You Are Not Entitled To Your Opinion

Förra månaden skrev jag om vad det egentligen innebär att vinna en argumentation – hur ibland ‘att vinna’ faktiskt kan vara att förlora och hur ‘att förlora’ faktiskt kan vara att vinna. Det fanns dock inte utrymme i den artikeln för att diskutera hur många argument är helt onödiga eller absurda på grund av det faktum att många av de så kallade åsikter som slängs runt nuförtiden är rent ut sagt illegitima. Men som en snabb titt genom någon populär social medieplattform visar, hindrar detta inte människor från att ändå argumentera om dessa illegitima åsikter..

En vanligt förekommande uttryckssätt, som är allmänt accepterat i vår kultur, är att ‘alla har rätt till sina åsikter’. Men professor Patrick Stokes, filosofiprofessor vid Deakin University i Melbourne, Australien, skulle inte hålla med om det påståendet. Enligt Stokes är du inte berättigad till din åsikt. Du har bara rätt till det du kan legitimt argumentera för.

Jag håller med och skulle också säga att det han egentligen syftar på är vikten av kritiskt tänkande. Jag skulle även tillägga att förmågan att tänka kritiskt kan markant öka din inflytelse och övertygelsekraft, medan brist på sådana färdigheter kommer att sänka dessa egenskaper betydligt och göra dig mer mottaglig för illegitima åsikter.

Din åsikt är inte automatiskt giltig

Först och främst, låt oss klargöra vad professor Stokes menar. När han säger att du inte har rätt till din åsikt, menar han inte att du inte får ha smaker och preferenser. Kanske föredrar du deckargenren framför science fiction eller vaniljglass framför chokladglass. Det är helt okej. Han säger heller inte att du inte får säga vad du vill om vilket ämne som helst, eller att någon kommer stoppa dig om du försöker göra det. Du är fri att gå ut på sociala medier till exempel och insistera på att världen är platt om det är vad du känner för..

Det Professor Stokes säger är att när du uttrycker åsikter om ämnen där du saknar nödvändig utbildning, träning eller djup kunskap, bör du inte förvänta dig att bli tagna på allvar. Åtminstone inte av någon som verkligen förstår dessa ämnen. Det är vad han menar när han säger att du inte har ‘rätt’ till dessa åsikter – du kan inte förvänta dig att dina åsikter tas på allvar.

Det är inte en elitistisk ståndpunkt. Det är helt enkelt en ståndpunkt som erkänner att ingen kan vara expert på allting, och oavsett om man gillar det eller inte, vissa ämnen kräver många års studier och träning. Om till exempel någon inte har läst en bok men säger att den är dålig, skulle du ta den åsikten på allvar?

Men själva kärnan i frågan handlar inte bara om utbildning och kunskap inom specialiserade ämnen. Det handlar om kritiskt tänkande, vilket är både en bredare och djupare fråga. Kritiskt tänkande är den förmåga som bland annat gör det möjligt för dig att skilja på en verkligt välinformerad och forskad åsikt från en oinformerad (eller en som endast baseras på Google, Facebook-memes eller radioprogram).

You might be interested:  Priset Golden Globe för bästa film i kategorin musikal eller komedi

Kritiskt tänkande är också den färdighet som gör det möjligt för dig att inse vilka ämnesområden du kanske inte har behörighet att uttala dig om med trovärdig auktoritet. Eftersom många människor verkar tro att de är kvalificerade att ha åsikter om nästan varje ämne under solen, tyder detta på en brist på kritiskt tänkande i samhället som helhet.

Vi har rätt till våra egna åsikter

1. Respektera andras åsikter: Det är viktigt att komma ihåg att alla har rätt till sina egna åsikter. Även om du inte håller med någon, visa respekt för deras tankar och låt dem uttrycka sig fritt.

Exempel: Du kanske inte håller med din vän om en politisk fråga, men istället för att försöka tysta dem kan du lyssna på deras perspektiv och ha en konstruktiv diskussion.

2. Främja öppen dialog: Att uppmuntra till öppen dialog skapar en atmosfär där olika åsikter kan delas utan rädsla för repressalier eller dömande. Genom att vara lyhörda och engagerade kan vi lära oss av varandra och möjligtvis hitta gemensamma lösningar.

Exempel: På arbetsplatsen kan du organisera regelbundna möten där kollegor får dela sina idéer och synpunkter på projektet för bättre samarbete.

3. Kritiskt tänkande: Vi bör uppmuntra människor att ifrågasätta och granska information innan de bildar sin egen åsikt. Att främja kritiskt tänkande hjälper till att separera fakta från åsikter och bidrar till en mer informerad debatt.

Exempel: När du läser nyheter eller artiklar, ta dig tid att undersöka källan och kontrollera informationen innan du bildar din egen uppfattning.

4. Skapa trygga utrymmen för diskussion: För att främja friheten att uttrycka åsikter bör vi skapa trygga miljöer där människor kan dela sina tankar utan rädsla för fördömelse eller hat. Genom att vara lyssnande och empatiska kan vi skapa en atmosfär som uppmuntrar öppenhet och respektfullt samtal.

Exempel: Du kan delta i lokala grupper eller organisationer som främjar tolerans och inkludering, där medlemmar får möjlighet att dela sina erfarenheter och perspektiv utan rädsla för negativa reaktioner.

Varför kritiskt tänkande ökar din makt och inflytande

Så mycket av denna kolumn handlar om att hjälpa vanliga människor att blomstra i arbetslivet, så låt oss föra detta till arbetsplatsen. Organisationer delar allmänt uppfattningen att kritiskt tänkande är bristfälligt. Enligt en undersökning från American Management Association anser 75,7 procent av arbetsgivarna att kritiskt tänkande är avgörande, men bara ungefär hälften av dem anser att deras anställda faktiskt har dessa färdigheter. Det ligger naturligtvis i linje med resonemanget att om du besitter kritiska tänkandeförmågor och söker jobb (eller redan har ett jobb och vill ha en befordran), kommer dessa färdigheter hjälpa dig sticka ut bland andra potentiella kandidater.

Arbetsgivare värderar kritiskt tänkande så högt eftersom det ger organisationer många fördelar, inte minst genom att anställda blir bättre på att hitta kreativa lösningar och tillvägagångssätt för de utmaningar som företagen står inför. Men det är arbetsgivarnas perspektiv..

Vad anser du vara fördelarna med att ha kritiskt tänkande färdigheter på arbetsplatsen? Fördelen är att kritiskt tänkande ökar de saker som du läser den här bloggen för, det vill säga omfattningen och räckvidden av din makt samt din förmåga att påverka andra. Hur då? Titta bara på listan över ämnen jag har diskuterat i denna blogg…

You might be interested:  Undvik att sova med huvudet åt norr

Kritiskt tänkande är tillämpligt på de flesta situationer. Det hjälper dig att avgöra vilken regel för politisk skicklighet som gäller i en given situation. Det gör det möjligt för dig att hitta det mest övertygande argumentet för någon annan. Det leder dig till att ifrågasätta och vara skeptisk så att du inte faller under förtrollningen av övertygande psykopater som pratar bra. Och det hjälper dig att urskilja vilka argument där det vore bättre att förlora på kort sikt för att kunna vinna på lång sikt.

Alla har rätt till sin egen åsikt

Det betyder dock inte att alla åsikter ska ignoreras eller förkastas. Att respektera andras åsikter och ha öppna diskussioner kan leda till bättre förståelse och lärande. Vi bör vara beredda på att lyssna på olika perspektiv utan att försöka ändra på de faktiska sakerna.

När vi deltar i debatter eller argumentation är det också viktigt att använda korrekta fakta som stödjer våra ståndpunkter. Att göra grundlig forskning och källkritiskt granska informationen innan vi delar den hjälper oss undvika spridning av felaktigheter eller desinformation.

Sammanfattningsvis handlar detta citat om behovet av en gemensam grund av objektiva fakta för konstruktiva diskussioner samtidigt som man erkänner individuella åsikters giltighet. Genom respektfull kommunikation och noggrannhet i vår informationsdelning kan vi bidra till en mer informerad och balanserad samhällsdialog.

Att avslöja vargen i fårakläder

In case the reasons above are not enough, there’s another reason why having critical thinking skills strengthens your personal power. It makes you less susceptible to those who would try to exploit the lack of critical thinking skills in an organization or society at large. This is why even charlatans and hucksters can get ahead, and even if it seems like they aren’t very bright, I’d argue that many of them know exactly what they’re doing. They know that where critical thinking skills are lacking, bombast and theatrics are often all that’s needed. Or, as P.T. Barnum once said, “There’s a sucker born every minute.”

Som jag påpekade i min artikel om psykopater, kommer bedragare och skojare i världen inte sluta utnyttja allmänhetens brist på kritiskt tänkande inom en snar framtid. På grund av detta finns det två saker du absolut måste göra, oavsett om du vill aktivt bekämpa dem eller bara skydda dig själv och andra från dem..

Det första steget är att öka din personliga makt och inflytande överlag för att kunna dra nytta av de källor till makt som du skulle behöva för att bekämpa dem (om du läser den här bloggen, är du redan halvvägs där). Det andra steget är att odla kritiskt tänkande, vilket kommer göra det möjligt för dig att skydda dig själv och andra från deras bedrägerier. Och som jag tidigare nämnt, så är det andra steget i princip en förutsättning för det första.

Och så har vi det. Av alla de anledningar som nämnts ovan är en av de viktigaste sakerna du kan göra om du vill öka din nivå av personlig makt och inflytande att fortsätta slipa dina kritiska tänkandefärdigheter (även om exakt hur man gör detta är ett separat ämne). Och på samma sätt är det att underlåta att slipa ditt kritiska tänkande ett säkert sätt att slösa bort din makt. Nu är detta förstås bara min åsikt…

You might be interested:  Jag är den försvunna Windows USB-stickan som inte dyker upp

Craig Barkacs är en professor i företagsjuridik och etik vid Masterprogrammet i Executive Leadership och MBA-programmen på Knauss School of Business vid University of San Diego.

Do you have a right to an opinion?

Enligt International Covenant on Civil and Political Rights har alla rätt att ha åsikter utan inblandning eller störningar. Detta innebär att varje individ har friheten att tänka och uttrycka sina egna tankar och åsikter utan rädsla för repressalier eller påtvingad konformitet. Denna grundläggande mänskliga rättighet är avgörande för demokratiska samhällen, där olika perspektiv och idéer kan diskuteras öppet och fritt.

Att ha en egen åsikt är inte bara en rättighet, det är också en viktig del av vår identitet som individer. Genom våra åsikter formar vi vår syn på världen och bidrar till den offentliga debatten. Att kunna uttrycka sig fritt ger oss möjligheten att ifrågasätta normer, kritisera makten och främja förändring.

Det är dock viktigt att komma ihåg att denna frihet inte innebär ett oinskränkt anspråk på sanning eller giltighet. Alla människor har rätt till sina egna åsikter, men detta betyder inte automatiskt att alla åsikter är lika giltiga eller baserade på korrekta fakta. Det finns skillnad mellan subjektiva uppfattningar och objektiva sanningar, vilket gör det nödvändigt med kritiskt tänkande och evidensbaserade argumentation i den offentliga debatten.

Dessutom börjar ansvaret för yttrandefrihet närma sig gränsen när åsikter övergår till hat, diskriminering eller hot mot andra människors rättigheter. Det är viktigt att skilja mellan uttryck av åsikter och handlingar som kan orsaka skada eller kränka andras värdighet.

Sammanfattningsvis är rätten att ha en egen åsikt en grundläggande mänsklig rättighet som främjar demokrati och individuell frihet. Denna frihet innebär dock inte ett oinskränkt anspråk på sanning eller giltighet, utan kräver kritiskt tänkande och respekt för andra människors rättigheter.

Vad betyder inte berättigad?

P.S. Det är viktigt att komma ihåg att vara medveten om sina egna privilegier och erkänna när man kanske inte har rätten eller kunskapen för att uttrycka en åsikt på ett ämne. Att vara ödmjuk och lyssna på andra kan hjälpa oss att lära oss mer och skapa en mer inkluderande diskussion.

Att vara entitled betyder att man anser sig ha rätt till något utan att behöva förtjäna det

1. Känner att de har rätt till saker utan att behöva förtjäna dem.

2. Förväntar sig privilegier och förmåner bara för att de är den de är.

3. Saknar arbetsmoral och anstränger sig inte för att uppnå sina mål.

4. Visar brist på empati och intresse för andra människor.

5. Har en självupptagen inställning där deras egna behov kommer i första hand.

6. Ignorerar eller bryr sig inte om konsekvenserna av sina handlingar.

7. Kräver beundran och erkännande utan att ha gjort något speciellt för det.

8. Uttrycker ilska eller frustration när de inte får sin vilja igenom.

9. Tar saker för givet och uppskattar inte det de har fått eller uppnått genom eget arbete.

10. Vägrar ta ansvar för sina misstag eller felsteg.

Kom ihåg: Du har ingen rättighet till din åsikt!