Intervju med fantastisk tonsättare

Så här lagom till augustis inträde har jag publicerat en ny intervju på Komponera.se.  Jag har fått chansen att byta några ord med Britta Byström, en välkänd ung tonsättare från Sundsvall, vars katalog är minst sagt imponerande med tanke på att hon faktiskt är född i slutet av 70-talet.

Skapande kan ske i oerhört många former och enligt oerhört många metoder. Som intervjuare fann jag Brittas beskrivningar av hur det faktiskt går till när hon komponerar särskilt intressanta. Läs intervjun för all del! Den bjuder in till nya sätt att tänka på musik och skapande.

Jag har nyligen för övrigt lagt in en ny widget i Komponera.se:s sidomeny. Den berör gästartiklar. Komponera har sedan tidigare bara en gästartikel, och jag har förstått värdet av att öppna upp för fler. Komponera.se:s artiklar är bra för de som vill “komma igång”. De kan hjälpa en att komma igång med komposition genom en rad olika metoder. De kan hjälpa en att lära sig grunderna inom musikteori och musikhistoria. De kan bidra med grundläggande kunskaper inom orkestrering. Men när man har kommit till ett stadie då man är “up and running” så är faktiskt bland det bästa man kan göra att absorbera inspiration från olika röster. Vare sig det rör sig om musikaliska röster i form av kompositioner, eller om musiker som pratar om komposition eller musik i allmänhet.

Jag arbetar för stunden själv på en komposition, där jag gör mitt bästa för att tillämpa de orkestrationstekniker som Verdi drar nytta av i ett särskilt instrumentalt parti i Rigoletto, samtidigt som jag försöker vara extra öppen för nya infall och intuitioner, inspirerad av Britta Byström.

Så, om du tror att du har något du skulle kunna tillföra i form av allmänna tips och tankar kring komposition – tveka inte att slå mig en signal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *