Kondensatormikrofon

Välkommen till en artikel om kondensatormikrofon. En kondensatormikrofon är ett långt och krångligt ord som betecknar en särskild typ av mikrofon för lite mer avancerade användare (förutsatt att man inte talar om USB-kondensatormikrofon). Man skulle kunna lite kort gå igenom hur en kondensatormikrofon är uppbyggd och fungerar, men eftersom högst 2 % av er som har hittat hit är intresserade av det så tänkte jag gå ganska direkt på vilka kondensatormikrofoner som anses bra eller “heta på marknaden”. Wikipedia har en ganska bra artikel om mikrofonen för fysikern.

Först och främst: varför skulle man vilja ha kondensatormikrofon över huvud taget? De är ganska dyra och ömtåliga och ordet är jättesvårt att säga snabbt tio gånger på rad. Ska sanningen fram så är kondensatormikrofoner samtidigt omtyckta för sin höga känslighet och förmåga att fånga upp och alstra både hastiga och stötvis inkommande ljudvågor. De är också exceptionellt bra på att hantera lägre ljudfrekvenser (även om det förstås beror på vilken modell man har framför sig).


Mikrofoner på Thomanns webbutik


Kondensatormikrofon: modeller:Line Audio SM3i – Bra svensktillverkad kondensatormikrofon som fungerar bra och får stämpeln lagom. I jämförelse med andra kondensatormikrofoner är den inte jättedyr, och prislappen ligger runt 2500 kr.

Studio Projects B1 – Som alltid finns det också en budgetvariant, och här har vi sannerligen den när det gäller kondensatormikrofoner. Enligt Zzounds så kan man inte hitta mycket bättre än denna i budgetklassen (den kan fås för under 1000-lappen). Formuleringen lyder ungefär “B1 kommer att intensifiera och förbättra arbetet med ditt studioprojekt för ett otroligt lågt pris”. Betyget hamnar på 4,5/5, så denna variant bör kollas in i synnerhet av nybörjare inom inspelning.

ADK Hamburg MK8 – Här har vi en oerhört populär kondensatormikrofon som ser lite “old-school” ut. Den gillas på grund av sin finkänslighet och mjuka, så gott som felfria ljudupptagning. Det är en ganska billig kondensatormikrofon, om än inte den billigaste som finns att hitta. Prislappen hamnar runt 2500 kr även här.

AKG C2000b – En av de bättre mikrofonerna som prisas för sitt mjuka, varma ljud. I dagsläget ligger prislappen på ca 3300 kr och den säljs i butiker som Ljudfront och Boströms Ljud & Ljus.

AKG C414 – Den här kondensatormikrofonen är en av de absolut bästa. Spikrent och superklart ljud. Den finns i flera olika varianter, och AKG C414 B-XL II är en av de populärare just nu bland avancerade användare. Dessvärre kostar den också därefter – man får räkna med att punga ut med ungefär 9000 kr.

Electro-Voice RE20 – Den här varianten har nått sådan popularitet så det finns användare som påstår att det bara är slöseri med pengar att köpa en AKG C414. Vad kondensatormikrofon i prisklassen 3000-3500 kr beträffar så blir det nog inte så mycket bättre än Electro-Voice RE20. Sexton Zzounds-användare och kunder ger den 10/10, och det är alla recensioner som den har fått. Det är mycket ovanligt för en produkt att ligga så högt över flera användare, och det måste innebära att det är en riktigt bra kondensatormikrofon. Jag rekommenderar starkt att ni tar en titt på de recensioner som återfinns på den här sidan.

Hoppas att den här tipsartikeln har varit till hjälp! Och som sagt, för mer information om hur kondensatormikrofoner faktiskt fungerar rekommenderas Wikipedia.

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Mikrofoner – tips och guide på Komponera.se.

Artikel publicerad den 1 augusti 2011. Bearbetad den 7 juli 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *