Komponera med sequencerprogram

I den här artikeln kan du läsa om sequencerprogram, och hur du kan använda dig av dem för att skapa musik.

Begreppet sequencers förknippas idag i populär användning med en grupp eller kategori av musikprogram som ofta kallas för DAWs (Digital Audio Workstations). I själva verket inkluderar en DAW också hårdvaran, exempelvis MIDI keyboards, men DAW har blivit lite av den vedertagna termen för själva sequencerprogrammet i sig. Med sequencerprogram kan du få ut väldigt mycket i ljudväg. I regel arbetar du med musiken på vertikalt arrangerade spår, och hur din musik tar sig dit kan ske på flera olika sätt.

  • Genom att du skapar ett “audio”-spår och spelar in antingen din röst eller ditt instrument (eller vad som helst annat som du anser passar) med hjälp av exempelvis en mikrofon.
  • Genom att du väljer ett “software instrument” och spelar in med hjälp av en midi keyboard. Sådana instrument kanske redan finns inbyggda i din sequencermjukvara, och kan vara allt från helt elekroniska ljud till instrumentsamples som i grunden är riktiga instrument som spelats in.
  • Genom att välja ett “software instrument” och skriva in noterna eller tonlängderna (beroende på vad det är för program så finns ofta dessa möjligheter). Denna metod används också för att “rätta till” det som kanske inte blev helt rätt när du spelade in.

Sequencerprogram används ofta med en rad olika tillägg – så kallade plugin-program – inom professionellt musikskapande. Några av de mest välkända är Logic, Cubase, Ableton och Fruity Loops. Billigare eller gratis program att tillgå är exempelvis GarageBand (finns på alla Apple-datorer) och Audacity.

Ett av de bästa sätten att arbeta med sequencerprogram för dig som nybörjare är kanske att använda sig av loopar. Det kan exempelvis vara att som i artikeln om gitarrackord välja ut fyra ackord, spela in dem, och sen låta dem loopa medan du lägger på fler ljud eller kanske en melodi.

I sequencerprogrammen kan du också sedan arbeta med effekter av olika slag för att få din musik att låta bättre och mer levande. Ett av de mest vanliga är reverb, som ger inspelad musik ett konstgjort eller simulerat “rum” eller för att vara mer exakt den efterklang som ett rum erbjuder. När du spelar in musik i studio blir den i regel inledningsvis helt ofärgad av den akustik som uppstår i en live-situation och låter som en följd väldigt “torr”. Bland andra vanliga effekter kan EQ (equalizer) nämnas.

Jag väljer att ha fräckheten att lägga upp något eget i illustrativt syfte. Det elektroakustiska stycket “Man, Light” kompilerades i det populära sequencerprogrammet Logic och är något av en studie i vilka sorts ljud som kan utgöra musik. Musiken går igenom fyra olika skikt. Det första är ett kollage av fullständigt naturliga ljud, såsom vind, rinnande vatten och gräshoppor. Det andra består av industriella ljud skapade av människan, från exempelvis maskiner. Det tredje innehåller riktiga instrument, både inspelade i studio och tidigare “samplingar” av verkliga instrument. Det avslutande segmentet – verkets klimax – består av helt elektroniska ljud. Allt detta är sammansatt genom väldigt intuitiv komposition som i slutändan landade på ungefär 40 olika ljudspår som överlappar varandra.

Verket upplevs bäst med hörlurar, eftersom “binaural panning” en effekt anpassad för just hörlurar spelar en viktig roll.


Utvalda länkar: Demolåtar.se


Om MIDI:Men vad menas då med denna ständigt återkommande “MIDI“? Förkortningen står för Musical Instrument Digital Interface och är ett så kallat elektroniskt gränssnitt utformat för just musik. Synthesizrar (syntar) använder MIDI för att kommunicera med andra syntar men också naturligtvis med datorer. MIDI-gränssnittet innehåller absolut inget ljud utan bara signaler. När det gäller Apple och mac-datorer så är Logic troligtvis det bästa alternativet vad midi sequencer beträffar om man ser till den ekonomiska faktorn. Läs mer om MIDI-keyboard.

MIDI SequencerMIDI-funktionen är ofta en central komponent hos sequencerprogram – just för att de finns till för att instrument (som vi förstår oss på) ska kunna kommunicera med datorer (som vi inte riktigt förstår oss lika bra på). Notera att om du är ny i branschen så kan dessa program verka kluriga men det finns med största sannolikhet hjälpavsnitt och framför allt erbjuder olika forum på Internet all support du behöver.

Sequencerprogram tar ofta ett tag att lära sig i sin helhet, men de mer grundläggande funktionerna som att loopa något man spelat in själv går faktiskt rätt snabbt! En rekommendation är att börja med ett gratisprogram, vilka ofta är rätt kraftfulla. GarageBand om du är Mac-användare, och kanske Audacity om du har en Windows-dator!

Ta reda på mer om vad det finns för olika musikprogram!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Olika sätt att komponera musik.

Artikeln publicerades den 16 oktober 2008. Senast uppdaterad 17 juli 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *