Oxygen Not Included Cool Down Base

Kylsystemet med thermo aquatuner och ångturbin är en av de mest revolutionerande konstruktionerna du någonsin kommer att stöta på i spelet. Det gör det möjligt för dig att ta kontroll över slutspelet och triumfera över miljöns försök att överhettas din bas. (Eller något liknande, var och en har sina egna preferenser.)

Efter att ha hyllat denna strategi måste jag tillägga att det var något jag undvek under lång tid. Jag är lat och byggningen verkade komplicerad. Det var lättare när min bas började bli för varm eller när vattnet höll på att ta slut, att bara peka på något i min bas som jag trodde skulle kunna göras bättre om jag började om från början…

En användare på Reddit använde termen ‘restartitis’. Vilket passar perfekt för många av våra spelstilar – vem älskar inte tanken på en orörd karta? Jag säger inte att man ska undvika restartitis. Jag säger: när du väl tar dig tid att lära dig hur man bygger en kylslinga, blir restartitis mer ett val än en nödvändighet.

Kyla ner basen med en termoakvatuner

Det finns två maskiner involverade: termo aquatuner och ångturbinen.

En Cool Down Base i Oxygen Not Included har en ingångs- och utgångsport för vätska. Den kräver mycket elektricitet, närmare bestämt 1,2 kW. Vätskan som passerar genom den kommer att kylas ner med 14 grader Celsius. Samtidigt genererar den mycket värme.

Thermo aquatuner är i sig självt okomplicerad: vätska går in i maskinen, maskinen kyler ner den och spottar ut den igen.

En utmaning med detta är att om vi har en sluten slinga – där vårt kylmedel fortsätter att cirkulera genom termoakvatunern varje gång – kommer kylmedlet bli allt kallare tills det fryser och börjar spräcka rören.

En sluten slinga (läs: dåligt). Detta skulle så småningom få vårt kylmedel att frysa och bryta våra rör.

Utmaningen med kylkretsen är att ställa upp den på ett sätt så att vårt kylvätska förblir svalt men inte fryser. Helst vill vi kunna definiera ett litet intervall – en inställd temperatur som vi vill ha ut från kylvätskan.

Det finns olika sätt att göra detta på. Det vi kommer att använda oss av är alternativet att endast aktivera thermo aquatuner när vi behöver mer kyla. Samtidigt låter vi kylvätskan passera förbi thermo aquatuner utan att gå genom den när vi inte behöver mer kyla.

Lösningen (läs: bra). Kylvätskan kan antingen passera genom aquatunern eller inte och ändå bibehålla flödet i kylloopen.

Denna slinga är utformad så att paket (eller klumpar?) av kylvätska antingen kan passera genom aquatunern eller passera förbi utan att gå igenom det.

Om termostatisk aquatuner är påslagen, kommer kylvätskan att komma in genom den vita ingångsporten och sedan lämna enheten kyld genom den gröna porten. Om aquatunern inte är påslagen kommer kylvätskan bara fortsätta förbi den vita ingångsporten utan att gå igenom aquatunern alls.

Nu över till att kontrollera kylningen i vår slinga. Detta kommer vi att göra med hjälp av en enkel automatisering: en vätskerörstermosensor. Sedan kopplar vi den till termoakvatunern med hjälp av automationskablar.

I exemplet ovan är sensorn placerad precis före termo aquatuner. Detta kommer att leda till vissa temperaturfluktuationer: vårt kylmedel kommer att komma ut 14 grader kallare när termo aquatuner är på än när den inte är det.

Beroende på vad du använder kylsystemet för att kyla kan det kanske inte vara något stort problem, i så fall kan du använda designen som den är.

Om du vill jämna ut temperaturen på vätskan i din kylningskrets kan du göra det med några små modifieringar av designen.

You might be interested:  Hur man återställer ett osparat Word-dokument på Mac

Efter att ha installerat en termisk aquatuner lägger vi till en vätskereservoar och flyttar vätskeledningens termiska sensor efter reservoaren.

I exemplet ovan skulle vätskereservoaren innehålla extra kylvätska som kommer att användas för att jämna ut temperaturen på kylvätskan innan den sprids runt i kylningskretsen.

Om temperaturen på vätskan som kommer ut från vätskereservoaren är för hög, aktiveras termo aquatunern. Detta skickar kallare kylande vätska tillbaka in i vätskereservoaren. Termo aquatunern fortsätter att tillsätta kyla till vätskereservoaren tills temperaturen på vätskan har sänkts till vår måltemperatur.

I denna design kommer vi endast att ha stora (-14C) temperaturfluktuationer längs med den flytande rördelen som går från termo aquatunerns utloppsrör till vätskereservoaren (när termo aquatunern slås på).

Vätskan som kommer ut från reservoaren och går in i kylkretsen kommer att behålla en stabil temperatur (så länge termoaquatunern kan hålla jämna steg med det du försöker kyla).

När det gäller att kyla ner själva termoakvatunern, låt oss gå vidare till det ämnet.

Konceptet är tillräckligt enkelt: vi sänker ner den i en vätskekropp. När aquatunern blir varm absorberar vätskan en del av värmen.

Almost there. Not seen in the pics is the automation wire connecting the aquatuner to the liquid pipe thermo sensor.

En utmaning med denna design är att den bara skjuter upp problemet – förr eller senare kommer vattnet i kyltanken att börja koka, omvandlas till ånga och bli för varmt för att kunna kyla ner termoakvatunern. Detta är där ångturbinen kommer in i bilden…

Sänk temperaturen med Oxygen Not Included

Att flytta värme till en kall biome är en fungerande lösning på kort sikt, men det är inte hållbart i längden. Det primära sättet att bli av med oönskad värme är genom en ångturbin. Du använder en Aquatuner för att kyla ner vätska och värma upp vatten till ånga som är tillräckligt varm för att turbinen ska suga upp den.

För att effektivt använda denna metod kan du exempelvis placera din Aquatuner bredvid ett område med mycket het magma eller lava. Genom att cirkulera vätskan runt detta område kommer den snabbt bli uppvärmd och kunna producera ånga för turbinen.

Ett annat praktiskt tips är att använda rören från Aquatunern för att leda bort överskottsvärmen till platser där den behövs, som t.ex. ett rum som behöver vara varmt eller växthus där växterna trivs bäst vid högre temperaturer.

Förutom dessa metoder kan du också överväga andra alternativ såsom geotermisk energi eller solenergi för att minska behovet av kontinuerlig värmeavledning och göra processen mer hållbar på lång sikt.

Återkylning av basen med hjälp av ångturbiner

The steam turbine can turn heat into power, making it a powerful way to “get rid of” (some) heat.

Den har ingångsportar för ånga (de tar bara emot ånga från under maskinen – vilket innebär att du inte kan pumpa ånga direkt in i turbinen med gasrör). Den har en utloppsrör för vatten. När den är aktiv producerar den kraft.

Ångturbinen tar in ånga från området längst ner (du kan se de fem ingångsportarna längst ned på turbinen). Denna ånga driver turbinen och genererar kraft. I processen svalnar ångan till mycket varmt (95°C) vatten och matas ut genom den flytande utloppsledningen.

Ångturbinen fungerar endast med ånga. Så kylboxen för aquatunern bör inte innehålla någon syre eller andra gaser, eftersom de kan störa ångturbinen genom att blockera dess ånginloppsportar.

Om ångturbinens temperatur blir för hög (över 100 °C) slutar den att fungera.

Ången måste vara minst 125 °C för att ångturbinen ska starta.

Ångturbinen behöver ha en strömkabel ansluten för att kunna fungera.

Ångturbinen matar tillbaka sitt utloppsvatten till kylboxen för att återanvändas.

Grundidén är tillräckligt enkel: när termo aquatunern värmer upp vårt kylningsmedel (i det här fallet vatten) tills det kokar och blir ånga, aktiveras ångturbinen. (Mer specifikt när ångan når 125°C eller högre).

Ångturbinen kommer att kyla ner ångan och omvandla den till vatten som är strax under kokpunkten (95C), och sedan leda ut det genom vätskeutloppsröret.

Vi leder sedan tillbaka detta vatten till vår ‘låda’ med kylande vätska, där det kan användas igen för att kyla thermo aquatuner.

You might be interested:  Problemet med att Astro A50-mikrofonen inte fungerar på en dator

Det är ungefär allt som finns att veta. Nu ska vi ta en titt på några översikter av en komplett version..

Observera: Utloppsröret behöver inte ha sin egen platta, du kan också placera det under ångturbinen om du behöver en mindre kylbox. Samma sak gäller för termoakvatunern – de kan vara under ångturbinen. Men detta kan minska ångturbinens kylkapacitet (jag har inte gjort några experiment med det).

Bilden ovan visar inte en strömkarta. Thermo aquatuner behöver 1,2 kW i energi. Ångturbinen kommer att generera, inte använda, energi. Men för att den ska fungera måste den vara ansluten till en strömkabel.

Så här kan jag svalka mig utan luftkonditionering

1. Se till att vara välhydrerad: Drick tillräckligt med vatten för att undvika vätskebrist och svettas mindre.

2. Använd kalla duschar eller bad: Ta en sval dusch eller ett svalkande bad för att snabbt kyla ner kroppen.

3. Utnyttja kylande handdukar: Placera fuktiga, kalla handdukar på nacken eller handlederna för att få en skön avsvalkningseffekt.

4. Skapa luftflöde med fläktar: Placera fläktar i rummet för att öka luftcirkulationen och skapa en behaglig bris som hjälper till att hålla dig sval.

5. Mörklägg rummet: Dra för gardinerna eller persiennerna under de varmaste timmarna på dagen för att minska solens direktstrålar och därmed också temperaturen inne i rummet.

6. Sov i andningsbara lakan: Byt ut tunga material mot lättare tyger som bomullslakan, vilket gör det lättare för din hud att andas under natten.

7. Flytta ner till källaren vid behov: Om du har möjlighet, sov i den svalaste delen av huset – oftast finns detta i källaren – där temperaturen vanligtvis är något lägre än resten av hemmet när det är varmt ute.

8. Undvik nedkylning av filtar eller kläder: Frys inte in filtar eller kläder för att kyla ner dig själv. Det kan vara farligt och ge obehagliga följder som frostskador på huden.

Byggtips för att svalka basen i Oxygen Not Included

Min vanliga strategi när jag bygger är att lämna vattentankens ändar två block höga under konstruktionen (se bild). På så sätt kan dupes springa in i vattentanken för att bygga.

För att undvika att få luftbubblor i mitten fyller jag vattentanken endast från en sida. Om du ändå får en luftbubbla (eller annan gas) kan du bli av med den genom att bygga en platta över den och sedan ta bort plattan.

Fyllningen kan göras antingen med flasktömningssystem eller genom att pumpa ut vatten genom en vätskeventil – vad som är mest praktiskt.

För att undvika gasfickor i din kyltank, låt båda ändarna vara öppna och fyll den från ena sidan.

I call it a “water tank,” but it doesn’t have to be all water. It just has to be a liquid that turns to steam when it boils. So polluted water is another option. You can also decrease the amount of liquid needed to fill the cooling box by having a layer each of two different liquids, like water and polluted water.

Observera: Saltvatten är något riskabelt att använda. Du kan få plats med mer saltvatten än vanligt vatten på en platta. Om du fyller din kylbox med (för mycket) saltvatten kan det resultera i så mycket ånga i kylboxen att utloppsröret för ångturbinen slutar fungera. Detta inträffar vid över 1000 kg ånga.

Det är viktigt att se till att det inte finns några luft- eller gasfickor i din vattentank, eftersom detta kan störa din ångturbin genom att blockera inloppsrören från att kunna ta in ånga.

För att klara av höga temperaturer behöver termo-aquatunern byggas av stål eller ett bättre material.

När det gäller vilken vätska man ska använda i kylkretsen finns det många alternativ. Vilket du väljer beror på dina behov, men om du bara vill ha en vanlig kylkrets som håller sig inom normal temperatur kan du använda nästan vilken vätska som helst. Vanliga val är vatten eller förorenat vatten.

När du väljer en vätska att använda kan du markera en platta med vätska och kontrollera dess egenskaper: kok- och fryspunkter. Detta visar om en vätska är lämplig för dina behov.

You might be interested:  Artikeln handlar om problem med Overwatch-teamchatten på PC

Det är inte rekommenderat att fylla kylsystemet och vätskereservoaren helt, eftersom det kan leda till att systemet slutar cirkulera. Om kylvätskan inte rör sig, kan du ta bort en del av röret och bygga om det. (Eller använda VVS-färdigheten för att tömma ett rör utan att ta bort det.)

Det finns flera sätt att kyla ner ett rum utan att använda luftkonditionering eller en kylare

Stäng dina gardiner eller persienner.

Håll spisen avstängd.

Stäng av (och dra ur) onödiga apparater.

Skapa skugga utanför ditt hem.

Stäng dörrarna till oanvända rum.

Täta springor runt dina dörrar och fönster.

Öppna fönstren när temperaturen sjunker.

Ventilera ut den varma luften.

Den bästa modden för Oni är..

Den bästa modden för Oxygen Not Included måste vara Blueprint Mod. I den vanliga versionen av spelet var du bara tillåten att skapa blåkopior för enskilda objekt. Med denna mod kan du dock skapa blåkopior för hela byggnader och strukturer, vilket sparar tid och gör det enklare att planera och organisera din bas.

P.S. Om du är intresserad av att prova andra mods rekommenderar jag också Temperature Overlay-modden, som ger dig möjlighet att se temperaturförändringarna i din bas på ett tydligt sätt. Detta kan vara mycket användbart när det gäller att kyla ner din bas eller hålla vissa områden varma.

Det bästa att bygga först i Oni

Efter att ha använt en toalett (eller ett utedass) kommer duplicanterna att vara täckta av bakterier. Toaletter och handfat är faktiskt låsta tills du har forskat fram dem, vilket vi kommer att gå igenom senare. Det finns fler objekt som påverkar basens temperatur och förklarar ämnet med enkla ord:

1. Kylmaskiner: Dessa används för att sänka temperaturen i basen genom att absorbera värme från omgivningen.

2. Isoleringsmaterial: Genom att bygga väggar och golv med isolerande material kan man hålla kylan inne eller värmen ute.

3. Vatten- och luftkonditioneringsapparater: Dessa hjälper till att reglera temperaturen genom att kyla ner eller värma upp luften eller vattnet i basen.

4. Termostater: Med hjälp av termostater kan man ställa in önskad temperatur för olika rum eller områden i basen.

Genom att använda dessa objekt kan spelaren skapa en balanserad och behaglig temperatur i sin Oxygen Not Included-bas.

Det bästa materialet för värme i Oni är..

I början och mitt i spelet kan du använda Igneous Rock-rör för att hantera varma vätskor och gaser. Dessa rör är tillräckligt starka för att klara av de högre temperaturerna som uppstår under denna tidpunkt. När du når senare delen av spelet, när temperaturen blir ännu högre, rekommenderas det att byta till Ceramic-rör och isolering för att säkerställa en effektiv hantering av dessa extremt heta vätskor och gaser. Genom att använda Ceramic-rör får du en bättre värmeledningsförmåga samtidigt som isoleringen hjälper till att hålla temperaturen kontrollerad inuti systemet. Detta kommer vara särskilt viktigt när du behöver kyla ner din bas på ett effektivt sätt utan risk för överhettning eller skador på infrastrukturen.

Temperaturen för duplicerad syre i Oxygen Not Included är okänd

Det finns två temperaturintervall som kan påverka duplicanterna i Oxygen Not Included: kyla och värme. När lufttemperaturen sjunker under 6 grader Celsius eller stiger över 53 grader Celsius, kommer duplicanterna att få en stressdebuff. Detta beror på att extrem temperatur kan vara farligt för deras hälsa och välbefinnande.

Det är därför viktigt att ha kontroll över basens temperatur och se till att den håller sig inom säkra intervall för duplicanternas hälsa och trivsel. Genom att använda olika metoder som isolering, kylningssystem och reglering av vattenflöden kan man undvika potentiella problem med extremtemperaturer i spelet Oxygen Not Included.

Det bästa gas för värmeöverföring?

Helium har en av de högsta termiska ledningsförmågorna bland alla industriella gaser, vilket gör det till ett överlägset värmeöverföringsmedium för många applikationer. Dess förmåga att snabbt och effektivt transportera värme gör det särskilt användbart inom områden som kylning av elektronik, magnetresonanstomografi (MRT) och rymdforskning.

P.S. Helium är också känt för sin låga densitet, vilket gör det till en populär gas för ballongflygningar och andra festliga evenemang!