Ljudinspelare – info och tips

Du har kommit till en artikel där du kan lära dig mer om ljudinspelare, och vilka olika bra varianter av dessa som finns tillgänliga på marknaden. Det står om ljudinspelare på flera olika sidor redan på Komponera.se, men jag kände mig tvingad till att ge den en egen sida, för den är en av kompositörens bästa vänner. Jag talar i första hand om en digital ljudinspelare som man kan bära med sig lite överallt. Innan vi går vidare till olika modeller och varianter av ljudinspelare som kan tänkas locka så måste vi först och främst svara på frågan: varför är det så bra att ha en digital ljudinspelare? Och anledningarna är många!

1. Du kan spela in olika former av ljud var du än är. Dessa kan användas i experimentell komposition eller som ljudeffekter beroende på vad man arbetar mest med.

2. Är du låtskrivare eller kompositör kanske du brukar komma på melodier eller motiv i huvudet. Om du för tillfället sitter på bussen då och inte kan skriva ned den, försöka spela den på något instrument, eller lägga in den i något musikprogram, så kanske du glömmer bort den. Med en digital ljudinspelare kan du trycka på playknappen och nynna in din idé, så har du den sedan och kan börjar göra något av den!


3. Är du låtskrivare eller kompositör och sitter och lirar gitarr eller spelar piano och kommer på att det där var ju ett farligt snyggt riff eller en jättevacker melodi – fram med ljudinspelaren och spela in det/den! Du vet aldrig när du kommer att behöva just den musikidén.

4. Du kan spela in konversationer i smyg och använda som bevismaterial i rätten.

5. Du kan spela in ett framträdande eller en repetition och få dig en hyfsad uppfattning om hur det låter.

OBS! Den här artikeln skrevs innan moderna appar i smartphones utraderade många av de mer praktiska “kom ihåg”-funktionerna hos en digital ljudinspelare. Kvarstår gör dock de mer slutproduktsinriktade användningsområdena där bra ljudkvalitet behövs!

Olika varianter av ljudinspelare


Så vidare till några bra varianter av digitala ljudinspelare:

Zoom H2 – Det här är troligtvis den mest använda varianten bland svenskar. Dess prislapp ligger på ungefär 1700 kr. På Prisjakt ges Zoom H2 betyget 8.12 vilket inte är att förakta, och många användare är nöjda. Ljudet beskrivs som “övertygande” av vissa och upp mot “fenomenalt bra” av andra. Bland minuspoängen återfinns batteritiden, men det här är ett bra alternativ! Billigast fås den hos Thomann.

Tascam DR-40 – Den här ljudinspelaren är ungefär lika dyr som Zoom H2 och kan fås från Thomanns webbutik för ca 1700 kr. Ljudupptagningen på Tascam DR-40 är riktigt bra och enligt mig på samma nivå som Zoom H2. Möjligen kan det vara lite klurigare att ställa in rätt upptagningsnivå på Tascam.

Ljudinspelare - digitalZoom H4n – Ska man upp ytterligare ett snäpp så är Zoom H4n ett bra alternativ. För ca 2200 kr får man en riktigt bra ljudinspelare, som, om något, kan vara lite svår att bära med sig. Den är aningen mer otymplig än varianterna ovan.

Tveka inte att kontakta sidan om du vill veta mer om digitala ljudinspelare!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Spela in musik – tips och guide.

Artikel publicerad den 3 augusti 2011. Bearbetad den 7 juli 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *