Kompositörer – stora namn

“Vad är en bra kompositör?”, är huvudfrågan i den här artikeln. Naturligtvis finns det tonvis med bra kompositörer och låtskrivare, men man kan ju inte nämna alla så jag har valt ett speciellt sätt att arbeta här. Jag har valt ut fem enligt mig helt fantastiska kompositörer (alla är inte kompositörer av klassisk musik), och jag tänkte skriva några rader om varje. Jag tänkte mig försöka märka ut en särskild detalj hos varje kompositör – ett musikaliskt attribut som kompositören i fråga bemästrar bättre än de allra flesta. De fem utvalda är Disney-kompositören Alan Menken, operaskaparen Giacomo Puccini, musikallegenden Sir Andrew Lloyd Webber, kungen av pop Michael Jackson, och den klassiska musikens mästare – Ludwig van Beethoven.

Bra kompositörer:

ALAN MENKEN:

Inte alltför många känner till hans namn, men den amerikanske kompositören Alan Menken har vunnit 8 Oscar i kategorierna bästa soundtrack och bästa “theme song”. Jag som tidig nittiotalist växte upp med Alan Menkens musik, då han ligger bakom odödliga klassiker som Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och Odjuret, Aladdin, Pocahontas, Ringaren i Notre Dame och Herkules. Menken erhöll samtliga Oscars för de fyra först nämnda av dessa, och har utöver sina vinster 10 nomineringar till samma vackra utmärkelse.

KompositörerEnligt mig är Menkens största styrka hans sätt att organisera musikens element och genom detta uppnå en fantastisk samklang. Jag tänker be er lyssna till Bells of Notre Dame (öppnas i ny flik). Eftersom denna artikel är till för att bidra med lite källor för inspiration tänker jag föreslå att ni lyssnar på musiken på ett lite speciellt sätt. Försök koppla bort melodin i den mån det går, och försök istället fokusera på instrumenten och hur de kompletterar stycket. Notera hur fiolen arbetar i partiet 1.12-1.17 samtidigt som “Clopin” talar. Kvicka halvtonssteg – väldigt effektfullt. Märk också hur Menken skrivit trumpet-stämman i slutet av ärkediakonens solo 3.41-3.44. Man tänker knappt på det – men man inser hur genialiskt slingan bygger upp till just det partiets klimax. Jag rekommenderar er att införskaffa så många Disney-soundtrack som möjligt av de Alan Menken ligger bakom!

GIACOMO PUCCINI:

Tosca, Madama Butterfly, La Bohème, och Turandot. Puccini ligger bakom samtliga mästerverk. Han var verksam runt sekelskiftet 1899-1900, och är naturligtvis mest känd för sina operor. Hans stora styrka är att skapa ett musikaliskt drama nyttjande konkreta melodier som publiken kan ta till sig. Lyssna till finalen av Turandot så förstår ni vad jag menar. Just denna bit är bearbetad av Franco Alfano efter Puccinis anteckningar, då mästaren gick bort innan han hann fullborda operan. Giacomo Puccini är min absoluta favorit bland kompositörer av klassisk musik, och de ovan nämnda operorna måste ni få uppleva.

ANDREW LLOYD WEBBER:

Det är inte konstigt att Sir Andrew Lloyd Webber är Storbrittaniens rikaste person, då han är en av vår tids allra främsta kompositörer. Han hade inte ens fyllt 25 år då han skrev rockoperan Jesus Christ Superstar tillsammans med Tim Rice, och han är också upphovsmannen till Cats, Phantom of the Opera, Evita och många fler. Främst musikalerna har gjort honom berömd, och mycket tror jag beror på hans förmåga att knyta ihop olika musikgenrer för att nå en bredare publik. Om ni lyssnar på Phantom of the Opera, så inser vi att Webber fått in elgitarr, elbas och trumset som vilken rocklåt som helst, men inslagen av stråkar, pukor och kyrkorgel(!) vittnar om att här har vi något unikt. Sir Webber förtjänar nog sin titel.

MICHAEL JACKSON:

Visst utmärkte han sig inte främst som kompositör eller låtskrivare, kungen av pop, utan snarare som fantastiskt duktig sångare. Icke desto mindre så ligger han själv bakom de flesta av låtarna till hans bäst sålda album, och det är inte med anledning av hans (i skrivande stund för mindre än fem dygn sedan) tragiska bortgång som han får plats här. Jackson kunde uttrycka sig genom sin musik på ett sätt som fick världen att häpna. Allt från önskningar om en bättre värld (lyssna till We are the World, eller The Lost Children, till låtar som de flesta inte kan tyda textbetydelsen av, men som även de är helt genialskt konstruerade (lyssna till Smooth Criminal). Notera röstarrangemanget på den sistnämnda. Jacksons förmåga att arrangera och knyta ihop små detaljer överallt, och att bygga upp till ett klimax där majoriteten av dessa detaljer får klinga samtidigt, är en viktig faktor till vad som gör hans låtar så bra.

LUDWIG VAN BEETHOVEN:

Han plågades av att hans hörsel blev allt svagare med åren. När depressionen var som värst tog han sig samman och tog ett beslut – han skulle ge världen all musik han kunde skapa, trots hans oförmåga att själv njuta av den fullt ut. För detta är vi tacksamma. Här ska jag egentligen nämna någon säregen egenskap som Ludwig van Beethoven besatt som kompositör, men jag vet inte riktigt var jag ska börja. Lyssna till Eroica, njut och inspireras av den fullkomligt magiska musiken.

Några bra musiktips hoppas jag mig ha delgivit er med hjälp av denna artikel. Jag känner själv att jag inspirerats av alla kompositörer nämnda, men det är ju bara att inse att man inte riktigt är på samma nivå. Det behöver man inte vara heller.

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Allmänna musiktips på Komponera.se.

Artikel publicerad den 30 juni 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *