How To Make Lasagna Not Runny

Att göra lasagne är en populär maträtt som många älskar att laga och äta. Men ibland kan det vara svårt att få till den perfekta konsistensen på lasagnen – inte för torr, men heller inte för rinnig. Det finns dock några knep och tips som du kan använda dig av för att undvika en vattnig lasagne. I denna artikel kommer vi att utforska hur man gör lasagne utan att den blir rinnig, så du kan njuta av en härligt krämig och stadig portion varje gång.

Ingredients

100 gram pancetta (italiensk bacon) eller skivat bacon, hackat.

Så här gör du för att undvika rinnig lasagne: Béchamelsås och montering

oz. Parmesan cheese, coarsely grated (about 1 cup)

Hur tjocknar man vattnig lasagne?

En vanlig källa till ångest för lasagnekockar är en vattnig konsistens, vilket ofta beror på att man har lagt på en sås som inte har reducerats tillräckligt. Oavsett om du gör en tomatsås med kött från grunden eller använder färdigköpt sås kan du tjockna den med majsstärkelse för att förebygga problemet med en vattnig lasagne.

Här är några steg för att tjockna din sås:

1. Börja med att blanda 1 matsked majsstärkelse med 2 matskedar vatten i en separat skål.

2. Värm upp din sås i en kastrull och låt den sjuda tills den börjar reducera.

3. Häll gradvis i majsstärkelseblandningen samtidigt som du rör om kontinuerligt.

4. Fortsätt att laga maten tills såsen blir tjockare och når önskad konsistens.

5. Smaka av och justera eventuellt smaksättning efter behov.

Genom att använda detta knep kan du undvika problemet med en vattnig lasagne och istället få ett härligt krämigt resultat!

Så här gör du för att undvika rinnig lasagne

Förvärm ugnen till 225°. Blanda 2 pund fläskfärs och 1 pund nötfärs (20% fett) med händerna i en stor skål; krydda generöst med kosher salt och nyrostat svartpeppar, sedan blanda igen. Forma cirka 18 stora köttbullar (de behöver inte vara perfekta – du kommer att mosa dem senare).

Tips för att undvika rinnig lasagne

Hetta upp 2 msk extra jungfruolivolja i en stor gryta eller annan tung kastrull på medelhög värme. Arbeta i 2 omgångar och stek köttbullarna, vänd dem då och då och sänk värmen om botten av grytan ser ut att riskera att brännas vid, tills de är brunade runtom, cirka 6 minuter per omgång. Flytta över dem till en plåt med kant när de är klara.

You might be interested:  Jag är den Mäktigaste Bomben som inte är Kärnvapen

Så gör du lasagne utan att den blir rinnig

Sänk värmen till medelhög. Tillsätt 2 uns pancetta (italienskt bacon) eller skivat bacon, hackat, i kastrullen och stek det under omrörning tills det är lätt brynt och börjar bli krispigt, cirka 5 minuter. Tillsätt 1 mediumstor lök, fint hackad, 1 selleristjälk, fint hackad, 1 mediumstor morot, skalad och fint hackad samt 6 vitlöksklyftor skivade och stek dem under omrörning tills grönsakerna är mjuka, ca 6-8 minuter. Tillsätt sedan 2 msk tomatpuré och fortsätt röra konstant tills purén får en mörkare färg på cirka två minuter.

Hur du undviker att få en rinnig lasagne

Tillsätt ¾ kopp torrt vitt vin och låt det koka, rör om då och då, tills nästan allt har avdunstat, cirka 5 minuter. Tillsätt en burk på 28 oz hela skalade tomater, mosade med händerna, och höj värmen till medelhög. Koka under omrörning då och då tills vätskan blir syltig och reduceras till ungefär hälften, 8-10 minuter. Tillsätt 1 kopp kycklingbuljong med låg natriumhalt och 1 kopp helmjölk , sedan lägg köttbullarna tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp. Täck delvis över kastrullen med ett lock, flytta den till ugnen och laga maten där i ca tre till fyra timmar eller tills köttbullarna är så möra att de faller isär när man tar på dem..

Hur du gör lasagne som inte blir rinnig

Använd en potatispress för att smula sönder köttbullarna och blanda dem i vätskan (du borde ha cirka 8 koppar ragù). Flytta grytan till spisen och låt sjuda försiktigt för att reducera om det behövs. Smaka av och krydda med mer salt och svartpeppar vid behov.

Förberedelse: Ragù kan göras upp till 4 dagar i förväg. Låt svalna, täck över och kyl ned eller frys ner i upp till 3 månader.

Att göra lasagne mindre rinnig: Béchamelsås och montering

Smält 7 msk osaltat smör i en stor kastrull på medelvärme. Vispa i ¼ kopp plus 3 msk vetemjöl och låt det koka, vispa ibland, tills blandningen doftar lite nötigt, cirka 4 minuter. Tillsätt snabbt 6 koppar helmjölk och öka värmen till medelhög och låt det sjuda under ständig vispning. Sänk värmen för att behålla sjuda och laga maten iblandvispande tills bechamelsåsen tjocknar, ungefär 4 minuter. Fortsätt att laga maten iblandvispande och justera värmen vid behov för att behålla en mjuk sjuda tills bechamelsåsen är slät och sammetlen, ytterligare 8-10 minuter. Ta bort från värmen och vispa in 113 gram riven Parmesanost (ungefär 1 kopp), en nypa cayennepeppar och en nypa malen muskotnöt. (Du bör ha cirka 6 koppar bechamelsås.) Smaka av med kosher salt och nyrostat svartpeppar. Häll över i en stor skål pressa plastfolie direkt på ytan; låt svalna något..

You might be interested:  Den Förkastade Projektet för Att Bygga För Denna Lösning Konfiguration

Hur du gör lasagne utan att den blir vattnig

Förvärm ugnen till 325°. Koka 1¼ lb torkade lasagneplattor i en stor kastrull med saltat vatten. Rör om ibland och separera dem så att de inte fastnar ihop, tills de precis börjar mjukna men fortfarande bryts av istället för att böjas när man viker dem; 3 minuter är den magiska siffran. Plattorna kommer vara så fasta att det verkar fel, men det är detta som skiljer al dente lasagnelager från kladdiga. Använd en tång för att överföra plattorna till en stor skål med kallt vatten för att svalna. Låt rinna av och lägg ut dem i ett enda lager på en bakplåt med höga kanter, separerade av smörpapper eller bakpapper..

Så gör du lasagne som inte blir rinnig

Smörj försiktigt en 13×9′ glas- eller keramikform med extra jungfruolivolja. Sprid ut 1½ koppar ragù i formen. Lägg ett enda lager lasagneplattor över ragù (du behöver skära några plattor på mitten för att fylla alla mellanrum). Skeda över 1¼ koppar béchamelsås över pastaplattorna och sprid ut det jämnt med en liten offsetspatel. Toppa béchamel med 1½ koppar köttfärssås. Börja sedan med ännu ett lager av lasagneplattor och upprepa processen, skapa totalt 5 lager pasta (eller 6, beroende på hur djup din form är) och avsluta med återstående 1 kopp béchamel. Lasagnen bör komma precis upp till kanten av formen.

Så här gör du för att undvika rinnig lasagne

Täck lasagnen med en lätt oljad aluminiumfolie och placera lasagnepannan på en bakplåt med hög kant (bara för att fånga upp eventuella droppar). Gratinera lasagnen tills den bubblar försiktigt runt kanterna, cirka 1 timme. Ta ut från ugnen. Höj ugnstemperaturen till 425° och placera försiktigt galler längst upp i ugnen. Ta bort folien från lasagnen och fortsätt grädda tills toppen är brunad och knaprig runt kanterna, ytterligare 10-15 minuter. Låt vila i 10 minuter innan servering.

Gör det i förväg: Béchamelsåsen kan göras dagen innan; förvara kyld. Värm upp den bara litegrann innan du använder den. Lasagnen kan monteras ihop en månad i förväg; låt svalna, täck sedan med plastfolie och frys in. Låt frysta lasagnen tina över natten i kylskåpet innan du gräddar den.

Redaktörens kommentar: Detta hemlagade recept på lasagne publicerades första gången i vårt februarinummer 2018. Klicka här för fler av våra favoriter bland trösträtter →

Hur man gör lasagne mindre kladdig

Om köttfärssåsen ser lite för rinnig ut när jag gör lasagne, brukar jag tillsätta lite mjöl för att tjockna den något. Det hjälper, tycker jag.

P.S. En annan metod som kan användas för att undvika rinnig lasagne är att låta såsen koka in längre innan man använder den i lagretingen.

How do you make lasagna stay firm

Låt den vila. Det är frestande att skära i lasagnen så fort den kommer ut ur ugnen, men du måste vänta. Låt lasagnen vila utan lock i minst 20-40 minuter för att svalna och undvika en sopig röra. Den behöver tid för att stelna och bli fastare, vilket sker när den kyls ner.

You might be interested:  Jag är Kungen, och du vågar utmana mig? Tänk dig för noga innan du gör det

P.S. Ett tips är att täcka lasagnan med aluminiumfolie under viloperioden för att hålla värmen bättre och samtidigt bevara fuktigheten i rätten.

Varför är min lasagne så rinnig?

Lasagne kan bli rinnig antingen på grund av blöta pastaplattor som inte har dränerats ordentligt eller för att lasagnen har lagts med för mycket (tunn och blöt) sås. Även om du kan förbereda och kyla eller frysa lasagnen i förväg, kommer det inte att minska fuktighetsinnehållet. För att undvika en rinnig lasagne bör du se till att pastan är väl dränerad och använda lagom mängd sås vid varje lager.

Hur tjockar man ut rinnig mat?

1. Använd vetemjöl, majsstärkelse eller arrowrot för att tjockna såsen.

2. Tillsätt tomatpuré för att ge mer struktur åt såsen.

3. Minska på vätskan genom att låta den koka in eller använda mindre mängd i receptet.

4. Rör ner en klick smör i såsen för att göra den krämigare och tjockare.

5. Tillsätt ett äggula för extra bindning av ingredienserna.

6. Mixa grönsaker till puré och blanda i såsen för att ge mer substans.

I denna artikel kommer vi utforska olika sätt att undvika problemet med rinnig lasagne genom dessa enkla tekniker som kan hjälpa dig få till en perfekt, stadig lasagnesås varje gång du lagar maten hemma!

För att göra en casserole mindre vattnig

Förbered grönsakerna i förväg. Koka grönsaker på spisen – Solstock / Getty Images.

– Tillsätt en stärkelse.

– Prova med pasta eller spannmål.

– Ta av locket.

– Dränera fett från köttet.

– Välj en torr eller fettsnål ost.

– Strö frön i din lasagnegratäng.

– Ta bort överflödig vätska.

Lasagne kan ibland bli rinnig och vattnig, vilket kan göra den mindre aptitretande. För att undvika detta kan du följa några enkla tips: förbereda grönsakerna i förväg, tillsätta stärkelse som absorberar överskottsvätska, experimentera med olika typer av pasta eller spannmål som binder vätskan, ta av locket under tillagningen för att låta ånga släppas ut, dränera fett från köttet innan det används och välja en ost med lägre fetthalt. Du kan också strö frön över gratängen för att ge extra textur och smak samt ta bort eventuell överflödig vätska efter tillagningen.

Varför är min lasagne vattnig reddit?

Om du vill undvika att lasagnen blir vattnig, bör du undvika att använda fuktiga grönsaker. Förstek dem i ugnen eller pressa ut vattnet ur spenat eller zucchini med hjälp av en handduk. Bra recept kommer att rekommendera detta (rekommenderar Deborah Madisons vegetariska lasagner). Om du använder ost som ricotta kan det också vara bra att låta den rinna av innan användning.