Lamine Cissokho – Komponera intervjuar

Då var det dags för intervju igen! Den här gången har Komponera.se fått chansen att ställa några frågor till Lamine Cissokho – en musiker och låtskrivare från Senegal som bott i Sverige sedan 2001.

Lamines musik skulle enligt västerländska kommersiella kategoriseringar falla under benämningen “världsmusik“, och även om den termen har kritiserats mycket av musikvetare genom åren så har den fått komma att stå för folklig och traditionell musik med koppling till en geografisk plats. Lamine Cissokho är en mästare på att föra det traditionella och det samtida samman, och hans musik reflekterar den senegalesiska folksjälen lika mycket som den tilltalar den moderna musikpubliken.

Intervju – Lamine Cissokho

Ta chansen att lyssna på Lamines musik med hjälp av Youtube-klippet till höger medan du läser intervjun!

Du kommer från en musikalisk familj och har fått lära dig spela och musicera sedan barnsben. Var det ett naturligt steg att också börja komponera egen musik? När började du göra det?

Jag kommer från en familj av musiker och jag har fått musiken i arv av mina föräldrar.

Lamine Cissokho på omslaget till nya albumet "Pakao"
Lamine Cissokho på omslaget till nya albumet “Pakao”

Vår musik och våra kulturella traditioner förs över från generation till generation – från far till son.

Så har det gått sedan 1400-talet bland griot-folket i Västafrika och södra Senegal som jag kommer ifrån.

Jag började spela kora och lärde mig instrumentet när jag var 13 år gammal.

Det är ett naturligt steg att lära sig spela tradionella låtar. Dessa traditionella låtar som man har lärt sig och kan är nödvändiga – som en grund – för att kunna komma vidare med spelandet. Att komponera är en egen vilja. Jag har börjat  att komponera min egen musik där jag lägger min kreativitet  för att kunna komma ut ur en “endast traditionell ram” och kunna spela med alla musiker i världen och i olika genrer.

Ditt huvudinstrument är kora, som är ett av de mest internationellt kända västafrikanska instrumenten. Ofta börjar dina låtar med små “kora-riff”. Är det ofta just på det sättet du kommer igång med att skriva en låt – med hjälp av ett litet riff på koran?

Ja, jag börjar ofta med kora-riff som en grund för att kunna skapa en låt och bli inspirerad. Sedan kommer texten som sätter sig på den musikaliska grunden. Många av mina låtar skapar jag till stor del med hjälp av koran så därför, i min musik, är alltid kora huvudinstrumentet. Dee andra instrumenten kommer efter koran.. Och eftersom jag har lärt mig att spela många olika sorters slagverk också bidrar det till många olika rytmiska svängningar i min musik.

Drar du nytta av teman och melodier från den senegalesiska folkmusiken när du skriver din musik?

Jag har många influenser som koraspelare. Några hämtar jag från Afrika och lyssnar ofta på. Ett exempel är min pappa som alltid ger mig något att ta med mig från Senegal till Sverige att ha i minnet som musiker. Andra är Toumani Diabate, Ballake Cissokho och Soriba Kouyate. Jag brukar lyssna på en del andra artister och framför allt Carlos Santana, Jimi Hendrix som ger mig mycket för mitt skapande. Sedan har jag också blivit inspirerad av artisterna jag själv spelat med  i Europa, såsom Ale Möller, Ian Carr, Baba Blues, Edmar Castaneda, Maria Jonsson och Robert Persson.

Att improvisera är också att skapa, och jag kan tänka mig att din musik, även den inspelade, har en hel del improviserade passager. Är det så? Vad anser du att improvisation tillför en låt?

Visst det händer i min musik att jag improviserar på gamla melodier och teman. I min tradition talar musiken när orden inte räcker till …och i och med att jag inte har lärt mig musikteorin utan lärt mig direkt genom att vara i kontakt med mitt instrument, så blir det jag spelar med känslor och efter gehör. Självklart – att improvisera är roligt och gör min musik bredare!

Vad väntar i framtiden?

Jag vill, hoppas och väntar på att bli en musiker som kan ha möjligheten att dela med sig sin musik och kultur med mycket folk runtom i världen. Jag vill jobba för att sprida vidare min kultur och mina traditioner, men också för vänskap och fred i livet…

Intervju publicerad den 30 april 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *