Mixprogram – tips på sequencers/DAW:s

Här handlar det om musikprogram som används för att mixa olika ljud och på så sätt få fram en färdig musikprodukt. Termen som används är mixprogram, och får stå som samlingsnamn för program som gör liknande saker men på olika nivåer. En annan något överanvänd term är DAW (Digital Audio Workstation). Annars är “sequencerprogram” en vanlig tillämpad term. Oavsett vad – till denna mjukvaru-genre hör program som Acoustica Mixcraft, Garageband, Logic Pro, och Cubase.

Olika mixprogram:

GARAGEBAND:

“Garageband till PC” lyder en vanlig sökfras när det gäller sökningar på olika musikprogram. Med sorg måste jag meddela att Garageband till PC inte existerar, och det är synd, eftersom alla inte har råd med en Mac. Om du däremot har en så är “Garageband till PC” inte av intresse för dig och du kan istället njuta av ett utmärkt mixprogram! I Garageband erbjuds många alternativ för låtskrivaren, även för den utan vare sig musikutbildning eller talang. För utöver Midi-inspelning finns också många förinspelade musikfraser och ljud som man kan klippa och klistra med och skapa sig något snyggt. Man kan också öppna och använda befintliga musikfiler. Garageband, som utgör en del av Apple’s iLife, är vida använt av musiklärare runtom i Sverige och min kunskap om programmet har jag faktiskt fått i skolan.

 


ACOUSTICA MIXCRAFT:


Ett riktigt snyggt och bra mixprogram och sökfrasen “Garageband till PC” borde egentligen lyda “Acoustica Mixcraft” för i Mixcraft har du en utmärkt ersättare som fungerar utmärkt i Windows, både XP och Vista. Även detta musikprogram innehåller ett stort bibliotek med förinspelade ljud som du kan använda dig av i din mix, samt möjligheter att själv spela in med Midi. Sen har du väldigt bra kontroll över dina olika musik-element, och volym samt balans kan smärtfritt justeras efter behag. Själv använder jag programmet för inspelning av röst till min musik, och all musik med sång här på Komponera har spelats in med hjälp av Acoustica Mixcraft. Du kan läsa mer om det under avsnittet om inspelning. Kolla in programmet här.

MIXPAD AUDIO MIXER:

MixPad är ett väldigt billigt mixprogram; kostar inte mer en ett par hundralappar. Du kan dessutom, precis som Acoustica Mixcraft, prova det gratis i en vecka. Själv tycker jag att, i jämförelse med GarageBand och Mixcraft, verkar MixPad lite tråkigt, men det beror nog mest på färgerna. Du kan nämligen göra det mesta i mix-väg i programmet – spela in, öppna befintliga låtar och musikklipp, fade in & fade out osv. Läs mer om MixPad här.

Mixprogram

SONY ACID MUSIC STUDIO:

Ett mäktigt musikprogram som är lite dyrare än MixPad, men prova-på-perioden är betydligt längre – 30 dagar. Tänkte bjuda på ett screenshot som visar mycket av det Sony Acid har att bjuda på, och det är inte lite. Kanske är inlärningsperioden för detta mix program lite längre än de tre ovan. Men när du väl har kommit in i det har du inga anledningar att gnälla. Programmet har bland annat en funktion som gör att du kan bränna din egen singel, men du kan förstås också exportera till högkvalitativa MP3-filer.


Mer avancerade mix- och sequencerprogram

Här följer några mer avancerade sequencerprogram för dig som vill ta nästa steg. Köp gärna dessa program på Thomann Cyberstore, som brukar kunna hålla priserna nere än någon annan svenskregistrerad onlinebutik.

LOGIC PRO: Ett mycket kraftigt program för Mac som klarar av det mesta vad sampling, inspelning, sequencing och redigering beträffar. Ett näst intill perfekt musikverktyg, som också har ett överkomligt pris om man ser till dess kapacitet. Läs mer! OBS! Det går alltid att hitta programmet till ett billigare pris än från Apple.

CUBASE: Ytterligare ett kraftigt mixprogram som kräver mycket av din dator. Cubase är väl utformat, och fungerar för både Mac och Windows. Tillverkarna Steinberg har också ett möjligen ännu mer bombastiskt studioverktyg i Nuendo, som är dyrare än Cubase.

CAKEWALK: Ett annat populärt alternativ för Windowsanvändare bara. Läs mer!


Ljudprogram – Sample Libraries

Som komplement till mixprogram införskaffar avancerade användare vanligen sample libraries, för att få ut så mycket av de virtuella ljuden som möjligt.

Här hittar vi program som:


Vad gäller gratis mixprogram eller sequencers så vill jag minnas att det finns ett listat i avsnittet om gratis musikprogram. Det finns med säkerhet fler mixprogram att hitta dock, både gratis och inte. Vilken är då min personliga favorit bland dessa musikprogram? För en gångs skull ska jag ge ett svar och säga Acoustica Mixcraft – med GarageBand som närliggande tvåa!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Musikprogram – en guide på Komponera.se.

Publicerad den 22 februari 2009. Uppdaterad och bearbetad 20 december 2011 och 4 juli 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *