Musik till kampanjfilmer

Jag har nyligen skrivit musiken till en kampanjfilm för det brittiska arbetarpartiet. Nej, det är inte själva partiet som anlitat mig, utan entusiastiska följare som vill göra en kort kampanjfilm.

Det är egentligen inte så svårt rent konceptuellt sett att skapa musik till kampanjfilmer. Det man måste göra är att hitta på en bra rundgång av ackord och kanske någon trevlig basgång. Melodier finns det inte riktigt utrymme för. Vidare måste man försöka tänka i sektioner. Kampanjfilmer har ofta en rad intervjuklipp, och när dessa äger rum så bör musiken vara ganska nedtonad. Visst, man kan alltid bara vrida ner volymen, men om musikens densitet kan minska också gör det bara saken bättre.

Jag skrev musiken tillsammans med en vän vars förmåga att programmera trummor kom väl till pass (han har också bättre samplingar än vad jag har tillgång till). Ackorden fick inte vara för “cheesy” men samtidigt skulle de ge ett väldigt glatt och positivt intryck. I slutändan kändes följande mest rätt:

C – Dm11 – Eb – Dm add11 (- Dm add11 / G)

Ett bra komplicerat sätt att skriva det inser jag. Det allra sista innebär bara att jag efter hälften av sista ackordet (Dm add11) helt enkelt byter ut bastonen till ett G, vilket gör att övergången tillbaka till C flyter bra.

Dm11-ackordet är i grund och botten ett C-durackord över ett D-mollackord, vilket skapar en väldigt glad och positiv känsla – i synnerhet när det kommer direkt efter ett ofärgat C-durackord. Eb-durackordet skapade en halvt oväntad men tillräckligt konventionell twist som direkt förhindrar balladkänslan som kommer av de två första ackorden att ta över. Att sedan glida tillbaka på Dm-ackordet, men utan sjuan och nian var ett logiskt steg.

Jag övervägde att ladda upp stycket, men länkar hellre till videon när den ligger uppe. Det är inte på några sätt alls en avancerad komposition, utan helt enkelt lite upbeat, generisk och “kampanjig”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *