Referenced Memory Could Not Be Read

Referenced Memory Could Not Be Read är ett vanligt felmeddelande som användare kan stöta på när de använder sina datorer. Detta felmeddelande indikerar att det finns ett problem med minnesreferensen i en viss applikation eller process, vilket resulterar i att programmet inte kan läsa den angivna minnesadressen korrekt. I denna artikel kommer vi att undersöka vad detta felmeddelande betyder, vad som orsakar det och hur man kan lösa problemet för att återställa normal drift av datorn.

Vad innebär exakt detta fel?

The actual text of the error is pretty self-explanatory. Information in RAM is stored at a specific address. When the software in question needs information stored at a particular address, it asks for it. Sometimes, for whatever reason, this process goes wrong. This error tells us that the address is invalid for some reason.

What Causes The Error?

Nu kommer vi till det verkliga problemet. Även om vi vet att en ogiltig minnesadress är inblandad, har vi ingen aning om varför minnesadressen var ogiltig.

Detta är en av anledningarna till att denna specifika felorsak orsakar så mycket besvär. Det kan vara hårdvara, programvara eller månfasen. Den goda nyheten är att det med lite deduktion och logik är möjligt att spåra upp den lilla odjuret som ansvarar för dina minnesfelproblem.

Betydelsen av att minnet inte kunde skrivas?

När ditt system är lågt på minne kan det orsaka att program inte kan läsa den refererade (hänvisade) informationen som de behöver för att fungera korrekt. Om du har föråldrade grafikdrivrutiner kan detta leda till inkompatibilitetsproblem och krascher i programmet. Korrupta systemfiler eller skadade filer kan göra det svårt för datorn att hämta nödvändig information från minnet.

Att lösa mysteriet: Minnet kunde inte läsas

Innan vi tittar på de specifika lösningarna som kan åtgärda detta fel, behöver du göra lite förberedelser. Att bara prova allt kan leda till nya problem och kommer inte nödvändigtvis peka dig mot den verkliga orsaken till problemet.

Det viktigaste du måste göra är att notera när och hur felet uppstår. Ställ dig själv följande frågor:

Har det börjat hända efter en förändring av hårdvara eller programvara?

Händer det bara med en specifik applikation?

Händer det oavsett vad du gör?

Skulle du säga att det händer slumpmässigt eller vid bestämda intervall?

Om du kan samla in viss indirekt bevisning kan det ge en ledtråd om vilka åtgärder som är mer troliga att fungera. Om bara ett specifikt program får detta felmeddelande, till exempel, då är det bättre att besöka deras tekniska support-sida istället för att experimentera med din egen dator på måfå.

När vi går igenom de olika sätten att göra denna felmeddelande till inget annat än ett avlägset minne, är det viktigt att ha i åtanke den specifika kontexten för felet.

Vad innebär det när minnet inte kan läsas?

En vanlig orsak till detta fel är föråldrade drivrutiner i datorsystemet. Drivrutinerna fungerar som broar mellan operativsystemet och den fysiska hårdvaran och om de inte är uppdaterade kan det leda till problem med minnet.

You might be interested:  Ansiktet är inte tillgängligt för identifiering just nu

Felaktiga CPUs eller processorer kan också vara en orsak till felet. Om CPU:n inte fungerar korrekt kan det påverka hur data läses in i minnet och därmed ge upphov till detta felmeddelande.

Defekt minne är en annan möjlig orsak. Om någon del av datorns RAM-minne inte fungerar som det ska, såsom att ha skadade sektorer eller bristfällig kapacitet, kan det resultera i att refererat minne inte går att läsa.

De bästa lösningarna för minnesfel vid läsning

Eftersom det finns så många möjliga orsaker till att en ogiltig minnesadress kan orsaka lite mild kaos, är det vettigt att sammanställa de mest förnuftiga lösningarna. Det finns ganska många av dem, så att börja med de som troligen har samband med din specifika felmeddelande är rätt väg att gå.

Om du genomför en åtgärd som gör en förändring på din dator, kom ihåg att ångra den om problemet kvarstår. Om du inte gör det introducerar du nya variabler som gör det svårare att eliminera möjliga orsaker. Var systematisk!

Det Enklaste Sättet Att Lösa Problem: Ignorera Det!

Detta är utan tvekan det enklaste sättet att lösa problemet, men att ignorera felet fungerar endast om orsaken till problemet inte är systematisk. Datorer och den programvara som gör dem användbara är mycket komplicerade. Ibland går saker fel bara en gång eller väldigt sällan..

Om du stöter på detta felmeddelande en gång och aldrig igen, behöver du inte oroa dig. Om du ser det några gånger varje vecka eller månad är det förmodligen inte värt ansträngningen att åtgärda det.

Om felet med minnet stör arbete som är av avgörande betydelse eller inträffar så ofta att det i hög grad påverkar användarupplevelsen, bör du naturligtvis undersöka andra lösningar. Poängen är inte att bli panikslagen över vad som kanske bara är en mycket sällsynt eller till och med engångsföreteelse.

Behov av mer (virtuellt) RAM

Virtuellt minne är en reserverad del av din hårddisk som fungerar som ett överflöd när dina fysiska RAM-chips är fulla. Ofta, när minneskrävande appar tar slut på RAM och inte har någonstans att lagra den extra informationen, går den förlorad. När ett program begär tillbaka sin information finns den inte där. Detta leder till krascher eller allvarliga fel i systemet.

Minneshanteringen i moderna operativsystem är mycket bra och kvalitetsprogramvara är också utformad för att fungera effektivt med tillgängligt RAM. Så i de flesta fall behövs inte ens virtuellt minne. Men program med dålig minneshantering eller en alltför liten tilldelning av virtuellt minne för ditt system kan leda till minnesfel.

You can add more physical RAM of course, but a quick (and free!) solution is to optimize your virtual memory paging file. Just follow this guide and your applications will have enough room to breathe.

Stäng av bakgrundsapplikationer

En annan strategi för att lösa samma problem är att minska mängden minneskrävande applikationer.

Det är främst din webbläsare som orsakar problemet här. Varje flik du öppnar i en webbläsare som Google Chrome tar upp mycket RAM-minne. Det är ganska vanligt att man har igång ett spel samtidigt som man har webbläsaren eller kontorsprogrammet öppet i bakgrunden. Om du har ont om minne kan det vara till stor hjälp att stänga av några flikar eller spara ditt arbete och stänga ner produktivitetsapparna.

Det kan vara så att du inte har några program som körs i bakgrunden, åtminstone inga som du känner till. Det är en bra idé att kontrollera hur mycket av datorns minne som används när den är inaktiv. Att göra detta kan inte vara enklare..

I Windows 10, 8 eller 7 kan du helt enkelt trycka på CRTL+ALT+DEL och sedan klicka på Aktivitetshanteraren.

Nu, under fliken Processer, klicka på Minneskolumnen för att sortera processerna efter minnesanvändning. Letar du efter några processer som använder en stor mängd minne. Om de inte är viktiga kan du avsluta dem genom att högerklicka på en process och välja Avsluta aktivitet.

You might be interested:  Problemet med röstinspelaren på Windows 10

Var bara medveten om att om du inte vet vad en process är, bör du först söka på det på Google. Det kan vara ganska viktigt!

Minnet kunde inte läsas från referenspunkten

De senaste versionerna av Windows, ända tillbaka till Windows 7 som fortfarande används idag, har ganska omfattande återställningsfunktioner. Specifikt kan du använda Systemåterställning för att ångra stora förändringar som nyligen gjorts.

Det kan handla om Windows-uppdateringar, installation av drivrutiner eller nya programvarupaket. Om felet med minnet började dyka upp efter att något tillräckligt stort för att motivera en systemåterställningspunkt inträffade, kan det vara värt att gå tillbaka till den punkten och se om problemet löser sig.

I Windows 10 kan du återställa din dator till en tidigare punkt genom att följa dessa steg:

Först söker du efter Återställning i Startmenyn. Klicka på Återställning och sedan Öppna systemåterställning.

Om det har skapats några återställningspunkter innan de ändringar du misstänker har orsakat felet, kan du välja dem här och sedan följa instruktionerna från Windows självt för att slutföra återställningsprocessen.

Om situationen är riktigt allvarlig bör du överväga att återställa Windows för att återställa det till sitt ursprungliga skick.

Utgvisa en skadlig programvara

Om det inte finns något lämpligt återställningspunkt och du har skäl att misstänka att en nyligen installerad eller uppdaterad programvara är orsaken till dina minnesfel, kan du helt enkelt avinstallera den med hjälp av funktionen Lägg till eller ta bort program. Du hittar den i Kontrollpanelen eller genom att helt enkelt söka efter den i Startmenyn.

Kontrollera efter korruption i systemfiler

Om de vanligare lösningarna inte eliminerar minnesfelet kan du kontrollera om dina systemfiler är korrupta genom att använda en uppsättning specialkommandon.

För att åtgärda problemet kan du köra Systemfilkontrollen från Kommandotolken. Det kan låta skrämmande om du aldrig har arbetat med det textbaserade Windows-gränssnittet tidigare, men om du följer denna enkla guide kommer reparationen att vara enkel. Faktum är att det är bra att regelbundet använda kontrollen för att förebygga olika problem.

Använd rengöringsverktyg för att ta bort överbliven skräp från programvara

I en ideal värld bör programvara som du tar bort, uppgraderar eller uppdaterar rensa upp efter sig själv. Det finns många verktyg tillgängliga som är specialiserade på att ta bort överbliven data där standardavinstallerare misslyckas.

Till exempel är DDU ett populärt verktyg som rensar bort GPU-drivrutiner från ditt system. Det är användbart när något grafikrelaterat orsakar problem. Java är också en vanlig gäst som inte vill lämna din dator i samma skick som den hittade den. Så mycket att det finns en officiell guide för att avinstallera Java.

Innan du använder någon form av rengöringsverktyg, se till att skanna programvaran för skadlig kod med en tjänst som VirusTotal och läs några tredjepartsrecensioner för att vara säker på att den är legitim och effektiv.

Minnet kan inte läsas från hänvisad plats

Ibland kan minnesfel (och alla andra fel egentligen) vara resultatet av inkompatibiliteter med uppdateringar. Din Windows-installation kanske har uppdaterats automatiskt, men om dina programvarupaket och hårdvarudrivrutiner inte har uppdaterats för att matcha den nya kodbasen kan det leda till instabilitet.

Först bör du dubbelkolla att Windows-uppdateringar har installerats. Sedan bör du kontrollera att programmet som visar felet också har uppdaterats. Du bör också ladda ner de senaste drivrutinerna för hårdvara som din grafikkort och moderkort.

Kontrollera hälsotillståndet för din hårdvara

Om mjukvarubaserade lösningar inte verkar fungera, kan minnesfelet ha en mer allvarlig orsak. Även om ingen vill höra att deras datorhårdvara kanske är trasig, är det en möjlighet som du måste utesluta.

Det är inte förvånande att misstänkt nummer ett är själva RAM-minnet. Att systematiskt kontrollera ditt RAM-minne efter problem tar tid, men vem som helst kan göra det. Se den här utmärkta guiden om hur du kontrollerar efter dåligt minne..

You might be interested:  Nintendo Switch kan inte ansluta till trådbundet internet

Även om du har kört systemfilkontrollen som diskuterades ovan kan det vara bra att kontrollera den fysiska hälsan hos din hårddisk med CHKDSK, bara för att se till att det inte finns några dåliga sektorer eller andra fysiska problem med den.

Skicka in en klagomål till Kundsupporten

När ett fel meddelande om att ‘instruktionen vid refererad minne inte kunde läsas’ tydligt är resultatet av en buggig programvara, kan det finnas endast en åtgärd som fungerar – att kontakta utvecklarna.

Det är inte ovanligt att det uppstår buggar och om spelet eller programvaran ständigt kraschar med detta felmeddelande kan det vara något som du inte kan göra något åt. Skicka därför ett e-postmeddelande till kundsupport, besök de officiella forumen och be om råd för att se om du har missat något uppenbart eller om det verkligen är en glitch i systemet.

Öka virtuellt minne

För att komma åt Systemegenskaper-inställningarna, gå till Start och klicka på Kör. Skriv in sysdm.cpl och klicka sedan på OK. I dialogrutan för Systemegenskaper, klicka på fliken Avancerat.

– Justera inställningen för virtuellt minne.

Att få grepp om denna vanliga felmeddelande

Det var en lång lista med lösningar, men det finns ingen anledning att låta denna felaktiga minnesläsning störa ditt arbete eller spel.

Behåll lugnet, stryk de omöjligheterna från din lista och snart bör du vara tillbaka till det normala.

How do I fix memory error in Windows 10?

Stäng av program som använder för mycket minne. Du kan göra detta genom att använda Windows Troubleshooter eller köra en systemfilskanning. Om problemet kvarstår kan du försöka öka den virtuella minnet, uppgradera RAM-minnet eller uppdatera Windows till den senaste versionen. Kontrollera också och reparera eventuella fel på disken samt rensa bort skräp- och temporära filer med hjälp av systemrensning.

How do I fix referenced memory error?

1. Optimera den virtuella minnet: Du kan öka det virtuella minnet på datorn genom att justera inställningarna för sidfilen. Detta kan hjälpa till att hantera minnesproblem och minska risken för felmeddelandet.

2. Reparera korrupta systemfiler: Ibland kan skadade eller korrupta systemfiler orsaka minnesrelaterade problem. Genom att använda inbyggda verktyg som SFC (System File Checker) kan du söka efter och reparera eventuellt skadade filer.

3. Skanna efter skadlig kod: Virus, malware och andra skadliga program kan också leda till minnesfel. Genom att köra en noggrann antivirus- eller antimalware-skanning kan du upptäcka och ta bort eventuell skadlig kod från din dator.

4. Utför en ren start och ominstallation av .Net Framework: Ibland kan konflikter med tredjepartsprogram eller drivrutiner störa .Net Framework, vilket i sin tur orsakar minnesproblem. Genom att utföra en ren start av systemet och sedan ominstallera .Net Framework kan du lösa dessa konflikter.

What causes memory error?

1. Hårdvarufel i själva minnesmodulen, som exempelvis en defekt minneschip.

2. Överhettning av RAM-minnet kan leda till felaktig funktion.

3. Felaktig installation av minnet kan också vara en bidragande faktor.

4. En defekt moderkort kan påverka minnets prestanda och orsaka fel.

5. Buggar eller programfel i mjukvaran kan resultera i minnesproblem.

6. Elektromagnetisk störning från externa källor kan påverka minnet negativt.

7. Inkompatibilitet mellan olika komponenter i datorsystemet kan ge upphov till felaktigt lästa data från minnet.

8. Skadade filsystem eller korrupta filer kan också leda till problem med att läsa från eller skriva till minnet.

9. Virus- eller malware-infektioner kan påverka systemets prestanda och orsaka instabilitet i RAM-minnet.

How do I boot into clean boot?

Logga in på datorn med ett konto som har administratörsrättigheter.

– I sökrutan på aktivitetsfältet skriver du msconfig.

– Välj fliken Tjänster och markera sedan Dölj alla Microsoft-tjänster. Markera varje av de markeringsrutor i den övre halvan av tjänstelistan. Klicka på OK och välj sedan Starta om.

P.S. Se till att följa instruktionerna noggrant för att undvika eventuella problem eller felaktig konfiguration.

Skriv gärna igen om du behöver mer hjälp!