Gratis plugins och samples – bra tips

På den här sidan hittar du lite generella tips på gratis plugins och samples, vilka kan hjälpa dig att få fler möjligheter och uppnå bättre resultat när du skapar musik på datorn. Först och främst finns det emellertid ett par begrepp vi bör reda ut. Ord som “plugins” och “samples” är lätta att ta till sig om man har god erfarenhet av digitalt musikskapande och har jobbat med det under en längre tid. För många andra kan de förefalla tämligen obegripliga. Så, vi drar igång begreppsutredaren lite snabbt!

Vad är ett plugin? – Ett plugin är ett icke självständigt datorprogram. Med det menas att det inte körs fristående utan används som en del av ett annat program. Många plugins som har med musik att göra är kompatibla med flera olika program. En svensk term som ofta används är “insticksprogram”. När man talar om musikplugins i samband med digital musikproduktion talar man ofta om verktygsprogram som gör att du kan skapa särskilda effekter. Vissa musikprogram skapas helt och hållet för att användas med plugins, och innehåller således i sig själva inte mycket mer än en “ram”.

Vad är ett sample? – Ordet “sample” används ofta för “sampling”, som är en del av en ljudinspelning till för att användas som instrument eller vid produktionen av annan musik. Ett sample behöver inte komma från ett instrument, utan ha vilken källa som helst. Idag finns det många företag som investerar i omfattande samplingsprojekt, och tar upp samples från exempelvis orkesterinstrument med flera olika mikrofoner, för att sedan redigera, komprimera och sammanställa till ett samplebibliotek (som sedan säljs för tusentals kronor). Det finns emellertid mängder av gratis samples och samplebibliotek tillgängliga online. Ibland används ordet “samplingar” av svenska musiker.

Gratis plugins



Listan över gratis plugins har sammanställt med hjälp av ett par av Sveriges musikforum, som StudioForum och ViMusiker, vilka jag refererat till ett par gånger tidigare här på sidan.

KVR:s plugin-bibliotek – Det enda negativa med KVR Audio:s utbud av plugins är att det är för stort. Mängder av oscillatorer, synthesizers och andra effektverktyg finns tillgängliga, sorterade i bokstavsordning. De flesta av dessa plugins är helt gratis, medan många andra har gratis demoversioner, för att vid ett senare skede kosta en slant.

Synth1 – En strålande bra gratis synthesizer. Hemsidan kan till en början te sig lite förvirrande, eftersom utvecklarna är från Japan. När man väl hittat de engelska instruktionerna bör det dock gå som en dans.

Gratis plugins onlineMadtracker – Ännu ett imponerande arkiv över gratis pluggar, organiserade på ett aningen mer bekvämt sätt än i KVR:s bibliotek. Här hittar du amplifiers, synthesizers, randomizers, enhancers, vocoders och mycket mer. Detta kan tyckas vara rena grekiskan, men så fort du börjat experimentera lite så kommer du lära dig vad alla dessa termer innebär!

Digital Fishphones – Ett antal äldre men fortfarande väl fungerande plugins.

TAL-Noisemaker – En populär analog synth som utvecklats och förbättrats under många år. En favorit!

BetabugsAudio – Ja, roligare pluggar hittar du knappast. Vad man nu ska ha dem till upptäcker man nog inte förrän man har provat dem!

Gratis samples

Philharmonia Orchestra – Genom ett omfattande samarbete som givits namnet “The Sound Exchange” har brittiska Philharmonia Orchestra plockat fram tusentals samples av huvudsakligen orkesterinstrument.

Looperman – Jag har sagt det förut och säger det gärna igen – börja gärna med loopar! Att pyssla och pussla med färdiga loops är det perfekta sättet att komma igång med att skapa musik på datorn – och det finns få bättre ställen att leta efter roliga sådana än Looperman. Här finns tusentals gratis loopar, redo att laddas ner och användas!

Gratis samples onlineBreakbeat Paradise – Gratis samples av alla de slag; trumloopar, stråkar, piano, orgel, och så vidare. Dessutom är det inte så mycket om och men och överflödigt innehåll på Breakbeat Paradise. Det finns namn, beskrivningar, och nedladdningslänkar. Allt som behövs!

Joor Downloads – En rad spännande samples producerade och sammanställda av David Joor. De är inte pinfärska, men fungerar ännu!

Det bästa sättet att hålla sig uppdaterad i en värld av tusentals plugins och samples är faktiskt att socialisera. Det finns utmärkta svenska musikforum med särskilt fokus på digital produktion (se tips ovan). I övrigt är det bara att börja leka!

Om artikeln: Källor | Skribent.

Tillbaka till Musikprogram – en guide på Komponera.se.

Publicerad den 28 augusti 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *