Do Or Do Not There Is No Try

Luke: Mästare, att flytta stenar är en sak. Det här är helt annorlunda..

Yoda: Nej. Ingen skillnad. Bara annorlunda i ditt sinne. Du måste avlära det du har lärt dig..

Context

Denna replik uttalas av Yoda, spelad av Frank Oz, i filmen Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka , regisserad av Irvin Kershner (1980).

På Dagobah försöker Luke Skywalker att lära sig använda Kraften och bli en Jedi med hjälp av en liten grön docka vid namn Yoda. Ursäkta, jag menar en gammal Jedi-mästare vid namn Yoda. Hur som helst går träningen lite långsamt framåt. Idag försöker Luke lyfta upp sitt X-wing-jaktplan ur träsket där han kraschade det och har inte mycket tur..

Har vi nämnt att han försöker göra allt detta med sin tankekraft?

Luke är ganska nedstämd. Det här är svåra grejer han försöker med och Yoda imponeras inte av hans ansträngningar. När Luke berättar för Yoda att han ska göra sitt bästa, skäller Yoda på honom. Ge det inte bara ett försök, Luke. Gör det. Eller gör det inte..

Enligt Yoda är att ‘försöka’ inte särskilt effektivt. Luke bör antingen bestämma sig för att han kan lyfta X-wing-jakten och göra det, eller bestämma sig för att ge upp. Att lära sig använda Kraften handlar om en mental utmaning, så ditt sinnesstämning är det som spelar störst roll. Detta är grundläggande kunskap på Jedi-skolan.

You might be interested:  Problemet med NFC-funktionen på Iphone 6S Plus

Yoda säger att det inte finns något försök

Sammanfattningsvis uppmanar Yoda oss att sluta tveka och istället ta beslut och agera direkt, utan onödig oro för misslyckande eller halvhjärtade ansträngningar.

Att göra eller inte att göra, det finns ingen försök

Detta visdomsord har förmodligen dykt upp i varje motivationsföreläsning. Någonsin..

Om du inte har bott under en sten de senaste åren har du förmodligen hört det när någon citerar Star Wars. Det är definitivt en av Yodas mest minnesvärda repliker.

Yodas berömda replik?

Att vara en Jedi innebär att möta sanningen och göra ett val. Sprid ljus eller mörker, Padawan. Var ett ljus eller natten.

1. Att vara Jedi handlar om att konfrontera verkligheten och fatta beslut.

2. Du kan välja att sprida ljusets kraft eller fördjupa dig i mörkret.

3. Som Padawan har du möjlighet att vara som ett levande ljus som ger hopp och inspiration till andra.

4. Alternativt kan du bli som natten, symboliserar mysterium och okända krafter.

Kom ihåg, valet är ditt!

Att göra eller inte att göra, det är frågan

Okay, we love Yoda as much as the next person, but you’ve gotta admit, the little green guy is pretty pretentious sometimes. Dropping this bit of wisdom anytime someone says they’ll “try” something is probably gonna cause some pretty serious eye rolls.

Yoda menade att antingen gör man något eller så gör man det inte

Denna kraftfulla fras kan appliceras på olika aspekter av livet utanför den fiktiva världen. Det påminner oss om vikten av att vara målinriktade och bestämda när vi står inför utmaningar eller strävar efter våra drömmar. Att göra saker med fullt engagemang ger oss större chanser till framgång än om vi bara provar på utan riktig övertygelse.

You might be interested:  Kan man förlora sin luktsinne men behålla smaksinnet?

What is the most famous line in Star Wars?

Dessa citat har inte bara berört Star Wars-fansen utan också spridits över hela världen och fått en plats i populärkulturen.

Yoda says before dying

P.S. Denna upptäckt var avgörande för Lukes fortsatta resa som jediriddare och hans kamp mot det onda imperiet. Det visade sig att Leia också var starkt kopplad till Kraften och skulle spela en viktig roll i deras gemensamma strid mot Darth Vader och kejsaren Palpatine.

P.P.S. Må kraften vara med dig!

Who said there is no try?

Denna replik uttalas av Yoda, spelad av Frank Oz, i filmen Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, regisserad av Irvin Kershner (1980). I scenen befinner sig Luke Skywalker på planeten Dagobah och försöker lära sig att använda Kraften och bli en Jedi med hjälp av en liten grön docka vid namn Yoda.

Det är genom detta intensiva träningsscenarium mellan Luke Skywalker och Yoda som publiken får insikt i de djupare filosofiska aspekterna hos Jediriddarna. Det handlar om mer än bara fysisk styrka; det handlar också om mental disciplin, självdisciplin och tilltron till ens egen inre kraft.

Genom att använda detta citat förmedlar Star Wars-filmen en viktig läxa om att ta ansvar för sina handlingar och tro på sin egen förmåga. Det är ett budskap som kan appliceras inte bara inom filmens fiktiva universum, utan också i våra egna liv där vi ständigt möter utmaningar och mål som kräver vår fullständiga engagemang och beslutsamhet.

There is no try

P.S. Låt oss komma ihåg att även om det kan vara inspirerande att sträva efter framgång utan några reservationer, så är det också viktigt att erkänna värdet av lärande och erfarenhet genom försök och misstag.

You might be interested:  Problem med att öppna Startmenyn i Windows 10

The Jedi slogan is a phrase or statement that represents the principles and beliefs of the Jedi Order

En Jedi som Obi-Wan Kenobi, tränad i de ljusa sidans krafters sätt, kan finna tröst i orden från Jedikodens mantra: Det finns ingen känsla, det finns frid. Det finns ingen okunnighet, det finns kunskap. Det finns ingen passion, det finns sinnesro.

1. Ingen känsla – Att inte låta sig styras av starka emotioner och istället sträva efter inre frid.

2. Frid – Att uppnå harmoni och balans både inom sig själv och med omvärlden.

3. Ingen okunnighet – Att söka kunskap och förståelse för att undvika misstag och ignorans.

4. Kunskap – Att lära sig så mycket som möjligt för att växa som individ och hjälpa andra.

5. Ingen passion – Att inte bli överväldigad av begär eller besatthet utan istället vara behärskad.

6. Sinnesro – Att hitta lugn och ro genom meditation och andlig utveckling.

Dessa principer representerar den filosofi som Jedis följer för att leva ett meningsfullt liv baserat på visdom, fred och rättvisa.