Windows 10 Update Start Button Not Working

Windows 10 har utvecklats mycket sedan det först lanserades år 2015. Varje uppdatering innebär en mängd nya funktioner, och Microsoft har på ett sätt omfamnat den öppna källkodscommunityn som tidigare ansågs vara omöjligt.

Trots att det är ett operativsystem kan även Windows 10 ha sina buggar. En av de vanligare buggarna som användare upplever är när Start-menyn plötsligt slutar fungera.

Ibland kan Start-menyn frysa och vara olycksbådande, och ibland öppnas den inte alls när du klickar på Start-menyn.

Oavsett vilket specifikt problem du har med Windows 10 Startmenyn, kommer vi att gå igenom några snabba och inte så snabba lösningar i denna artikel.

How to restart Windows Explorer

Filutforskaren, som nu kallas Filutforskaren, är den applikation du använder för att bläddra i ditt filsystem och öppna program och filer. Men den kontrollerar också saker som Startmenyn, aktivitetsfältet och andra applikationer.

Om du upplever problem med Startmenyn kan du först försöka att starta om processen ‘Windows Explorer’ i Aktivitetshanteraren.

För att öppna Aktivitetshanteraren, tryck på Ctrl + Alt + Delete och klicka sedan på knappen ‘Aktivitetshanteraren’.

Klicka på ‘Fler detaljer’ för att se en fullständig lista över öppna program och bakgrundsprocesser som körs.

Bläddra igenom listan tills du hittar processen ‘Windows Utforskare’. Högerklicka sedan på ‘Windows Utforskare’ och välj ‘Starta om’:

När Windows startar om Windows Explorer/Finder, tillsammans med aktivitetsfältet och Start-menyn, kommer det att bli en kortvarig blixt.

Efter det kan du försöka öppna Startmenyn. Om den fortfarande inte fungerar normalt kan du prova något av de andra lösningarna nedan.

Uppdatera Windows 10 utan Start-knappen

För att använda inställningsappen, tryck på Win + I tangenterna samtidigt för att öppna den. Om denna tangentkombination inte fungerar kan du använda någon annan metod för att öppna inställningar. I inställningsappen väljer du alternativet Windows Update från vänsterpanelen. Klicka sedan på knappen Kontrollera efter uppdateringar.

Detta innebär att om startknappen i Windows 10 inte fungerar kan du försöka lösa problemet genom att använda inställningsappen. Du behöver bara trycka på Win + I-tangenterna samtidigt för att öppna appen och sedan gå till avsnittet Windows Update där du kan kontrollera efter uppdateringar för ditt system.

Lösning för att åtgärda skadade eller saknade Windows-systemfiler

Ibland kan en uppdatering gå fel, eller så råkar du av misstag ta bort en viktig fil när du rotar runt i filsystemet.

Om du fortfarande har problem med Startmenyn eller om andra grundläggande Windows-appar kraschar kan du försöka återställa eventuellt saknade eller korrupta systemfiler i Windows.

You might be interested:  Varför fungerar inte mitt Gmail?

För att göra detta behöver du öppna Windows Kommandotolken som administratör och köra programmet Systemfilskontroll.

När du öppnar Kommandotolken som administratör, kör kommandot sfc /scannow :.

Systemfilskontrollen kommer att börja gå igenom alla dina systemfiler och ersätta eventuella korrupta eller saknade filer med en cachad kopia.

Det kan ta en liten stund för denna process att slutföras, så du kan gärna göra något annat i 5-10 minuter. Var bara försiktig så att du inte stänger fönstret medan sfc gör sitt jobb.

När Systemfilkontrollen är klar kommer du antingen att se en rapport över alla filer som ersattes, eller om allt var i ordning kommer du att se ett meddelande liknande detta:.

Om Systemfilskontrollen ersatte några korrupta eller saknade systemfiler, spara allt ditt öppna arbete och starta om din dator. När du loggar in igen, försök att öppna Start-menyn för att se om det har åtgärdat dina problem.

Observera: Du kan också använda Powershell för att köra kommandot sfc /scannow, men kom ihåg att du måste öppna en upphöjd Powershell-terminal.

En annan åtgärd du kan prova är att återställa hela Start-menyn, tillsammans med alla Windows 10-appar som var förinstallerade eller installerades från Microsoft Store.

För att göra detta måste du öppna PowerShell som administratör – Kommandotolken fungerar inte för det kommando du kommer köra.

Det finns flera sätt att öppna PowerShell, men ett av de snabbaste sätten är att använda programmet Kör.

Använd genvägen Windows-tangenten + R för att öppna Kör-programmet, skriv in ‘powershell’, och håll sedan ned ‘Ctrl + Shift’ och klicka på knappen ‘OK’.

Detta bör öppna en PowerShell-terminal med administrativa rättigheter.

In the PowerShell terminal, run the following command:

Kommandot Get-AppXPackage kommer att försöka installera om alla standardappar i Windows, inklusive Startmenyn och sökfältet.

Det kommer också att registrera en manifestfil för varje program det installerar om. Du behöver dock inte oroa dig för manifestfilerna – det är bara något Windows behöver för att köra varje program.

Ge det 5-10 minuter och se till att du inte stänger PowerShell-fönstret innan det är klart.

Observera: Du kan se några skrämmande felmeddelanden dyka upp när kommandot Get-AppXPackage körs. Oroa dig inte för dem – de flesta är bara varningar om varför ett program inte kan installeras på nytt.

När kommandot Get-AppXPackage är klart, starta om datorn, logga in och försök att öppna Startmenyn.

Vad orsakar att Windows 10 Start-knappen slutar fungera?

1. Drivrutinerna är korrupta: Om du märker att din dator inte fungerar som den ska, kan det vara ett tecken på att drivrutinerna har blivit skadade eller felaktiga. Ett praktiskt tips för att lösa detta problem är att uppdatera drivrutinerna genom att besöka tillverkarens webbplats och ladda ner de senaste versionerna.

You might be interested:  Artikeln handlar om en fatal exception i Eclipse där det inte går att skapa Java Virtual Machine

Exempel: Om du har en grafikkortsdetektor som inte fungerar ordentligt kan det bero på korrupta drivrutiner. Besök tillverkarens hemsida och leta efter den specifika modellen av ditt grafikkort för att ladda ner och installera de senaste drivrutinerna.

2. Skadlig programvara: Om din dator blir långsammare än vanligt, får oönskad reklam eller omstartar sig själv utan anledning kan det vara ett resultat av skadlig programvara (malware). För att hantera detta problem rekommenderas det starkt att använda en trovärdig antivirusprogramvara och köra regelbundna systemskanningar.

Exempel: Du kanske har installerat ett gratisprogram från internet som innehåller skadlig kod vilket resulterade i oönskad reklam poppar upp på din skärm. Ladda ner en välrenommerad antivirusprogramvara, uppdatera den och kör en fullständig systemskanning för att identifiera och ta bort eventuell malware.

4. Problem med Windows-uppdatering: Ibland kan din dator ha svårt att installera eller slutföra Windows-uppdateringar vilket kan leda till prestandaproblem eller säkerhetsrisker. Ett praktiskt tips för detta är att kontrollera internetanslutningen, se tillräckligt utrymme finns på hårddisken och köra inbyggda felsökare som finns i Windows-inställningarna.

Återställning av Windows 10-installationen när startknappen inte fungerar

Om ingen av ovanstående metoder löste problemet med Startmenyn kan du prova att återställa din Windows 10-installation till fabriksinställningarna. Men kom ihåg att detta är en sista utväg och bör endast användas om ingenting annat fungerar.

Resetting your Windows 10 installation should keep all of your personal files intact (documents, pictures, videos, and so on), but will uninstall all the other drivers and programs you’ve installed. Basically this resets your computer to the state it was in when you first turned it on.

Innan du fortsätter, se till att göra säkerhetskopior av alla dina viktiga filer genom att använda en USB-minne, extern hårddisk/SSD eller en online-filvärd som Google Drive eller Dropbox.

Det är faktiskt bra att göra två säkerhetskopior. Du kommer förmodligen inte behöva dem, men det skadar inte att ha dem till hands.

När du har säkerhetskopierat alla dina filer, öppna en PowerShell-terminal – använd genvägen Windows-tangent + R, skriv in ‘powershell’ och klicka sedan på knappen ‘OK’.

I PowerShell-terminalen, kör kommandot systemreset för att öppna Windows återställningsguide.

Vänligen vänta en stund medan guiden analyserar ditt system. Därefter kommer du att se en lista över alla program som kommer att tas bort:

Klicka på knappen ‘Nästa’ och följ instruktionerna för att återställa din Windows 10-installation.

När du har avslutat återställningen av Windows och skapat en ny användare bör Start-menyn fungera igen.

Så det var alla sätt att fixa Windows 10 Startmenyn, listade från enklast till svårast.

Fungerade någon av dessa metoder för dig? Finns det ett annat sätt att öppna Start-menyn som jag har missat? Låt mig veta på Twitter.

Lär dig att koda gratis. freeCodeCamps öppna källkodsutbildning har hjälpt över 40 000 personer att få jobb som utvecklare. Kom igång nu.

You might be interested:  Hur man får creepers att inte spränga block

Hur fixar jag min startknapp som inte fungerar?

Felsökning av Windows 10 Startmenyn som inte fungerar:

1. Starta om din dator.

2. Kontrollera om startmenyn är dold.

3. Sök efter skadlig programvara och virus.

4. Uppdatera Windows till den senaste versionen.

5. Starta om processen för Windows Utforskaren.

6. Byt användarkonto på datorn.

7. Använd Windows PowerShell för att registrera inbyggda appar igen.

8. Inaktivera Cortanas temporära filer.

Dessa åtgärder kan hjälpa dig att lösa problemet med en icke-fungerande startknapp i Windows 10 genom olika felsökningsmetoder, inklusive omstart, uppdatering och justering av inställningar eller processer relaterade till startmenyn och användargränssnittet i systemet

How do I manually start Windows Update?

För att lösa problemet med startknappen i Windows 10 som inte fungerar, bör du först se till att din enhet är ansluten till internet eftersom uppdateringar kräver en internetanslutning. Om du är ansluten kan du försöka installera uppdateringarna manuellt genom att gå till Start, Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Windows Update och sedan välja Kontrollera efter uppdateringar.

I sammanfattning:

1. Se till att din enhet är ansluten till internet.

2. Gå till Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Windows Update.

3. Välj Kontrollera efter uppdateringar för att installera eventuella tillgängliga uppdateringar manuellt.

Genom att följa dessa steg kan du åtgärda problemet med startknappen som inte fungerar i Windows 10 genom att kontrollera och installera eventuella nödvändiga systemuppdateringar.

Aktivera Windows 10 uppdateringsnyckel

Klicka på Start-knappen och välj sedan Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering. Välj Ändra produktnyckel. Skriv in produktnyckeln som finns på COA-etiketten och följ instruktionerna.

P.S. Om du inte hittar din produktnyckel kan du prova att använda ett program för att återställa den eller kontakta Microsofts support för hjälp med att lösa problemet.

How do I force restart Windows 10 Update?

Så här gör du: Klicka på Inställningar, sedan Uppdatering och säkerhet och därefter Windows Update. Bläddra ner och klicka på Avancerade alternativ. Aktivera alternativet Starta om enheten så snart som möjligt när en omstart krävs för att installera en uppdatering.

Nej, du kan inte uppdatera Windows utan en nyckel

Ja, det är möjligt att uppdatera din Windows 10 Pro till den senaste versionen utan att behöva köpa en produktnyckel. Det finns olika alternativ tillgängliga för dig att få en produktnyckel för din uppgradering. Du kan söka efter gratis nycklar online eller använda verktyg som genererar nycklar. En annan möjlighet är att kontakta Microsofts support och se om de kan erbjuda dig en kostnadsfri nyckel baserat på ditt befintliga system. Kom ihåg att det alltid är viktigt att vara försiktig när du använder tredjepartsverktyg eller webbplatser för att undvika bedrägerier eller skadlig programvara.

Hur aktiverar jag Startknappen?

På vänstra änden av aktivitetsfältet väljer du Start-ikonen. Tryck på Windows-logotypen på ditt tangentbord.