Voldemort He Who Shall Not Be Named

Det är kanske inte så förvånande att trollkarlen som fick epitetet Han Som Inte Får Nämns hade en så komplicerad relation till sin egen titel.

Harry fick först höra talas om konstnären som tidigare kallades Tom Riddle av Hagrid, men eftersom de flesta trollkarlarna vägrade att diskutera den självutnämnda Lord Voldemort var det Dumbledore som först namngav honom åt oss.

‘It all gets so confusing if we keep saying “You- Know-Who”. I have never seen any reason to be frightened of saying Voldemort’s name,’ he told Professor McGonagall at the beginning of Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Later he explained to Harry: ‘Fear of a name increases fear of the thing itself.’

Som en handling av trots kan det verka som en liten sak, men med tanke på att skrämma var en viktig taktik för Voldemort bar Dumbledores oberörda inställning till detta ett visst motstånd. Men om Dumbledores motstånd var, åtminstone i början, subtilt så var definitivt inte Voldemorts det…

Tom Riddle

Tom Riddle inherited little from his witch mother and even less from the Muggle father he would go on to kill. One exception, of course, was the name given to him. Even from an early age, Riddle took against this. ‘There are a lot of Toms,’ he told Dumbledore, irritably, in Harry Potter and the Half-Blood Prince. The traditional Aramaic meaning of Tom is ‘twin,’ and as Tom Marvolo Riddle was such a singular character perhaps it’s not surprising he disliked his common first name.

Trots detta var det hans mor, Merope Gaunt, som var fokus för största delen av Riddles förakt när han kom till Hogwarts. Att upptäcka att det faktiskt var Merope som gav honom sin magiska arv verkar inte ha mjukat upp Riddles inställning till henne, men hans reaktion på upptäckten att hans far var en mugglare var absolut. Dumbledore trodde att det var denna upptäckt som fick honom att överge namnet Tom Riddle och anta identiteten Lord Voldemort.

Riddle’s dislike of his name shows how he held himself apart, even as a child. It continued at Hogwarts, where he rejected every aspect of his own story – except for the parts that suited him. After all, it was by mixing his wizarding and Muggle names that he created his new moniker: ‘Tom Marvolo Riddle’, becoming ‘I am Lord Voldemort’.

You might be interested:  When I Can't Sleep: A Personal Journey

Varför hatade Voldemort sitt namn?

I sin strävan att ta kontroll över dem som hade bestämt villkoren för hans existens, lämnade den Mörka Lorden namnet Tom Riddle bakom sig och föddes istället som Lord Voldemort. Voldemort kände ett allt större agg mot sitt namn på grund av problem han hade med sin mor och far.

Tips:

1. För att få kontroll över ditt eget liv kan det vara viktigt att göra personliga val och inte låta andra diktera villkoren.

Exempel: Genom att välja en ny karriär vägrade Emma acceptera de begränsningar hennes tidigare arbetsgivare hade satt upp för henne.

2. Ibland kan vi behöva lämna gamla identiteter eller roller bakom oss för att kunna utvecklas.

Exempel: Efter skilsmässan bestämde sig Peter för att byta efternamn för att symbolisera en ny början i sitt liv.

3. Det är naturligt att känna ilska eller bitterhet mot något som påminner om svåra upplevelser från ens barndom.

Exempel: På grund av dåliga minnen från sin tidiga skolgång har Anna alltid haft svårt med auktoritära figurer i hennes vuxenliv.

4. Att bearbeta sina negativa känslor gentemot sina föräldrar kan vara viktigt för ens egen personliga utveckling.

Exempel: Genom terapi har David arbetat genom sina komplexa relationer till sina föräldrar och funnit inre frid.

Den mörke herren Voldemort – Han vars namn inte får nämnas

Voldemort var allt som Tom Riddle inte var. Att välja att kalla sig själv för en Herre var ett modigt drag, men det gav Voldemort från början en identitet som skilde sig markant från det vanliga.

Den nya identiteten var också originell, baserad som den var på Riddles förnamn. J.K. Rowling har sagt att hon uppfann namnet Voldemort, och dess franska ursprung – ‘vol’ betyder olika saker som ‘flykt’ eller ‘stöld’; ‘de’ betyder ‘av’ eller ‘från’; och ‘mort’ betyder ‘död’ – ger det en skrämmande bakgrundshistoria helt i linje med Voldemorts image. Oavsett om hans namn var avsett att förebåda hans försök att fly från döden eller inte, är det ’mort’ som är den avgörande delen. Med sin armé av Dödsätare och sitt nonchalanta förhållningssätt till människoliv stod Voldemort helt i fokus för döden..

Varför förbannade Voldemort sitt namn?

1. Istället för att undvika ett ämne eller en fråga kan vi ibland lägga tabun på vissa ord eller uttryck som är kopplade till den. Detta kan vara av olika anledningar, inklusive rädsla för konsekvenserna av att prata om något specifikt.

Exempel: Vissa personer i organisationen har lagt tabu på diskussioner om löner eftersom de är oroliga över möjliga konflikter och missnöje bland medarbetarna.

Exempel: En politiker har placerat ett tabu kring sitt motståndares namn eftersom hon vet att genom att nämna honom offentligt skulle ge honom mer exponering och uppmärksamhet.

You might be interested:  Jag är Churchill, och jag säger att detta inte ens är början på slutet

3. Att använda sig av tabun kan också vara en strategi inom brottsbekämpning och underrättelsearbete. Genomförande av restriktioner kring specifika termer gör det möjligt för myndigheterna att spåra potentiella hot mot samhället.

Exempel: Polisen har placerat ett tabu på vissa kodord som används av kriminella gäng för att förhindra dem från att kommunicera fritt och undvika upptäckt.

Exempel: I en TV-serie är det ett tabu att nämna huvudkaraktärens förlorade kärlek eftersom det skulle väcka starka känslor och konflikter i berättelsen.

Den Omtalade som Inte Får Nämndas

Considering how much thought he put into it, Voldemort’s name wasn’t actually used that much. Even 11 years after his apparent defeat, Hagrid struggled to voice it, saying: ‘Gulpin’ gargoyles, Harry, people are still scared.’

He wasn’t the only one. Ron’s reaction to hearing Harry say ‘Voldemort’ shows how widespread the practise of not using it had become – so much so, Harry felt it as a sign of his ignorance.

Jag försöker inte vara modig eller något, säger Harry. Jag visste bara inte att man inte borde säga namnet.

Voldemort fick nya alias: Han Som Inte Får Nämndas Namn, Du-Vet-Vem, Den Mörke Herren (tydligen var även Voldemort’s anhängare rädda för att säga det). Det verkar som om Dumbledores ord till Harry – om att rädsla för ett namn ökar rädslan för själva saken – stämde in på de flesta i trollkarlsvärlden.

Dumbledore gjorde dock inte det. I närvaro av Voldemort insisterade han på att kalla honom Tom Riddle och påminde därmed subtilt den Mörka Herren om hans förflutna. Men när han talade med andra var det alltid Voldemort. På så sätt tvingade han människor att konfrontera sanningen: att Voldemort fortfarande var en man med blygsamma rötter även om han också var en farlig, mörk trollkarl.

Harry förstod aldrig meningen med att undvika Voldemorts namn heller, men det var bara när andra använde det – som Hermione, i Harry Potter och Fenixorden – som det blev märkbart hur ovanliga Dumbledore och Harry var. Men naturligtvis hade Dumbledore rätt: om alla hade sagt namnet fritt skulle Voldemort aldrig ha kunnat använda det för att spåra sina fiender, som med Tabun i Harry Potter och Dödsrelikerna.

Att använda sitt eget namn för att fånga dem som arbetade emot honom måste ha gett den före detta Tom Riddle en snedvriden tillfredsställelse. Trots att det ledde till Harrys tillfångatagande visade Tabun också att Voldemorts motivation aldrig hade förändrats. Som ett vanligt barn i en Mugglarföräldralösning längtade han efter att sticka ut; som den mörka herren över trollkarlsvärlden ville han ha mycket av samma sak.

You might be interested:  Lägg till egenskap i ett JavaScript-objekt om den inte redan finns

Utforska mer om den mörke trollkarlen, Voldemorts namnlöse fiende

Han var en ättling till Salazar Slytherin, och kunskapen fick honom att förakta sina föräldrar för att de hade brutit hans koppling till sin arv. När mysteriet om hans ursprung avslöjades beslutade Tom att skilja sig från sin fars efternamn och istället kalla sig Lord Voldemort.

Tom Riddle, som senare skulle bli känd som Lord Voldemort, var stolt över sitt blodlinje och ansåg det vara en viktig del av sin identitet. Han insåg dock snart att hans familj hade förrått deras renblodiga arv genom att gifta sig med icke-magiska personer. Denna upptäckt fyllde honom med ilska och hat mot sina egna föräldrar.

I Harry Potter-serien, vem säger Voldemorts namn först?

Harry fick först höra talas om konstnären som tidigare var känd som Tom Riddle från Hagrid, men eftersom de flesta trollkarlarna vägrade att diskutera den självutnämnde Lord Voldemort var det Dumbledore som först namngav honom åt oss. Nedan följer en lista med information om Voldemort:

1. Han är en mörk trollkarl.

2. Hans riktiga namn är Tom Marvolo Riddle.

3. Han har delat sin själ i sju horrokruxer för att uppnå odödlighet.

4. Han grundade Dödsätarna, en grupp av lojala anhängare och följare.

5. Hans symbol är ett dödskalle- och orm-emblem, även känt som Mörkrets Märke.

6. Han ansvarar för många onda handlingar under Trollkarlskriget, inklusive mord på oskyldiga människor och tortyr av sina fiender.

7. Många trodde att han hade blivit besegrad när han försökte döda Harry Potter som spädbarn, men han överlevde och återkom senare till makten igen.

8. Det sägs att hans stora ambition var att bli den mest fruktade trollkarlen genom tiderna och styra över både magiska världen och den icke-magiska världen (Mugglarvärlden).

10.Hans slutliga konfrontation med Harry Potter ägde rum vid Slaget om Hogwarts, där han till slut besegrades och dog.

Dumbledore kallar Voldemort Tom eftersom de har en historia tillsammans

Varför använder Dumbledore, den gåtfulla rektorn på Hogwarts, det förbjudna namnet när han talar om den ondskefulle Voldemort? Tom är det mugglarnamn som Voldemort fick. Hans faktiska officiella namn som hans mor gav honom var Tom Marvolo Riddle. För Voldemort påminner detta namn honom för evigt om att han inte är av renblodig härkomst.

P.S. Detta användande av Voldemorts riktiga namn har en djupare betydelse i berättelsen och symboliserar också Dumbledores mod och styrka i att konfrontera det onda ansikte mot ansikte.

Tom är det mugglarnamn som Voldemort fick. Hans faktiska officiella namn som hans mor gav honom var Tom Marvolo Riddle. För Voldemort påminner detta namn honom för evigt om att han inte är av renblodig härkomst.