Inspelning – rekommendationer och tips

Det här är en artikel om inspelning, närmare bestämt musikinspelning, för de som nyligen kommit igång med att skriva egen musik och letar billiga möjligheter att spela in den. Det följande bör ses som en kort introduktion, som erbjuder ett billigt sätt att prova på inspelning av egna låtar. Det blir förstås ingen proffskvalitet – men det blir en skaplig inspelning! Mer utförlig information om utrustning hittar du i huvudavsnittet “Spela in musik”.

När jag som skriver på Komponera.se började spela in så letade jag efter en möjlighet som passade min plånbok och upptäckte därigenom USB-kondensatormikrofoner, vilka möjliggör inspelning till vilken dator som helst, och som dessutom är mycket enkla att använda. Dessa behöver inte vara överdrivet dyra utan kan kosta så lite som under 1000 kronor. Oftast blir det billigare att handla över internet och här är ett bra ställe att leta.

Processen att spela in musik:


Så du har en liten sång som du vill spela in och kanske exportera till en ljudfil. Här är vad du kan tänkas behöva för en enklare inspelning:

  1. En USB-kondensatormikrofon som du kan koppla in direkt till exempelvis laptopen. Du hittar en jämförande artikel här.
  2. Ett enklare popfilter som du placerar framför mikrofonen för att undvika de “pop”-ljud som ofta uppstår när man spelar in konsonanter som “p”, “h” eller engelskans “w”. Ett exempel på ett bra sådant hittar du här.
  3. Ett sequencerprogram där du kan spela in din musik på olika spår. Kolla gärna in Komponera.se:s lista över gratis musikprogram. Annars föreslås på rak arm GarageBand om du använder Mac, och Audacity om du använder Windows.

Därefter är det bara att spela in (glöm bara inte att ställa in rätt mikrofon i datorns ljudinställningar så att du inte av misstag spelar in med datorns inbyggda mikrofon).

Kanske upplever du att det behövs något mer? Är du gitarrist eller keyboardist kan du spela in dessa direkt i programmet också – sen kanske programmet har en bank av spännande instrumentljud du kan använda dig av!

InspelningNär detta är klart kan man börja ratta lite grand med effekter som exempelvis “reverb” för att få din inspelning att låta så bra som möjligt. Obehandlad inspelad musik låter väldigt “torr” eftersom musik alltid upplevs i ett rum. Det är inte bara instrumenten själva utan ett rums akustik som skapar en bra livemusikupplevelse. Detta måste man därför kompensera för när man sitter i hemmastudion.

Lite mer om sådana effekter hittar du i artikeln om att komponera musik med sequencerprogram!

Vill du sedan också dela med dig av din musik till fler än släkt och vänner rekommenderas SoundCloud.

Kolla också gärna in Komponera.se:s avsnitt om mikrofoner!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Spela in musik – tips och guide.

Artikel publicerad den 29 december 2008. Bearbetad den 7 juli 2013.

Acknowledgements: Image: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net

1 Comment

  1. Erik Hansson

    Vad spännande det här med USB-mikrofoner!

    Det här gör det ju enklare att jobba, för dem som bara spelar in med mikrofonen och då egentligen inte behöver något avancerat ljudkort. Åtminstone om man inte ska köra en massa spår samtidigt. Mikrofonen direkt in i datorn och musikprogrammet, med hög ljudkvalitet.

    Hur ser läget ut på den fronten nu?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *