.

2. Allergisk reaktion: Du kan vara allergisk mot metallen i din piercing, vilket kan förhindra helande.

3. Felaktig eftervård: Om du inte sköter om dina piercade öron på rätt sätt, kan det leda till försämrad läkning.

4. För mycket manipulation: Att röra för mycket på piercingen eller byta smycke för ofta kan störa läkningsprocessen.

5. Underliggande medicinskt tillstånd: Vissa medicinska tillstånd, som diabetes eller nedsatt immunfunktion, kan påverka hur snabbt kroppen läker sig själv.

6. Piercingens placering: Vissa delar av kroppen tar längre tid att läka än andra, så om din piercing är i en svårare plats kanske den behöver mer tid att återhämta sig.

7. Otillräcklig blodcirkulation: En dålig blodcirkulation runt örat kan göra det svårare för såret att få de nödvändiga näringsämnena för läkning.

8. Piercingens kvalitet: Om piercingen är av dålig kvalitet kan den irritera huden och förhindra läkning.

9. Stress eller dålig hälsa: Dålig allmänhälsa eller hög stressnivå kan påverka hur snabbt din kropp läker sig själv.

10. Felaktig teknik vid piercing: Om piercaren inte har använt rätt teknik eller steriliserat utrustningen ordentligt kan det leda till komplikationer och försämrad läkning.

Kom ihåg att detta bara är några möjliga orsaker, och det bästa du kan göra är att söka professionell hjälp från en erfaren piercare eller läkare för att få en korrekt diagnos och behandling.